TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sistem arızalı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 15 Şubat 2018 tarihinde uygulanmaya konan ‘Artı Para Sistemi’ vatandaşı içinden çıkamayacağı bir hale getirdi. Bu bilinmezlikte kimi başka ulaşım araçlarına yöneldi, kimi kampanya düzenledi kimi ise sosyal medyada capslerle sitem etti

Haber Giriş Tarihi: 22.02.2018 07:21
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Sistem arızalı!

SULTAN GÜMÜŞ

İzmir Büyükşehir Belediyesi 2018 başında toplu taşıma ücretlerine yaptığı %10’luk zamdan sonra şimdi de 15.02.2018 tarihinden itibaren İZBAN’da ‘Kilometre Bazlı Fiyat Uygulaması’na geçti. Yaşanan bu değişiklik neredeyse 1 haftadır vatandaşın tepkisine neden oluyor. Her sabah, ‘Blokajınızı kapatmayı unutmayın’ uyarısıyla karşılaşan kişilerin İZBAN’da güvenlik görevlilerine karşı saldırıları da ciddi bir boyut almaya başladı. Blokajını kapatmayı unutanlar, sistemi henüz çözemeyenler ve sürekli artı para yükleyenler başka alternatif yolları deneyerek ulaşımını sağlamak zorunda kalıyor. Ancak bu kez işe ya da okula geç kalma durumuyla karşı karşıya geliyorlar. Sisteme ‘Dur’ demek isteyen duyarlı vatandaşlar ise başlattıkları imza kampanyasıyla bu değişikliğe son vermek istiyor. Sosyal medyada paylaşılan imza kampanyası kadar İZBAN içerisinde çekilen fotoğrafların capsli halleri de dikkati çekti. Ve bu durum adeta ‘Ağlanacak halimize gülüyoruz’ dedirtti.

ÖNCEKİ SİSTEM GERİ GELSİN

Kültürpark Platformu kurucularından Nilüfer Çınarlı Mutlu tarafından, ‘İZBAN’da Kilometre Bazlı Fiyat Uygulaması İstemiyoruz’ adıyla oluşturulan imza kampanyası mağdur edilen tüm vatandaşların imzasını bekliyor. Kampanya da yer alan açıklama metni ise şöyle: ‘İZBAN’da 15 Şubat 2018 tarihinden itibaren mesafeye göre artan ücret bedeli ödüyoruz. Ücretler 2,86TL - 10,60TL arasında değişiyor. 29 Haziran 2014 tarihinde birçok otobüs hattını kaldırarak insanları İZBAN’a mecbur bırakan İzmir Büyükşehir Belediyesi, İnsanları mecbur bıraktığı İZBAN’a fahiş zamlar yaparak vatandaşı mağdur etmektedir. Zamlı fiyatlarla beraber, bu yeni sistemin çalışma şekli ayrıca büyük sorunlara sebep olacaktır. İstasyona girerken kartınızı okuttuğunuz zaman kartınızdan en uzak istasyona kadar olan ücret çekilecek. Varış istasyonundan çıkarken tekrar turnikelerde kartınızı okutacaksınız ve artan ücret kartınıza geri yüklenecek. Bu durum iki ayrı olumsuz sonuca neden olacak. Birincisi; özellikle sabah saatlerinde istasyon çıkışlarında oluşan yoğunluk bir de insanların turnikelerde sıraya girmesiyle daha da artacak, istasyondan çıkmak oldukça uzun vakit alacak. İkincisi; kartınızda gideceğiniz mesafe için yeterli bakiye olsa bile, son istasyona gidecek kadar paranız yoksa İZBAN’a binemeyeceksiniz. Örneğin Aliağa’dan İZBAN’a binecek bir kişi sadece bir istasyon sonra inecek bile olsa, eğer kartında 10,60TL yoksa trene binemeyecek. Vatandaşı mağdur edecek olan bu durumun iptal edilmesini ve önceden kullanılan sistemin devam etmesini istiyoruz.”

“İZBAN’A ADIMIMI DAHİ ATMIYORUM”

Sebahattin E. :Artı para sisteminin uygulanmaya başlaması hem maddî açıdan hem de zaman açısından büyük sıkıntılara sebep oldu. Yüz binlerce İzmirim Kart sahibi kartlarına İZBAN’da hiçbir zaman kullanamayacakları milyonlarca lirayı yüklemek zorunda. Böylece hiçbir icraat yapmadan belediyenin kasasına milyonlarca lira girecek. Ayrıca geçtiğimiz günlerde üzücü bir olay da yaşandı. Alsancak İstasyonu’nda uygulamaya tepki gösteren bir kişiyle güvenlik görevlileri arasında kavga çıktı. Bu tür üzücü olayların yaşanmaması için İzmir Büyükşehir Belediyesinin bu vurdumduymaz ve ‘yaptım, oldu’ diyen tavrı bir kenara bırakıp vatandaşın görüşlerine önem vermesini ve bu yanlıştan bir an önce geri dönmesini istiyoruz.

Adil T. : Ben devamlı kullanmış olduğum İZBAN’ı 15 Şubat’tan beri değil kullanmak adımımı dahi atmıyorum ve bu yanlıştan bu saçmalıktan dönmedikleri müddetçe de binmeyeceğim ve kesinlikle kullanmayacağım.

Hayat K. : Belediyenin neredeyse tek iyi uygulaması metro ve İZBAN uygulamasıydı, onu da artı para diye birşey uydurarak bozdular, lütfen yanlışından dön İzmir Büyükşehir Belediyesi.

Aysel İ. :Arkadaşlar ben uygulama başladığından bu yana İZBAN’ı kullanmıyorum. Neden tüm İzmir halkı olarak 1 hafta protesto etmiyoruz? Hatırlarsanız toplu sözleşme sırasında grev yapılmıştı ve uzun bir süre İZBAN’a binememiştik. Evet, zorlanmıştık ancak ölmemiştik. Neden kendi kazanımlarımız için protesto etmiyoruz?

Gözlemlediğimiz kadarıyla İZBAN’a binip artı para ödememek için otobüs ya da vapuru tercih eden vatandaşlar da var. Ancak onlar da sürekli aktarma yaptıkları için ulaşmaları gereken yerlere geç gidebiliyorlar. Her türlü mağdur edilen vatandaş işi bu kez komediye vurdu. İZBAN içerisinde uyuyan ya da ayaklarını karşı koltuğa uzatan kişilerin görüntüleri capslenerek, ‘10.60 bastım’ tarzında tirajı komik cümleler yazıldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.