TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Stat krizi büyüyor

Yeterli otopark sayısı olmadığı için Alsancak Stadı’na inşaat ruhsatı vermediklerini açıklayan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’a yanıt veren AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican, “Sanki İzmir’de her yeri otoparkla doldurdular da bir anda otopark delisi oldular” dedi

Haber Giriş Tarihi: 31.10.2017 08:26
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Stat krizi büyüyor

E. ÇAĞLA GENİŞ

Başbakan Binali Yıldırım tarafından 9 Eylül’de temeli atılan Alsancak Stadı’nın inşaat ruhsatının alınması için Konak Belediyesine başvuru yapılmıştı. Başvuruyu inceleyen Konak Belediyesi, İzmir Valiliğine gönderdiği yazı ile İzmir Büyükşehir Belediyesinin Otopark Yönetmeli Uygulama Esasları’na uygun olmadığı gerekçesiyle stadyum projesinin inşaat ruhsatı verilmesine uygun olmadığını bildirmişti. Belediyenin stadın yerinde yenilenmesi için gerekli olan inşaat ruhsatına olumsuz yanıt vermesi kentte tartışma ve krize neden olmuştu.

“OTOPARK CANAVARI KESİLDİLER”

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Alsancak Stadı’nın yapım sürecine ilişkin Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde önemli açıklamalarda bulundu. Projenin otopark mevzuatına aykırı olmasından dolayı ruhsat verilmediğini belirterek stat ödeneğinin artırılmasını isteyen Pekdaş, AK Parti kanadından gelen eleştiriler karşısında, “İddia ediyorum niyet oraya stat yapmak değil. Niyetleri kaçmak. Ama biz olduğumuz sürece onlar oraya o stadı yapacaklar. Oraya AVM yaptırmayacağız” dedi. Pekdaş’ın sözlerine yanıt veren AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican ise, “Alsancak Stadı’nın yakınında Halkapınar metro istasyonu var. Ayrıca ön tarafından tramvay geçiyor. Sanki İzmir’de her yeri otoparkla doldurdular da bir anda otopark delisi oldular. Otopark üretmeyen belediyeler bir anda otopark canavarı kesildiler” diye konuştu.

DİĞER STATLARI ÖRNEK GÖSTERDİ

Alsancak Stadı’nın 2014 yılında yıkıldığını ve o günden itibaren alanda stat yerine AVM yapılacak şeklinde tartışmalar yaşandığını hatırlatan Pekdaş, “İzmir kamuoyu ve belediyeleri Alsancak, İzmir’dir; İzmir tarihtir, bu kadim şehrin değerlerine ihanet edilmelidir diyerek İzmir’de güçlü bir kamuoyu oluşturdu. Bu baskı ile ‘Evet burada stat yapılacak’ dendi. Stat inşaatı için projenin gelmesini bekledik. Projede sadece 21 araç kapasiteli otopark var. Yaklaşık 13 bin kişilik statta bu kadar az kapasitede otopark olmaz. Alsancak Stadı için yönetmelik gereği 30 koltuğa bir araçlık otopark gerekiyor, yani kapasite 431 olmalı. Bunu kendileri zaten hesap etmiş ancak uygulanmamış. Türkiye’de yapılan diğer statlara ve otopark sayılarına baktık. Antalya 33 bin kişilik, bin 200 adet otopark, Adana 33 bin kişilik bin 400, Karaman 12 bin 500 kişilik 417 adet otopark, Sakarya 21 bin kişilik bin 445 adet otopark, Fatih Terim Stadı 17 bin kişilik bin 650 adet, Recep Tayyip Erdoğan Stadı 13 bin 856 kişilik bin 200 adet otopark var. Alsancak Stadı’nın 13 bin kişilik kapasitesi var; 21 adet otopark var. Bunu sorgulamak lazım” ifadelerini kullandı.

“BU FARK NEREDEN GELİYOR?”

Stat için inşaat ruhsatı verilmemesinin ardından AK Parti kanadından gelen, “Konak Belediyesi İzmir’e ihanet ediyor” şeklindeki eleştirilere yanıt veren Pekdaş, “Konak Belediyesi şehre ihanet ediyor diye açıklama yapanlar ve bu açıklamayı bakan düzeyine yükseltenler geri dönüp diğer statlardaki duruma bakmak zorundalar. Konak Belediyesi, bu stat kanuna ve yönetmeliğe uygun olarak yapılsın diyor. Acaba Gençlik ve Spor Müdürlüğü, ‘Ruhsat vermiyorlar biz bunu yapamıyoruz’ demenin mazeretini mi yaratıyor. Niyetleri zaten oraya stat yapmak değildi. Bu otoparklar aynı zamanda kulüplerin geliridir. Göztepe Stadı ve Alsancak Stadı’nın projeleri aynı anda önümüze geldi. Göztepe 20 bin kişilik bir stat, 218 milyon küsur ihale bedeli var. Alsancak Stadı 13 bin kişilik 55 milyon küsur ihale bedeli var. Bu fark otopark sayısının az olmasından kaynaklanıyor” diye konuştu.

