TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“ÖYLE YAPILMAZ, BÖYLE YAPILIR” demek için değil, “BÖYLE DE YAPILABİLİR” diyebilmek için

İzmir’de dağcılık sporuna gönül verenlerle bir araya gelerek tırmanış yaptıklarını belirten İzmir Dağcılık Kulübü Başkanı Şenda Kurtoğlu, dağcılık sporunun ayrıca bir paylaşım sporu da olduğunu söyledi

Haber Giriş Tarihi: 18.11.2015 08:03
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“ÖYLE YAPILMAZ, BÖYLE YAPILIR” demek için değil,  “BÖYLE DE YAPILABİLİR” diyebilmek için

NİLGÜN TAZE ÖZEL HABER

Yıllardır çeşitli kulüplerde dağcılık sporuyla uğraşan bir grup arkadaşın etkinliklerde birlikte olmaktan aldıkları keyifli beraberliklerini kurumsal bir yapıya taşıma ihtiyacını duyarak bir araya geldiklerini belirten İzmir Dağcılık Spor Kulübü Başkanı Şenda Kurtoğlu, derneğin sadece bu ihtiyacın bir ifadesi olduğunu belirtti. “Öyle yapılmaz, böyle yapılır” demek için değil, “böyle de yapılabilir” diyebilmek için bir araya geldiklerini söyleyen Kurtoğlu, yapılan birçok spor dalının aksine kendi branşlarında rekabet duygusunun olmadığını söyledi.

2009 yılında yedi kurucu üye tarafından İzmir Valiliği İl Dernekler Müdürlüğü’ne, İzmir Dağcılık Derneği’nin kuruluş dilekçesi ve evraklarından oluşan dosyalarını teslim ettiklerini ve kabul gördüklerini ifade eden Kurtoğlu, “Tıpkı bir ailenin fertleri gibi olmaktan ve birlikte dayanışma içinde dağcılık sporunu yapmaktan keyif aldığımız için İZDAK’ı oluşturduk. Bu atmosferi başka dağ sevdalılarıyla da paylaşmak ve giderek dağcılık sporunu kentimizde bir kitle sporu haline getirmek temel düşüncemiz. Bu amaçla da önce 22.04.2009 tarihinde yedi kurucu üye tarafından İzmir Valiliği İl Dernekler Müdürlüğü’ne, İzmir Dağcılık Derneği’nin kuruluş dilekçesi ve evraklarından oluşan dosyamızı teslim ettik. Müdürlük, derneğe 35.050.053 kütük numarasını verdi ve beraberliğimize tüzel kişilik kazandırdı. Bilahare yaptığı incelemelerden sonra 20.05.2009 tarihinde de tüzüğümüzü onayladı” dedi.

MUTLU VE SAĞLIKLI YAŞAM

Yeni yerler keşfederek kimsenin ayak basamayacağı yerlere ayak bastıklarını ve bunu doğaya duydukları saygıyla yerine getirdiklerini belirten Kurtoğlu, “Ayak izimizden başka ardımızda hiçbir şey bırakmıyoruz. Yani gittiğimiz yerlerde tahribata neden olmuyor ama bir tahribat görürsek bunu ve sebep olanları teşhir ediyoruz. Bu sayede gittiğimiz yerlerde güzel ilişkiler kurup insan ilişkilerimizi genişletiyor, paylaşmayı öğreniyoruz. Pazar günleri yaptığımız doğa yürüyüşleri yüksek dağ etkinliklerimiz için motivasyon ve antrenman niteliğinde olmakla beraber yeni haftaya güzel bir başlangıç yapmamızı sağlıyor. Mutlu ve sağlıklı bir yaşam sürüyoruz. Yürüyüşlerimize katılan herkese bu sporu sevdirmek için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.

