TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sağlığımızı hiçe sayıyorlar

Bakanlık tarafından açıklanan taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen ürünler listesinde, İzmir’den 19 firma yer aldı. Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Reha Keskinoğlu, hile yapan ve insan sağlığı ile oynayan firmaların kapatılması gerektiğini söyledi

Haber Giriş Tarihi: 20.12.2016 09:17
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Sağlığımızı hiçe sayıyorlar

E. ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından, taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen aralarında et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, bitkisel yağ, bal, takviye edici gıdalar, çikolata ve kahvenin yer aldığı 96 firmaya ait 150 parti ürün kamuoyuna duyuruldu.

Yüz kızartan kara listede İzmir’den de 19 firma adı yer aldı. Bu firmaların, süte nişasta, peynire jelatin, kırmızı ete kanatlı et katarak üretim yaptığı tespit edildi. Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Reha Keskinoğlu, hile yapan ve insan sağlığı ile oynayan firmaların kapatılmasını ve bilinen güvenilir firmaların ürünlerinin kullanılması gerektiğini söyledi.

96 FİRMADAN 20’Sİ İZMİR’DEN ÇIKTI

Taklit ve tağşiş yaptığı belirlenen işletmeler ve ürünlerinin parti numaraları, bakanlığın internet sitesinde açıklandı. Gıdalarda taklit, tağşiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi bulunduğu tespit edilen ürün, firma ve markaların bulunduğu listede İzmir’den 19 firma yer aldı. Bakanlığın internet sitesinde yer alan duyuruya göre, kontroller sonucunda bitkisel yağlarda taklit ve tağşiş yaptığı kesinleşen gıda işletmeleri ve bu işletmelerin ürettiği ayçiçek ve zeytinyağlarına ait bilgiler kamuoyu ile paylaşıldı. Söz konusu ürünlerde yağ asitleri kompozisyonu, başka tohum yağları tespit edildi. Süt ve süt ürünlerinde ise taklit ve tağşiş yaptığı kesinleşen gıda işletmelerinin ürettiği yoğurt, tulum ve eritme peynirleri ile kaymak ve tereyağının da aralarında bulunduğu ürünlere ait bilgiler aktarıldı. Laboratuvar sonuçlarına göre söz konusu ürünlerde bitkisel yağ ve nişasta tespit edildi. Açıklamada, takviye edici gıdalar ve benzer ürünlerde de kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları üreten veya satan 3 gıda işletmesi ve bu işletmelerin ürettiği ürünlere ait bilgiler de yer aldı.

CEZALAR CAYDIRICI DEĞİL Mİ?

Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Reha Keskinoğlu, hileli ürün üreten firmaların, caydırıcı cezaların yanı sıra kapatılması gerektiğini belirterek, tağşiş ve taklite bulaşan işletmelerin gıda üretimi yapmasının kesinlikle engellenmesi gerektiğini vurguladı. Bitkisel yağların içine maliyeti düşürmek adına pamuk, keten ve kanola yağı konulduğunu söyleyen Keskinoğlu, bu yöntemlerin ticari ahlaka aykırı ve insanları kandırmaya yönelik olduğunu açıkladı. Bu tür işletmelere yönelik olarak uygulanan piyasadan ürünlerin toplatılması ve para cezası verilmesinin caydırıcı olmadığı kaydeden Keskinoğlu, “Firma yaptığı taklit ya da tağşişle bu parayı zaten kazanıyor. Dolayısıyla aldığı ceza caydırıcı olmuyor. Bu firmalara ürün toplama ya da para cezası değil, men cezası verilmeli. Bir firma tağşiş ya da taklit yapıyorsa bir daha gıda üretimi yapamamalı” dedi.

“VATANDAŞLARIN BİLİNÇLENDİRİLMESİ GEREKİYOR”

Gıdada hile yaptığı belirlenen firmaların ifşa edilmesinin yetersiz olduğunu savunan Keskinoğlu, adı ifşa edilen firmaların şirket ismini değiştirerek üretime devam ettiklerini öne sürdü. Keskinoğlu, “Yine aynı şekilde para kazanıyor. İfşa işlemi de üçüncü uyarıdan sonra yapılıyor. Bizim önerimiz ilk denetimde bu firmaların gıda üretimi yapmasının engellenmesi. Türkiye’de sadece kayıtlı imalathane ve tesislerin denetimleri yapılabiliyor. Gıda il müdürlüklerine kayıtlı olmayan bir işletmenin resmi makamlarda bilgileri bulunmadığı için bu tarz yerler ‘merdiven altı’ kalıyor ve bir ihbar olmadıkça denetimi mümkün olamıyor. Bitkisel yağ üretiminde merdiven altı dediğimiz birçok imalathane olduğunu varsayıyoruz. Maalesef ihbar olmadıkça bakanlığın da bundan haberi olamıyor. Bunların önüne geçmek için ihbar sistemi kurulabilir. Emniyet güçleri ve zabıtayla ortak çalışma yürütülebilir. Ayrıca vatandaşların da bilinçlendirilmesi gerekiyor” şeklinde açıklama yaptı.

LİSTEDE YER ALAN FİRMALAR ŞÖYLE:

Bitkisel Yağlar

*Hasat Ticaret- Haldun Bölge (Torbalı/İZMİR)

*Ya-Bo Boya Kimya Yağ Nak. İnş. Tur. Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti. (Bornova/İZMİR)

*Zeytindağ Gıda Otomotiv Nakliye Pazarlama San. Tic. Ltd. Şti. (Menemen/İZMİR)

*Verde Yağ Besin Maddeleri San. Tic. A.Ş. (Torbalı/İZMİR)

*Ünsal Tarım Ürünleri İç ve Dış Tic. Mustafa Ünsal (Selçuk/İZMİR)

*Efemce Et Gıda Hay. Paz. San. ve Tic. Ltd. Şti (Bornova/İZMİR)

Süt ve Süt Ürünleri

*Gürler Süt ve Gıda Ür. Paz. Tic. Ltd. Şti. Karşıyaka/İZMİR

*Sütmaks Süt ve Gıda Ür. İml. İhr. Tic. San. Ltd. Şti. Torbalı/İZMİR

*Emre Süt ve Süt Ürünleri Gıda Hayvancılık San ve Tic. Ltd. Şti. Torbalı/İZMİR

*Emek Süt Ürünleri- Rıfat Sarıkaya Buca/İZMİR

*Halıcı Süt Ürünleri Ticareti Osman Halıcı Ödemiş/İZMİR

Et ve Et Ürünleri

*Güven Lokanta Market-İbrahim Çakın/ İsmetpaşa Mahallesi Sanayi Sitesi 125 Sokak No:23 Dikili/İZMİR

*Güneş Et Ürünleri -Arman GÜNEŞ/ Çınar Mahallesi Yıldırım Beyazıt Caddesi No: 87/A Bornova/İZMİR

*Çiftlik Tüketim Malları Paz. Turz. İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti./ Torbalı/İZMİR

*Semin Gıda Turz. San. ve Tic. Ltd. Şti./ Menderes/İZMİR

Bal, Çikolata, Kahve ve Takviye Gıdalar

* Befre Gıda-Barış Tırpan Muhittin Erener Mah.2175 Sokak No:10/2 Bayraklı / İZMİR

*Beyaz Süt ve Tar. Ür. San. Tur. Paz. Ltd. Şti. Cumhuriyet cad. İstasyon mevkii 30.sok.No:11 Selçuk/İZMİR

* İntima Gıda Medikal İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti. Çiğli/İZMİR

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.