“BU KENTE İHANET ETMEYECEĞİZ”

AK Partili siyasiler tarafından yapılan açıklamalarla taraftarların manipüle edilmek istendiğini öne süren Pekdaş, şunları söyledi: “Taraftarı manipüle etmeye çalışanlar tribünlerden terör örgütü çıkarma gayreti içinde olanlardır. Buradan onlara ekmek çıkmaz. İzmir’deki taraftarlar hukuka saygılıdır. Hiçbir Altay taraftarı hukuka aykırı stat olsun da ne olursa olsun demeyecektir. Eğer orada bir otopark olursa bu kulübe de gelir sağlayacaktır. Beyoğlu’na yapılan Recep Tayyip Erdoğan Stadı 13 bin kişilik bin 200 adet otopark yeri var. Altay kulübüne yapılan haksızlığı gidermelidirler, stadın ödeneği yükseltilmelidir. 55 milyon liraya orada hukuka uygun bir stat yapılamaz. Gerçek niyetlerinin stat yapmak olmasını istiyoruz, manipülasyon değil. İzmir gibi kadim bir şehirde yaşıyoruz. Bu tarihi koruyarak yeni kent kimliği yaratma sorumluluğunun bilincindeyiz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘İstanbul kadim bir şehir. Biz bu kente çok ihanet ettik’ dedi. Biz bu kente ihanet etmeyeceğiz.”

“ÖDENEĞİ ARTIRIN”

Projenin otopark yönetmeliğini uygun olmadığını dile getiren Pekdaş, “AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican diyor ki; masaya yatırılsın yeniden konuşulsun… Masanın üzerine koyuyoruz ve diyoruz ki, burası otoparklı hale getirilsin yeniden değerlendirmeye alalım. Kanuna aykırı olarak ruhsat vermemizi istiyorsanız bu mümkün değil. Bunun üzerinden fırtınalar kopartmak yerine ödeneği artırın projeyi düzeltin. 55 milyonluk ödeneği yükselteceksiniz. İzmir merkezi bütçeye kazandırdığı vergilerin 5’te 1’ini alıyor. Bu kent yarattığı gelir kadar bütçeden payını almış değil. Bu hükümetin İzmir’e borcu var. Alsancak Stadı’nı İzmir’e yakışır şekilde hukuka ve mevzuatlara uygun olarak yeniden şekillendirin ve ödeneğini artırın. Göztepe Stadı için yer altına otopark yerleştiriliyor. Alsancak’ta da aynı şey yapılabilir. Denizin içine yapılar yapılıyor, tüp geçit yapan bir hükümet Alsancak’ta bodruma da bir otopark yapabilecek donanıma ve bilgiye sahiptir. Bu iş sadece para, buraya neden 55 milyon ayırdın diye sormak lazım. Ben iddia ediyorum ki niyetleri oraya stat yapmak değil; kaçmak. Ruhsat verilmedi diye kaçmaya çalışıyorlar. Ama biz de burada olduğumuz sürece onlar oraya o stadı yapacaklar, oraya AVM yaptırmayacağız” açıklamasında bulundu.

DELİCAN’DAN PEKDAŞ’A YANIT

Pekdaş’ın stat üzerinden yaptığı açıklamalara yanıt AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican’dan geldi. Pekdaş’ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Biz İstanbul’a ihanet ettik” sözlerini hatırlatarak “Biz İzmir’e ihanet etmeyeceğiz” demesi üzerine konuşan Delican, “Kadıncağız ya milletvekili adayı olacak ya da bunların genel başkan problemi var ya… Oraya mı oynuyor bilmiyorum. Bunlarda böyle bir hastalık var. Hepsi cumhurbaşkanına laf ediyor. Türkiye’nin genel çarpık yapılaşmasıyla ilgili konuşmasında gayet samimi bir açıklama yaptı. Bu konuda İzmir’de en kötü durumda olan yer Konak. Konak’taki yapılaşmayla ilgili en ufak bir çalışması yok ama kalkmış bu sorunun çözülmesi gerektiğini söyleyen bir Cumhurbaşkanına laf ediyor” dedi.

“OTOPARK DELİSİ OLDU”

Pekdaş’ın stat projesinde yeterli otopark sayısı olmadığına ilişkin sözlerine yanıt veren Delican, şunları söyledi: “Dünyada birçok yerde toplu ulaşım araçları statlara yakın. Mesela Vodafone Arena’da da öyle; yakınından metro geçiyor. Alsancak’ta da Halkapınar Metro İstasyonu var. Ayrıca ön tarafından tramvay geçiyor. Kalkıp da bu kadar çok otopark delisi olmak nasıl bir şey. Sanki İzmir’de her yeri otoparkla doldurdular da bir anda otopark delisi oldular. İzmir Büyükşehir meclisinde bir süre grup sözcülüğü yaptım. Aziz Kocaoğlu, 7,5 trilyon kadar çekicilere pay ayırmıştı. Otopark için ayrılan pay ise 1,5 trilyondu. Çekicilere bu kadar pay ayıracağınıza gidin otopark yapın demiştim. Sonra o işten vazgeçmişlerdi. Otopark üretmeyen belediyeler bir anda otopark canavarı kesildiler. Kendi yapamadıklarını bizden bekliyorlar. Tamam yapalım diyoruz ama buradaki stat projesindeki otopark sorunu konuşuldu mu? Hemen ruhsat iptal dendi. Bir de beyinlerinin arkasında hep bir AVM var. Şu beyinleri açıp bir baksak… Kimin neyi var onun arkasında bir görsek. Biz bunla ilgili konuyu kapattık. İlk Aziz Kocaoğlu buraya AVM yapılmak isteniyor dediğinde, Ankara’yı aradım ve konuştum. Böyle bir şey olmadığını açıkladık. Stat yapılacak dedik. Bunlar siyaseti çocuk oyuncağı mı sanıyorlar.”oldu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.