İZDAK’IN KURULUŞU

Dağcılık faaliyetlerini yürütmek amacıyla bir “Spor Kulübü” oluşturmayı hedeflediklerini belirten Kurtoğlu, 2012 yılında İZDAK’ın ilk kez Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF)  tırmanışlarına ekip göndererek faaliyetlerine devam ettiğini söyledi. Kurtoğlu, “Yine ilk kez yurtdışında da yüksek dağ etkinlikleri gerçekleştirdik. Geçici Yönetim Kurulu kulüp tescil işlemlerini temin amacıyla vakit geçirilmeksizin gerekli dosyaları hazırladı ve İzmir Valiliği Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne müracaat etti. Kulübün tescili, yasal incelemelerden sonra 19.06.2009 tarihinde yapıldı ve 035-518 sicil numarası verildi. Kulüp tescilini takiben yasal prosedürü tamamlamak ve aynı zamanda yetkili organlarımızı bu kez seçimle oluşturmak amaçlarıyla 1. Olağan Genel Kurulu’muzu topladık. İZDAK’ın 1. Olağan Genel Kurul’u 22.06.2009 tarihinde yapıldı. Seçilen Yönetim Kurulu bir yandan basın duyurusu, web sayfası, faaliyet programı ve benzerleri ile kulübümüzün tanıtımına hız verilmesine ve diğer yandan da yeni üyelerin, dağ ve doğa sevgisiyle dolu yeni ip arkadaşlarımızın İZDAK ailesine katılmasına karar verdi” açıklamasını yaptı.

“DÜŞTÜK YOLLARA, AŞTIK DAĞLARI”

Etkinliklerine paralel olarak üye sayısının da artış göstermeye başladığını ifade eden Kurtoğlu,  İZDAK’ın 2. Olağan Genel Kurulu’nun 2011 yılında yapıldığını, kuruluşta yer alan üyelerin yanı sıra yeni üyelerin de yönetim kademelerinde görev aldıklarını belirterek, “2012 yılında ise İZDAK ilk kez Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) eğitimlerine sporcu göndererek, TDF tırmanışlarına ekip göndererek ve yine ilk kez yurtdışında da yüksek dağ etkinliği gerçekleştirerek faaliyetlerine devam etti. Ayrıca kulübün gelişmesi yönünde daha fazla zamanını ayıracak ve çalışacak üyelerin görev alabilmesini temin amacıyla İZDAK 1. Olağanüstü Genel Kurul’u 26.05. 2012 tarihinde yapıldı ve bu kez yönetim kademelerimiz tümüyle yenilendi. 2014 yılı İZDAK’ın 3. Olağan Genel Kurul’u 2014 tarihinde yapıldı.  Bu genel kurulda kuruluşta yer alan üyelerimizin yanı sıra yeni üyelerimiz de yönetim kademelerinde görev aldılar.  Halen İZDAK etkinlikleri hiking, trekking, kamp, eğitim ve yüksek dağ branşlarında yürütülmektedir” ifadelerini kullandı.

“AYAK BASILMAMIŞ YERLERE GİDİYORUZ”

Tüm etkinliklerini dağcılığın gerektirdiği kural ve disiplinler çerçevesinde gerçekleştirdiklerini söyleyen Kurtoğlu, İzmir Valiliği’nin ve Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürlüğü’nün yasal izin ve kayıt sistemi dâhilinde, TDF ile onaylı program, izin alma ve faaliyet raporu iletme sorumluluklarına uyularak çalıştıklarını belirterek, “Üyelerimiz de bu ciddiyet ve sorumluluğa sahip, İZDAK ailesinin bir ferdi olmaya layık, gönül eğlendirmeye değil ‘ip arkadaşı’ olmaya gelmiş dağcılardan seçilmektedir. Hem aramıza yeni katılan üyelerimizi eğitmek hem de hafızamızı tazelemek için tüm üyelerimize kulüp binamızda düzenli olarak dağcılık, dağcılık malzemelerinin kullanımı ve önemi, kazadan korunma-kurtulma-kurtarma, ilk yardım vb. konularında sürekli eğitim veriyoruz. Düzenli olarak her sene yaptığımız yaz ve kış kamplarımız ile üyelerimize aldıkları teorik eğitimi pratiğe dökmelerine olanağı tanıyoruz”  dedi.

