TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mültecilere İzmir’de modern eğitim merkezi!

Mülteci Destek Derneği, sığınmacı göçmenlere yönelik farklı alanlarda kurslar düzenlemek ve onların ülke ile sosyal uyumunu üst seviyeye çıkarmak için Alsancak Kahramanlar’da Eğitim Destek Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdi

Haber Giriş Tarihi: 18.02.2017 07:58
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Mültecilere İzmir’de modern eğitim merkezi!

TANER UYANIKER

Mülteci Destek Derneği (MUDEM), Avrupa Stratejik Araştırma Merkezi’nin (ASAM) destek verdiği Eğitim Destek Merkezi’nin açılışı gerçekleştirildi. Alsancak Kahramanlar’da gerçekleştirilen açılışa İzmir Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mehmet Tahir Büdün, Fransa'nın İstanbul Başkonsolosu Bertrand Buchwalter, MUDEM ve ASAM’ın yetkilileri katıldı.

Açılışı yapılan Eğitim Destek Merkezi, sığınmacı ve göçmenlere yönelik farklı alanlarda kurslar düzenleyerek, kişilerin yetkinliklerini, dolayısıyla özgüvenlerini artırmak, iletişim kalitesini yükseltmek ve sosyal uyumu sağlamak amacıyla faaliyet yürütecek. Bu faaliyetler çerçevesinde dil okulları (Türkçe, İngilizce, Arapça), sanat kursları, meslek edindirme seminerleri ile mültecilerin gelişime katkıda bulunacak. Bunun dışında merkezde kütüphane ve çocuk dostu alan yer alacak.

FRANSA TÜRKİYE’NİN YANINDA!

Açılışta konuşmasını Türkçe yapan Fransa'nın İstanbul Başkonsolosu Bertrand Buchwalter, “Türkiye komşusu Suriye’nin yaşadığı iç savaş sonrasında dayanışma ruhunu ve cömertliğini bir kez daha göstermiştir” dedi. Türkiye’nin yaptığı şeyin kendileri için güçlü bir ilham kaynağı oluşturduğunu vurgulayan Buchwalter, şunları söyledi: “Suriye’de silahların susmasını ve kalıcı barışın yerleşmesini temenni ediyoruz. Türkiye 3 milyondan fazla sığınmacıyı kendi topraklarında ağırlamaktadır. Avrupa birliği ortaya çıkan bu zorlu durumda Türkiye’ye yardım etme konusunda kararlıdır. Avrupa Birliği savaşın başlamasından beri insani bağışlar konusunda yardımları olmuştur. Türkiye’de olan mülteciler için farklı alanlarda yardımlar yürütmektedir. Fransa bu konuda Türkiye’ye yardım etmekte kararlıdır. Bugün bu merkezin açılışını İzmir’de yapmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Farklı kültürlerin bir alanda yaşamaları kolaylaştıracak bu eğitim merkezini Fransa’nın desteklemesinden onur duyuyorum. Victor Hugo ‘Bir okul açmak, bir hapishane kapatır’ derdi. Bu günlerde bu söz ayrı bir anlam taşıyor. Emeği geçenleri tebrik ediyorum.”

“YÜZDE 60 OKULLAŞMA SAĞLADIK!”

İzmir Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mehmet Tahir Büdün, İzmir’de eğitim-öğretim çağındaki mültecilere yönelik gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında bilgi verdi. İzmir’de mülteciler için 5 ilçede geçici eğitim merkezleri açtıklarını ifade eden Büdün, bu merkezlerde 213 tane sözleşmeli öğretmenin görev yaptığını söyledi. Büdün, “Eğitim merkezindeki bu çocuklara kendi dillerinde eğitim vermekteyiz. Bu okuldan alınan belgeler sadece bizim ülkemizde geçerlidir. Uluslararası bir geçerliliği yok. Bizim hedefimiz misafirlerimizin (mültecilerin) çocuklarını kendi okullarımıza yönlendirebilmek. Yarın bir gün ülkelerine ya da başka ülkeye gitmek istediklerinde buradaki eğitimin bir karşılığı denkliği olsun. Bu çalışma sonucunda geçen yıla oranla yüzde 60 oranında bir okullaşma sağladık. İzmir’de 25 bin öğrencinin okullaştırılamadı görülüyor. Aslında onlar okullaştırılamayan değil ulaşılamayan öğrencilerdir. Burası bir geçiş bölgesi. Kaydını burada yaptırıp başka illere gidildiği için burada görülüyor.  Bizim araştırmamıza göre 7 bin öğrenciye ulaşamadık” dedi.

300 MİLYON AVROLUK PROJE

Suriye’den Türkiye’ye gelen vatandaşların hiçbir belgesini alamadan yola çıkmak zorunda kaldığını belirten Büdün, “Biz Suriyeli vatandaşların beyanlarını esas alıyoruz. Öğrenci seviye tespit komisyonuna girer burada yaşını söyler bizde onu ilgili okula göndeririz. Yine AB delegasyonuyla yapmış olduğumuz Suriyeli öğrencilerin bizim eğitim sistemimize entegrasyonu projesi var. Yaklaşık 300 milyon avroluk bir proje. Burada Türkiye geneli 4 bin 200 tane Türkçe öğretici istihdam ettik. Bu öğretmenler aracılığıyla bu kişilere Türkçe öğreteceğiz. Ayrıca, kendi vatandaşlarımıza verdiğimiz eğitim öğretim yardımını Suriyeli öğrencilerin annelerine de verme çalışmasını yürütüyoruz” diye konuştu.  

DAHA İYİ HİZMET İÇİN

Mülteci Destek Derneği Program Koordinatörü Burcu Toksabay Köprülü ise, iç savaş nedeniyle yurtlarını terk etmek zorunda kalan Suriyelilerin sıklıkla karşılaştığı zorluklara ve bulundukları yerlere dair sayısal verilere de değinildi. Sığınmacı ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD-ASAM) İzmir İl Temsilcisi Esra Şimşir de MUDEM ile her alanda işbirliğiyle yürüttükleri çalışmalarına, kendi aralarında oluşturdukları yönlendirme mekanizmaları sayesinde, hem eğitim alanında hem de hassas gruplara dahil olan Suriyelilere daha iyi hizmet vermek için daha etkili şekilde devam edeceklerini vurguladı. Esra Şimşir konuşması sırasında yakın zamanda kaybettikleri iş arkadaşları Umutcan Varer’in isminin MUDEM İzmir Temsilciliği’nde yaşatılmasından dolayı teşekkür etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.