TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Trafiğe dikkat!

Türkiye Trafik Güvenliği Vakfı Koordinatörü Ergün Günan, Kurban Bayramı’nda trafiğe çıkacak sürücüler için uyarılarda bulunarak dikkat edilmesi gerekenleri anlattı

Haber Giriş Tarihi: 31.08.2017 07:27
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Trafiğe dikkat!

ONURHAN ALPAGUT-ÖZEL HABER

Yaz aylarında havaların sıcaklığının artması ile birlikte trafik kazaları da kaçınılmaz hale geliyor. Her bayram basın ve medyada sıkça gündeme gelen trafik kazalarının yaşanmaması için araç sürücülerine uyarılarda bulunan Türkiye Trafik Güvenliği Vakfı Koordinatörü Ergün Günan, “Mutlaka emniyet kemeri takılmalı, hız kurallarına uyulmalı, trafik levhaları dikkate alınmalı” dedi.

KURALLARI DİKKATE ALIN

Trafikte dikkat edilmesi gereken kuralları sıralayan Günan, “Yollardaki azami hız tabelaları yağmurlu ve sıcak hava şartları tespit edilerek yazılmamıştır. Buna bağlı olarak yağmurlu ve sıcak havalarda azami hız değerinin altına inilmelidir. Sürücüler özellikle sürüş anında cep telefonu kesinlikle kullanmamalıdırlar. Emniyet kemerine gelince; sürücü ve oturanları hayata bağlayan bir güvencedir. İster önde ister arkada oturalım, emniyet kemerini takmak bizleri olabilecek kazalardan koruyacaktır. Ayrıca Yaya geçitlerindeki yaklaşım çizgilerine yaklaşılmadan durulması gereklidir. Araç kullanımı sırasında sık sık su içerek, vücuttaki dengenin korunması da mutlaka sağlanmalıdır. Bu şekilde bayılma ve uyuya kalmaların önüne geçilecektir” diye konuştu.

EMNİYET KEMERİ HAYAT KURTARIYOR

Emniyet kemeri kullanımın önemine dikkat çeken Günan, “Emniyet kemeri ölümleri yüzde 40 yüzde 65 oranında azaltıyor. Emniyet kemeri kullanmayan sürücüler ve yolcular ya araçtan fırlayarak ya da ön cama çarparak yaşamını yitiriyor. 50 km/saat hızda ani duruş 75 kilo ağırlığındaki insanın çarpma ağırlığını 30 misli artırıyor. Araç sürerken cep telefonu ile konuşma halinde kaza olasılığı dört kat artıyor. Sürücünün refleks süresi yüzde 18 azalıyor ve bu da duruş mesafesini uzatıyor. Direksiyonu tek elle kullanmak kontrolu yüzde 25 zayıflatıyor. Araç kiti veya kulaklık kullanılsa dahi dikkat dağılımı kazaya neden oluyor” dedi.

HIZINIZI AZALTIN

Kazaların meydana gelmesinde en büyük etkenin hız olduğunu belirten Günan, “Aşırı sıcaklarda mecbur kalınmadığı takdirde mutlaka suretle yola çıkılmaması gerekir. Yola çıkıldığı takdirde dahi lastiklerimizin hava sıcaklığına uygun bir basınçla şişirilmiş olduğuna dikkat edilmelidir. Şehir içerisinde hız sınırına uygun hatta mümkünse yüzde 10 düzeyinde alt kademede ile gidilmelidir” diye konuştu.

ARACINIZDA BUNLARI BULUNDURUN

Araçta mutlaka bulunması gereken ekipmanlar hakkında bilgi veren Günan, “Takoz, zincir ve çekme halatı önem arz ediyor. Bunun dışında ilk yardım çantası aracınızda bulundurulması gereken ekipmanların başında geliyor. Battaniye ve su da aracınızda bulundurabileceğiniz materyaller arasında yer alıyor” dedi.

ARAÇ BAKIMINI YAPTIRIN

Sürücülere yola çıkmadan önce mutlaka araçlarının bakımlarını yaptırması gerektiğini belirten Günan, “Kazalara sebep olan araç arızalarının önlenmesi için araç bakımlarının ve periyodik muayenelerinin zamanında yapılması gerekir. Araçların fren, balata, lastik, ön takım, elektrik sistemi, hidrolik sistemi, motor yağı, antifriz vb. konularındaki bakımları da yetkili servislerde mutlaka yapılmalıdır. Araçların fren bakımları son derece önemli bir husustur. Çünkü bayramlarda yolcu sayısı ve yükü artmaktadır. Aracıyla bütünleşmiş sürücüler bu değişimi algılayamayarak kaza yapabilmektedirler. Araçta taşınabilecek yolcu ve yük miktarı aracın belgesindeki değeri geçmemelidir. Gereğinden fazla yük aracın sürüş kararlılığını etkiler, fren mesafesini aşırı uzatır” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.