TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TADIMIZ KAÇMASIN!

Yendiği zaman mutluluk veren en özel hediyeler arasında yer alan çikolata, bu senede Sevgililer Günü’nün vazgeçilmez armağanları arasında yer aldı. Tarifsiz bir mutluluk veren çikolatanın seçilirken nelere dikkat edilmesi gerektiğini konunun uzmanına sorduk

Haber Giriş Tarihi: 14.02.2017 08:30
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
TADIMIZ KAÇMASIN!

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

Bugün 14 Şubat Sevgililer Günü. Sevdiğini mutlu etmek için anılan hediyeler arasında çikolata birinci sırada geliyor. Hediye edileni en çok mutlu eden bu vazgeçilmez hediyenin sağlığımıza olan etkilerini konunun uzmanına sorduk.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Reha Keskinoğlu, çikolatanın gerek besleyici değeri gerekse kakaonun içerdiği biyolojik değeri yüksek besin bileşenleri ve magnezyum dolayısıyla vücutta serotonin adı verilen mutluluk hormonunu salgıladığını belirtti. Keskinoğlu, mutluluk yiyeceği olan ayrıca Maya toplumunun kakao için‘Tanrıların Besini’ dediğiçikolatanın sevgililer günü verilecek en güzel hediye olduğunu söyledi.

ETİKETİ İYİ OKUYUN

Çikolata alırken bazı noktalara dikkat edilmesi gerektiğini ve zira piyasada çikolata diye satılan çok değişik ürünlerin olduğuna dikkat çeken Keskinoğlu, “Tabiri yerindeyse ‘kaş yapayım derken göz çıkarmayın’ o yüzden kaliteli çikolatayı ayırt etmenin bazı püf noktalarını hatırlatmakta fayda var. Kaliteli bir çikolatayı anlamak için; etiketi çok iyi okumalıyız, içeriğinde yapay tatlandırıcılar, soya, koruyucu, mısır şurubu ve trans yağlar olmayanlar tercih edilmelidir. Diğer taraftan etiketlerde raf ömrüne de çok dikkat etmeliyiz el yapımı gurme çikolataların raf ömrü endüstriyel çikolatalara göre daha azdır. Ayrıca çikolatalarda kakao oranı arttıkça raf ömrü uzamaktadır. Kaliteli çikolatalarda kakao oranı en az yüzde 50 civarında olmalıdır” dedi.

“ÇİKOLATA ELE ALININCA ERİMELİ”

Çikolatanın ambalajından çıkartılıp ele alındığında erimeye başlaması gerektiğini ifade eden Keskinoğlu, “Çünkü gerçek kakao yağı 34 santigrat derecede yani vücut sıcaklığında eriyen bir yağdır. Ancak çikolata ağza alındığında yağ tadı bırakmamalıdır eğer yoğun yağ tadı varsa içersinde farklı bitkisel yağ var demektir ki bu da çikolatanın kalitesini düşürmektedir” diye konuştu.

PRALİNE DİKKAT!

Piyasada çikolata diye satılan değişik ürünler bulunduğunu ve bunların başında pralinden yapılma ürünler geldiğine dikkat çeken Keskinoğlu, sözlerini şöyle noktaladı: “Pralin ile çikolata çok farklı iki üründür ancak görünüşünü çikolataya benzetmek çok kolaydır. Pralin içinde kakao yağı olmayıp sadece bitkisel yağlarla diğer besinlerle yapılan bir üründür. Bazı çeşitlerinin içinde çok az miktarda kakao bulunabilir. O yüzden sevgilinize pralin almamanızı öneririz. Kaliteli bir çikolata pürüzsüz, parlak ve lekesiz olmalıdır. Kırılırken bitter çikolatada sütlü çikolataya kıyasla daha sert bir ses çıkartmalı, ayrıca kırılırken kırıntı bırakmamalıdır. Her zaman gönül rahatlığı ile tükettiğiniz bildiğiniz markaları tercih etmenizde fayda vardır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından duyurusu yapılan taklit ve tağşiş yapan firmaların ürünlerini almamalısınız. Çikolata içindeki bileşenler nedeniyle örneğin, fındık, süt vs. alerjen bir gıdadır alerjisi olan dikkat etmelidir.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.