TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Osmanlı tokadı boks ile harmanlandı

Denizlili gençler, Osmanlı dövüş tekniklerini Osmanlı Oba Boksu ile yaşatıyor

Haber Giriş Tarihi: 12.10.2017 08:20
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Osmanlı tokadı boks ile harmanlandı

Denizli’de özellikle liseli gençlerin ilgi alanına girmeye başlayan bu spor dalı, Osmanlı dövüş kültürüne özgü tekniklerin diğer dövüş sporu teknikleriyle harmanlanıp öğretilmesiyle biliniyor. Osmanlı Oba Boksu Denizli Temsilcisi Murat Güleç, Osmanlı dövüş geleneğinin Anadolu kültürüne uyumlu olarak diğer tüm spor dallarıyla beraber öğretilmesinin oba boksunun çıkış noktası olduğunu söyledi.

MANEVİ BİR ATMOSFER HİSSEDİLİYOR

Murat Güleç, “Osmanlı tokadı”nın bu boks dalının en ilgi çekici hareketleri arasında olduğunu belirterek, bunun yanında “elense”, “tek dalış”, “çift dalma”, “çelme takma”, “döner tekme”, “alttan yan tekme” gibi bazı tekniklerin de olduğunu dile getirdi.

Boks ile 11 yaşından beri profesyonel olarak ilgilendiğini ve bunun yanında muay thai ve kick boks dallarında da derecelerinin olduğunu anlatan Güleç, kendisine ait spor merkezinde gençlere antrenörlük yaptığını bildirdi.

Güleç, “Osmanlı Oba Boksu’nun bendeki yeri ayrıdır. Bu boksun felsefesi bana bambaşka duygular yaşatıyor. Osmanlı Oba Boksu’nun sergilendiği yerlerde özellikle müsabakalarda manevi bir atmosfer hissediliyor.  Bu sporu yaparken hem galeyana gelmeden nefsinizi kontrol altına almayı hem de kendinizi korumayı öğreniyorsunuz” değerlendirmesinde bulundu.

Bu spor dalını Denizli’deki gençler arasında yaygınlaştırmayı kendisine amaç edindiğine dikkati çeken Güleç, Osmanlı kültürünü ve İslam ahlakını gençlere aşılayıp, toplumda ruhsal ve fiziksel anlamda kendini geliştiren bireyler yetiştirmeyi hedeflediklerininin altını çizdi.

Murat Güleç ayrıca şunları kaydetti: “Bu spor sayesinde gençleri kötü alışkanlıklardan uzak tutuyoruz, bir yandan da dışardaki tehlikelere karşı kendilerini korumasını öğretiyoruz. Özellikle lise öğrencileri bu spora çok ilgi göstermeye başladı. Osmanlı Oba Boksu, inancımız, geleneklerimiz, örf ve adetlerimizle örtüştüğü için ailelerin de çocuklarını desteklediklerini görüyoruz.”

HERKESE TAVSİYE EDİYORUM

Osmanlı Oba Boksu ile bir yıldan beri tanıştığını belirten 14 yaşındaki Huriye Madendere ise, bu sayede kötü alışkanlıklardan uzak durduğuna değinerek, “Atalarımızın emanetini yaşattığımız için kendimi mutlu hissediyorum. Bu spora başladıktan sonra derslerime daha iyi konsantre oluyorum. Okuldaki başarım arttı. Herkese tavsiye ediyorum” diye konuştu.Lise öğrencisi 16 yaşındaki Muhammet Ali Kesmez de bu sporla ecdadının  kültürünü yaşattığından dolayı kendisini huzurlu hissettiğini, ayrıca öz güveninin arttığını ifade etti.

14 ÜLKEDE YAPILIYOR

Kick Boks Milli Takım Antrenörü Talat Ayhan tarafından ortaya çıkarılarak,  kurumsallaştırıldığı bildirilen Osmanlı Oba Boksu, özel kıyafetlerle gerçekleştiriliyor. Boks kıyafetinin altındaki şalvar Osmanlı’yı, üstündeki cübbe ise İslam’ı temsil ediyor.

Orta hakem müsabaka başlamadan iki sporcuyu yanına çağırır. Sporcular birbirlerini, “Selamünaleyküm” diye selamladıktan sonra besmele çekerek müsabakaya başlar. Karşılaşma sonunda ise sporcular ellerini kalplerinin üzerine koyarak birbirinden helallik isteyip, müsabakayı sona erdirir. Öte yandan, uluslararası federasyona bağlı olarak 14 ülkede bu spor dalında müsabakalar düzenlendiği bildirildi. (AA/DENİZLİ)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.