“HER YERDE, HEP BERABER DİYEBİLMEK İÇİN”

Dağcı disiplinine sahip ve dağlara sevdalı olan herkese kapılarının açık olduğunu söyleyen Kurtoğlu, tüm bilgi ve imkânlarını gerçek dağcılarla paylaşmaya her zaman hazır olduklarını belirtti. Dağcılığı tüm uğraşlar gibi severek, gönülden yapmak gerektiğine inandığını ifade eden Kurtoğlu, “İZDAK olarak bizde herkes gibi yola hedefe ulaşmak amacı ile çıkarız. Ancak bizim azim ve kararlılığımız yola çıktığımız arkadaşlarımızla beraber hedefe ulaşmak arzusundan gelir. Yaptığımız sporun doğasında diğer pek çok takım veya bireysel spor dalında olduğunun aksine birbirimizle rekabet olmadığını düşünürüz. Bunun için doğada karşımıza çıkan tüm zorlukları beraber göğüsleriz. Gerekirse giyeceğimizi, yiyeceğimizi, yükümüzü, suyumuzu paylaşırız ama hedefe hep beraber ulaşırız. Dağcı disiplinine sahip, dağlara sevdalı olan herkese kapılarımız açık olduğu gibi, tüm bilgimizi ve imkânlarımızı gerçek dağcılarla paylaşmaya da her zaman hazırız. Bu faaliyetleri severek, gönülden yapmak gerektiğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.

TARİHLE İÇ İÇE

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin önderliğinde tarihteki 6 İyon kentini birbirine bağlayan ve Antik İyon Yolu olarak da bilinen Efes-Mimas Yolu’na 49 değişik parkurdan oluşan 709 kilometrelik bir keşfe katıldıklarını söyleyen Kurtoğlu, “Bizi, biz eden tarihimiz için Efes-Mimas yolu çalışmalarına gönüllü katılarak, ‘tematik yolun’ oluşturulması çalışmalarında İZDAK olarak bizde yerimizi aldık. Bu çalışmalarda ilk önce yürüyüş rotaları belirlenmiş sonrada bu yürüyüş rotalarında işaretleme çalışmaları yapılmıştır. Tüm bu bölümlerde yer alan kulübümüz, toplam uzunluğu 53 kilometreyi bulan ve içinde Teos, Klazomenai ve Erythrai gibi antik yerleşimlerinde olduğu 7 parkurun işaretleme çalışmasını yaparak tarihsel sorumluluğunu yerine getirmeye çalışmıştır. Selçuk Efes’ten başlayarak Çeşme Ildır- Erythrai ve Karaburun’a ulaşacak güzergah, bölgenin tarihsel, doğal ve sosyokültürel değerlerinin tanıtılmasından önemli rol oynayacak” açıklamasını yaptı.

Dağcılık Kulübü’nün bugüne kadar gerçekleştirdiği etkinlikle ise şöyle:

Kuruluş yılımız olan 2009'da 4 adet yüksek dağ etkinliği, 2 adet sosyal etkinlik ve 12 adet günübirlik doğa yürüyüşü (hiking) etkinliği gerçekleştirildi.

2010 yılında İZDAK 5 adet yüksek dağ etkinliği, 1 adet eğitim kampı etkinliği, 5 adet sosyal etkinlik ve 26 adet hiking etkinliği gerçekleştirdi.

2011 yılında İZDAK 4 adet yüksek dağ etkinliği, 2 adet eğitim kampı etkinliği, 5 adet sosyal etkinlik ve 32 adet hiking etkinliği gerçekleştirdi.

2012 yılında İZDAK 12 adet yüksek dağ etkinliği, 1 adet eğitim kampı etkinliği, 1 adet trekking etkinliği, 32 adet hiking etkinliği ve 4 adet sosyal etkinlik gerçekleştirdi.

2013 yılında İZDAK 4 adet yüksek dağ etkinliği, 2 adet sosyal etkinlik ve 32 adet hiking etkinliği gerçekleştirdi.

2014 yılında İZDAK 9 adet yüksek dağ Etkinliği, 4 adet sosyal etkinlik(tiyatro, tekne turu, yemek gibi) ve 34 adet hiking etkinliği gerçekleştirdi. Kulüp üyelerimizle birlikte ilk yardım seminerine katıldık. Her sene yapmanın bizim için gelenek halini aldığı Likya yolu yürüyüşlerimizin ilkini gerçekleştirdik.

2015 yılında ise bugüne kadar 6 adet yüksek dağ etkinliği, 2 adet sosyal etkinlik(sinema, tekne turu) ve 27 adet hiking etkinliği gerçekleştirilmiştir. Ayrıca Likya yolu yürüyüşümüzün 2. Etabı bu sene yapılmıştır.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.