TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Soma’da ‘Madenciye Özlem' anıtı

Manisa’nın Soma İlçesi'ndeki faciada can veren 301 madenciyi simgelemesi için yaptırılan 'yanan kömür' şeklindeki anıta aileler itiraz edince değiştirilen proje tamamlanıyor

Haber Giriş Tarihi: 11.04.2016 07:06
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Soma’da ‘Madenciye Özlem' anıtı

Soma'da 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen faciada, 301 madenci hayatını kaybetti. Türkiye'yi derinden sarsan ve acıya boğan facia sonrasında, madencilerin çoğunun defnedildiği Soma Belediye Mezarlığı'na anıt için çalışma yapıldı. Manisa Büyükşehir Belediyesi, madencilerin mezarlarının bulunduğu alanı siyah renkli özel mermerlerle yeniden düzenledi.

Üç boyutlu anıtın bir yandan kaidesinin inşaatına başlandı, bir yandan da 2 metre 25 santim yüksekliğindeki eş ve çocukları ile 'anne ve baba' heykellerinin yapımı tamamlandı. Ailelerin isteğiyle madencilerin yattığı mezarlığın girişine konulacak anıtın adı da  ‘Madenciye Özlem' oldu. Heykeltıraş Derya Ersoy, ailelerin kendilerine yol gösterdiğini, var olan hüznü heykellerinin yüzlerine yansıttıklarını söyledi.

KOR GİBİ YANAN KÖMÜRÜ AİLELER İSTEMEDİ

Madenci mezarlarının yanında, ölen 301 kişiyi simgelemesi için üzerinde madenci lambası ve isimlerin yazılı olduğu birer mini kaide konuldu. Mezarların giriş bölümüne de bir anıt planlandı. Facianın geçen yıl birinci yıldönümünde, 7 bin 965 metrekarelik mezarlık düzenlemesi ve anıt için hazırlıklar hakkında bilgi alan aileler, anıt bölümüne, içten aydınlatıldığı için kor gibi yanar şekilde görülen dev bir kömür topunun konulacağını görünce itiraz etti. Aileler zaten içlerinin yandığını, anıtı her gördüklerinde yakınlarının yandığını bir kez daha hatırlayacaklarını söyledi. Ailelerin tepkisi üzerine Manisa Büyükşehir Belediyesi, madenci mezarlığına yaptırılan anıtı hazır olmasına rağmen yerine koymadı ve yenisi için harekete geçti.

, HEM ÖZLEMİ HEM DE ACI BEKLEYİŞİ SİMGELEDİ

Manisa Büyükşehir Belediyesi bünyesinde oluşturulan ekip, bağlantı kurdukları heykeltıraşların oluşturduğu anıt planlarını tek tek ailelere götürdü. Aileler kendi aralarında yaptıkları görüşmeler sonrasında son toplantılarını da belediye, heykeltıraşla yaptı. Ailelerin ve verdiği fikirler doğrultusunda, yeni madenci anıtının planları hazırlandı. Anıta son şeklinin verilmesiyle de, yapım aşamasına geçildi. Fikir babalığını madenci ailelerin yaptığı yeni anıtın teması, ‘madenciye özlem ve facia günü yaşanan acı bekleyiş' oldu.

HEYKELLERE SON HALLERİ VERİLDİ

Anıtın üç boyutlu olarak planlandığı beton kaidesinin, mermer ve özel taşlardan yapılacağı, bunların üzerinde göğe doğru yükselen, git gide birbirine yaklaşan, en uç yerinde tek nokta haline gelecek ışıklandırmanın olacağı belirtildi. Beton kaidenin ayrıca facianın yaşandığı maden ocağının üzerindeki dağı simgeleyeceği, ortasında, ocağın girişi ve madenci heykeli bulunacağı, ocağın kenarlarında ise o madenciyi özlemle bekleyen, anne, baba, eş ve çocukları tasvir edildi. Beton kaidenin inşaatına mezarlıkta başladı. Bu arada İzmir'de atölyelerinde üç aydır hummalı bir çalışma yürüten heykeltıraşlar Ali Yaldır, Derya Ersoy ve Zafer Dağdeviren, heykellerine son hallini verdi. Boyama işlemlerini tamamladı. Anıtın tamamlanmasıyla yerine monte edilmesi kaldı.

AİLELER YOL GÖSTERDİ

Heykellerle ilgili bilgi veren Ali Yaldır, gerekli onaydan sonra çalışmaya başladıklarını, üç ay süren çabaları sonrasında da 2 metre 25 cm yüksekliğindeki eserlerini ortaya çıkardıklarını anlattı. Heykeltıraş Derya Ersoy da şu bilgileri verdi: “Bizler çalışmalarımızı tamamladık, hazırladığımız planları ailelere götürdük. Onların fikirleri doğrultusunda yeniden şekillendirdik. Hatta bizim planımızda, sadece eş ve çocuklar vardı. Bize acıyı yaşayan anne ve babaların da olduğu söylendi. Bunun üzerine zaten anne ve baba figürleri eklendi. Yani bir yerde aileler yol gösterdi. Bizler de var olan hüznü heykellerinin yüzlerine yansıtmaya çalıştık." (DHA/İZMİR)

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.