TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İtalya kendini eleştirdi

Mülteci dramına ilişkin açıklama yapan İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, cansız bedeni sahile vuran 3 yaşındaki Aylan’ın fotoğrafı ve diğer ölüm ve umutsuzluk görüntülerinin yürek parçalayıcı olduğunu ifade ederek, “Bunlar Avrupa’nın değerleriyle, insanlık anlayışımızla çatışıyor” dedi

Haber Giriş Tarihi: 07.09.2015 07:38
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İtalya kendini eleştirdi

Sergio Mattarella, İtalya’nın Cernobbio kasabasında düzenlenen ve uluslararası bir ekonomi etkinliği olan Ambrosetti Forumu’na video mesaj gönderdi. İnsanlık dramına dönüşen göçmen krizine değinen Mattarella, bu konuda çatlakların yaşandığı Avrupa Birliği’ni (AB) eleştirdi. Mattarella, Avrupa’nın bir kısmının güvenliğinin tehlike altında olduğunu gerekçe göstererek, ortak vize sistemi Schengen kurallarını askıya alma düşüncesinin sadece bir illüzyondan ibaret olduğunu dile getirdi. Kaçınılmaz olarak göçmen akınının büyüklüğü göz önüne alındığında, sınırları kapatmaya çalışmanın da hayal ürünü olduğunu söyleyen Mattarella, yeterli ve ortak bir stratejik eylem ortaya konmamasından dolayı göç akınının benzeri görülmemiş şekilde daha da etkileyici bir hal aldığının altını çizdi. Mattarella, sınırları kapatmanın, Avrupa medeniyetinin değerlerine ters düştüğünü ekledi.

“AVRUPA BİR DUVARLAR BÖLGESİNE DÖNÜŞÜYOR”

Halen uygulanmakta olan ve sığınma başvurularını belirleyen Dublin Sözleşmesi’nin yenilenip, günümüze uyarlanarak mutabık kalınmış bir metin haline dönüştürülmesinin gerekliliğine vurgu yapan Mattarella, böylece iltica hakkı konusunda, ortak kurallar belirlemenin yolunun açılmasını umduğunu ifade etti. Göçmen krizini eski yöntemlerle aşamayacaklarını belirten Mattarella, bu krizin Avrupa’yı daha zayıf kıldığını öne sürdü. Avrupa’da bazen görülen çeşitliliğin, korku çeşitliliğine neden olduğunu, bunun da Avrupa’yı bir duvarlar ve vetolar bölgesi haline dönüştürdüğünü belirten Cumhurbaşkanı, “Avrupa böyle yaparak temelde milliyetçilik ve popülizmi besliyor” diye sözlerini sürdürdü.

O FOTOĞRAF VE DİĞER GÖRÜNTÜLER AB’Yİ HAREKETE GEÇİRDİ

Ailesiyle Kanada’ya gitmek amacıyla, öncelikle Yunanistan’ın Kos Adası’na ulaşmak isterken ağabeyi ve annesiyle birlikte boğulan Suriyeli Aylan Kurdi’nin dünyayı sarsan fotoğrafına da değinen Mattarella, “Küçük Aylan’ın fotoğrafı gibi, tanık olduğumuz yürek parçalayıcı ölüm ve umutsuzluk görüntüleri, Avrupa’nın değerleriyle, insanlık anlayışımızla çatışıyor” ifadelerini kullandı. Mattarella, “İşte bu nedenden dolayı bazı kurucu üyeler, ortak ve etkili bir eylem ortaya koymaları için tüm AB’ye çağrıda bulundu” dedi. (DHA/ROMA)

 

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.