TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

NBŞ’ye dikkat!

Hem sağlığımızı hem de ekonomimizi tehdit eden NBŞ kotasının AB sınırlarına çekilmesini isteyen TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı İbrahim Uğur Toprak, “AB’de bu miktar 1 kg. civarında” dedi

Haber Giriş Tarihi: 10.03.2018 07:32
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
NBŞ’ye dikkat!

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı İbrahim Uğur Toprak, son günlerde ülke gündeminde yer alan Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) ile ilgili açıklamalarda bulundu. NBŞ’nin mısır nişastasının kimyasal işlemlerden geçirilmesiyle elde edildiğini ve genellikle de sıvı olarak üretildiğini belirten Toprak, “Mısır şurubunun fiyatı, şeker pancarı şekerine göre ton başına 250-300 dolar daha ucuz ve sıvı olarak pazarlanabilmektedir. Bu nedenlerle, şekerlemeler, unlu mamuller, reçel, alkollü ve alkolsüz içecekler gibi gıda sanayinde yaygın olarak kullanılmaktadır” dedi.

SAĞLIK BAKANLIĞI RAPORU VAR

NBŞ’nin vücuda olumsuz etkilerinin Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tarafından araştırılıp rapor halinde kamuoyuna duyurulduğuna dikkat çeken Toprak, “Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun Ocak 2018 tarihli raporunda; NBŞ’nin yeme davranışını bozduğu, içinde bulunan früktozun insan metabolizmasında anarşiye neden olduğu, sindirilmeden kana karıştığı için karaciğerde yağlanmaya neden olduğu, insülin salgılatmadığı için tokluk hissi hormonunu uyarmadığı ve aşırı yemeye neden olduğu belirtilmiştir. Ayrıca früktozun obeziteye kapı araladığı, kolon ve meme kanserleri başta olmak üzere çeşitli kanser türlerinin de obeziteyle bağlantılı olduğu ve früktozun gut hastalığı riskini de artırdığı, früktoz metabolizmasının farklı olması nedeni ile insülin direnci, obezite ve şeker hastalığına yol açacağı, NBŞ ürünlerinin üretim aşamasında olası cıva ve karbonil bileşiklerinin varlığı olduğu, Nişasta Bazlı Şekerin etiketlere açıkça yazılmasının gerektiği belirtilmektedir” diye konuştu.

KİŞİ BAŞINA TÜKETİM 6 KG

NBŞ’nin sadece sağlığımızı tehlikeye atmakla kalmayıp aynı zamanda ekonomimize de çok ağır zararlar verdiğinin altını çizen Toprak, “NBŞ’lerin tüketimi, AB’de ve dünyada düşerken Türkiye’de yükseliyor. Türkiye’de kişi başına NBŞ tüketimi 6 kg. iken, AB’de bu miktar 1 kg. civarında. 2013 yılındaki yasa tasarısı ile Türkiye'deki NBŞ kotası yüzde 10’dan yüzde 15’e çıkarıldı. AB ülkelerinde kota oranı yüzde 4 civarındadır” ifadelerini kullandı.

ÇİFTÇİ ÜRETİMİN DIŞINDA KALACAK

Pancar şekeri sektöründe üreticisi, çalışanı, yan ve alt sektörleriyle birlikte 10 milyon insanın geçimini sağladığını, ekonomiye ve istihdama ciddi katkılar verildiğini belirten Toprak, “Sektörde otorite konumundaki Şeker Kurumu’nun kapatılması, sektörde yer alan üreticilerin karar mekanizmalarındaki temsilinin sona ermesine yol açtığı gibi muhtemel şeker kanunu değişiklikleri sektörü, iç ve dış müdahalelere açık konuma getirecek, baskılara maruz bırakacaktır. İnsan sağlığına ilişkin zararları bilinen NBŞ sektöründe sağlıklı denetim yapılamamasına bağlı olarak, bu grubun üretimi kısa sürede artacak ve pancar şekeri üretimi azalacak, çok sayıda çiftçimiz ve tarım alanlarımız üretim süreçlerinin dışında kalacaktır” şeklinde konuştu.

100 BİN TARIM İŞÇİSİNİ ETKİLEYECEK

Toprak, son olarak Türkiye’nin 3 milyon ton şeker üretiminden vazgeçerken, yaklaşık 100 bin tarım işçisinin de işini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalacağının altını çizerek, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Önemli bir yem hammaddesi olan pancar küspesi ve melas üretimindeki kayıp nedeniyle hayvancılıkta ağır bir darbe alacaktır. Sonuç olarak; hem sağlığımız hem de ekonomimizi tehdit eden NBŞ kotasının AB sınırlarına çekilmesi ve şeker fabrikalarının satışından vazgeçilmesi gerekmektedir.”

Erdoğan: “Yüzde 5’e düşüreceğiz”

Bu arada ülke gündeminde yer alan Nişasta Bazlı Şeker ile ilgili bir açıklamada da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan geldi. Ankara’da Türk-İş Genel merkezi ziyaretinde NBŞ ile ilgili açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, gıdalardaki nişasta bazlı şeker oranını yüzde 5’e düşüreceğiz açıklamasında bulundu. Böylece Nişasta bazlı şeker ile ilgili atılacak adımların sinyalini verdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.