TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sağlıklı uyuyalım

16 Mart Dünya Uyku Günü nedeniyle açıklama yapan Prof.Dr. Sadık Ardıç, günümüzün teknolojik ve endüstriyel gelişimi yüzünden toplumsal uyku sağlığının her geçen gün bozulduğuna dikkat çekti

Haber Giriş Tarihi: 17.03.2018 08:18
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Sağlıklı uyuyalım

ASİYE ARSLAN

Tüm dünyada uyku hastalıklarının gün geçtikçe arttığına dikkat çeken İzmir Özel Can Hastanesi Uyku Bozuklukları Merkezi Uzmanı Prof.Dr. Sadık Ardıç, bilişimin baş döndürücü gelişmesinin uykuda geçen süreden çaldığını belirtti. 16 Mart Dünya Uyku Günü’nün uykusuzluğun bir hastalık olduğuna dikkat çekmek amacıyla tüm dünyada farkındalık yarattığını anlatan Prof.Dr.Ardıç, uykusuzluğun yaşamı tehdit ettiğini söyledi. Ardıç, insanların iş yaşamında ve günlük hayatında uyku yoksunluğu yaşadığını bunun tedavi edilmesi gereken, yaşamı tehdit eden çok önemli bir hastalık olduğunu söyledi.

SAĞLIKLI UYKU KOŞULLARI

Sağlıklı bir erişkin için günde 6-8 saat uykunun, yeni doğan da 18 saat, çocuklarda ise 12-14 saat olması gerektiğinin altını çizen Prof.Dr.Sadık Ardıç, “Uykunun sağlıklı olduğunu söylemek için bu sürenin kesintisiz uykuda geçmesi gerekir. Sağlıklı uyku için uyunulan ortamdaki ısı, ışık, gürültü, yatağın konforu gibi faktörlerin en uygun koşullarda olması gerekir. Isı 18-22 derece, gürültü olmamalı, ortam uykuya müsait olacak kadar karanlık olmalı” diye konuştu

UYKU HASTALIĞI BELİRTİLERİ

İzmir Özel Can Hastanesi Uyku Merkezi Uzmanı Prof.Dr. Sadık Ardıç, uykunun hem insan bedeninin dinlenmesi, zindeleşmesi, zihinsel becerilerin yenilenmesi için zorunlu olduğunu hatırlatarak, hastalığın belirtilerini şöyle anlattı: “Uyku bozuklukları, uykuya dalamama, uykuyu kesintisiz sürdürememe, uyku sırasında horlama, nefes durması, aşırı uyku hali, vardiya çalışmasına ve yer değişikliğine bağlı uyku düzensizlikleri çocukluk çağında görülen sayıklama, uyurgezerlik, kabus görme, huzursuz bacak sendromu gibi klinik durumlardır. Uzun yol şoförleri çalışma koşulları nedeniyle kronik uyku yoksunluğu yaşarlar. Eğer bu tabloya uyku bozuklukları da eşlik ederse, ölümcül kazalara normal bireylere göre 5-6 kat fazla sebep olurlar. Uyku yoksunluğu yaşayan ve uyku hastalığı yaşayan normal bireyler de ciddi kazalara neden olabilirler. Bu insanlar, trafikte kurallara uymadığının, örneğin şerit değiştirdiğinin farkında olmaz.”

Prof.Dr.Ardıç, uyku apnesine sahip hastaların uyuma sürelerinin fazla olmasına karşın, uyku kalitelerinin bozuk olmasından dolayı, gündüz aşırı uyku hali şikayetleri olduğunu anlattı. Uyku apnesi olan insanların, dikkat gerektiren işlerde sık sık iş ve trafik kazaları yaptığına dikkat çeken Ardıç, hastalığın varlığını gösteren en temel bulgunun horlama olduğunu belirtti. Uyku Merkezi Uzmanı Prof.Dr.Sadık Ardıç, “Uyku apnesi yaşayan hastanın eşi ya da yatak arkadaşı gece horlama nöbetleri arasında nefes durmalarının olduğunu bilir. Hastalık, her yaşta görülebilir, orta yaş üstünde sıklıkla karşılaşılır, (prevalans yüzde 5-15 arası değişir ). Tanı konulup tedavi edildiğinde, tüm olumsuz sonuçlar ortadan kalkar. Uyku bozuklukları uyku merkezi bulunan kliniklerde hastalığın türüne göre tedavi edilir. Uyku bozukluğu bir hastalıktır, sıradan bir durum değildir” diye konuştu.

Sağlıklı Uyku İçin

*Günde 6-8 saat kesintisiz uyku

*Karanlık ortam

*Gürültüsüz

*18-22 derece sıcaklık

Uyku Hastalığı Tehditleri

*Damar Sertlikleri

*Kalp Krizi

*İnme

*Zor Hipertnsiyon

*Kalp ritim bozuklukları

*İnsülin Direnci

*Diyabet

*Trafik ve İş Kazaları

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.