TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Suda doğumda babalar da aktif

İngilizce Öğretmeni Kerem Karalar, suda doğumu tercih eden eşinin elini kasılmalar ve doğum sırasında hiç bırakmadı. Suya doğan bebeğin kordon bağını da baba kesti

Haber Giriş Tarihi: 27.09.2017 07:56
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Suda doğumda babalar da aktif

ASİYE ARSLAN

Suyun ağrı kesici ve rahatlatıcı özelliklerinin kullanıldığı suda doğum uygulaması giderek yaygınlaşırken, doğumlara giren baba adayları da bu deneyimi tadıyor. İngilizce öğretmeni olan Karalar çifti de ilk bebekleri Özüm’ü suda doğumla ile dünyaya getirdi. Ata Sağlık Hastanesinde doğumhaneye kurulan suda doğum havuzunun içerisinde doğumunu gerçekleştiren anne Gökçe Özge Karalar, sağlıklı bir bebek dünyaya getirdi. Doğum ekibinde yer alan Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op.Dr. Volkan Dede, Doğuma Hazırlık Eğitmeni Gözde Çavuş ile baba adayı Kerem Karalar suda doğum sırasında anne adayını bir an bile yalnız bırakmadı. Kasılmalarını suyun verdiği rahatlatıcı etki sayesinde gülerek karşılayan anne adayına, eşi elinden tutarak ve öperek sürekli destek oldu.

MUHTEŞEM BİR DENEYİM

 Dr. Volkan Dede, suya doğan bebeği alıp annenin göğsüne bıraktı. Çocuğunun kordon bağını kesen baba, çok mutlu olduğunu ifade ederek, “Benim için muhteşem bir deneyim oldu. Doğum anına şahitlik etmek ve baba olmak muhteşem bir duygu. Tüm baba adaylarına doğuma katılmalarını tavsiye ederim” dedi. Karalar, Çavuş’tan aldıkları Doğum Eğitimi sayesinde hem kendisinin hem de eşinin doğuma hazır olduğunu söyledi. Dr. Dede, suyun doğumda kullanılmasının birçok faydası olduğunu belirterek, “Suda doğum, ağrıyı azaltmada oldukça etkili bulunmuştur. Suda doğum gerçekleştiren anneler ağrılarında azalma olduğunu belirtmektedir. Sıcak su vücudu rahatlatan endorfin hormonunun salgılanmasını kolaylaştırarak gebenin daha az ağrı ve daha az endişe hissetmesini sağlar. Daha az ağrı hissetmeleri nedeniyle ağrı kesici ilaç ve epidural anestezi kullanma ihtiyacı azalır. Doğumda su havuzuna girip açılma dönemini suda geçirmek doğum süresini kısaltır. Su, uzun zamandır yatıştırıcı özelliği ile bilinmektedir. Gebe olmayanlar normal insanlarda da su sakinleştirici etki gösterir. Gerçekten de ılık su, sancı ve doğum sürecinde de aynı etkiyi gösterir; çoğu zaman bir parça dramatik etki ile beraber. Sakinleşme doğumda oldukça önemlidir. Suyun içinde sadece kendine, bebeğine ve vücuduna odaklanan kişinin tüm konsantrasyonu değişir. Su zihinde huzuru, yumuşaklığı, akışı çağrıştırarak doğumun kalitesini değiştirir” şeklinde konuştu.

VERİMLİ KASILMALAR

Suyun etkisiyle annenin daha rahat hareket ettiğini belirten Dede, “Kendisini daha hafif hisseder. Bu durum, sancıları hızlandırır ve bazı kadınlarda daha verimli kasılmalar olmasını sağlar. Anne, daha az ağrı hissetmesini sağlayan ve bebeğin pelvisteki hareketini kolaylaştıran ayaklarını oynatma, çömelme, kalçalarını oynatma gibi hareketleri yapma imkanı bulur. Bebek 38 hafta sıvı ortamda bulunduktan sonra suya olan doğumda ortam farkı olmadığından bebek hayata yumuşak bir geçiş yapmış olur” dedi.

“DOĞUMHANEDEN YÜRÜYEREK ÇIKTIK”

Doğuma Hazırlık Eğitmeni Gözde Çavuş, suda doğum sırasında yanı başında durduğu anne adayının çok rahat bir doğum süreci geçirdiğini söyledi. Normal doğum ve suda doğum üzerine hem anne hem de baba adayına bir eğitim verdiğini söyleyen Çavuş, “Eğitim sayesinde hem anne hem de baba zaten doğuma hazırdı. Suda doğum sırasında öğrendiklerini uyguladılar. Suda doğum özellikle annenin doğuma rahat ve huzurlu bir şekilde girmesini sağlıyor. Öyle ki suda doğum yapan annemiz, kasılmalarını sevdiği şarkıları dinleyerek rahat bir şekilde karşıladı. Doğumun gerçekleşeceği suyun içerisinde meyve suyunu içti. Eşi, doktoru ve ben sürekli yanlarındaydık. Ortam da doğum mahremiyetine uygundu. Eşi annenin bir an olsun elini bırakmadı. Bebek yumuşacık bir şekilde suya doğdu. Birkaç saniye sonra bebek annenin göğsüne verilerek ten tene temas sağlandı. Baba bebeğin kordonunu kesti. Doğumhaneden yürüyerek çıktık” diyerek suda doğumun faydalarını anlattı. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.