TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mülteci sorunu için tüm dünyaya seslendi

Rusya’nın başkenti Moskova’da Türkiye ve Rusya’nın ortak girişimiyle inşa edilen Moskova Merkez Camii’nin açılışına konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, mülteci dramı konusunda tüm dünyaya, Tolstoy’un; ‘Hayatta en önemli uğraş, iyiliktir’ sözüyle seslendi

Haber Giriş Tarihi: 24.09.2015 08:55
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Mülteci sorunu için tüm dünyaya seslendi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, temaslarda bulunmak üzere Rusya’nın başkenti Moskova’ya dün sabah saatlerinde gitti. Erdoğan Rusya’daki temasları kapsamında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın da katıldığı Moskova Merkez Ulu Camii’nin açılışını yaptı. “Biz bu güzel manzara karşısında memnuniyetimizi ifade ederek maalesef dünyanın pek çok yerinde tam tersi görüntüler yaşanıyor” diyen Erdoğan, “İsrail’in Filistinliler uyguladığı ayrımcı politikalar, Kudüs’te Mescid-i Aksa’nın kutsiyeti ihlal edilerek tehlikeli bir yere götürülüyor. Bilhassa Suriye, Irak, Libya, Mısır, Yemen gibi yakın çevremiz ile bu bölgelerden kaçan insanların yöneldiği Avrupa sınırlarında tüm insanlığı utandırması gereken hazin manzaralar yaşanıyor. İnançları, kökenleri ve bölgelerinin ötesinde insanların bizatihi bu sıfatla sahip oldukları haklardan dahi mahrum bırakıldıklarını görmekten dolayı üzüntülüyüz. Akdeniz’de Ege’de ölen insanlığın vicdanıdır, insanlığın ta kendisidir. Ben bu vesile ile Avrupa ülkelere ile tüm dünyaya tüm devletlere, tüm halklara büyük Rus edebiyatçısı Tolstoy’un şu güzel mesajını iletmek istiyorum: ‘Hayatta en önemli uğraş iyiliktir’. Tolstoy başka bir hikayesinde de art niyetle yakılan bir ateşin bu evle birlikte tüm köyü de yok edebileceğini söylüyor. Bölgemizde yaşanan tüm hadiselere de bu açıdan bakmalıyız. Ortadoğu’daki ateşi orda yaşan insanların kendi tarihi, kültürel, sosyal gerçeklik çerçevesinde iyilikle, adaletle vicdanla söndürmeye çalışmalıyız. İşte biz bunun için sınırlarımıza gelen Irak’tan Suriye’den 2 milyon mağduru hiç tereddüt etmeden kabul ettik” diye konuştu.

MÜLTECİ SORUNU

4 yıldır bu insanlara her türlü yardımın sağlandığını kaydeden Erdoğan, “ Onları ülkemizde barındırıyoruz. Mülteci sorununun çözümü, sınırları kapatmaktan ya da bu insanları denizlerde ölüme terk etmekten değil, ülkelerini onlar için yeniden yaşanabilir haline dönüştürmekten geçiyor. Sayın Cumhurbaşkanları, değerli misafirler. Türkiye tarih boyunca farklı inançlardan insanların hoşgörü içinde bir arada yaşayabildikleri ülke olmuştur. Birlikte yaşama tecrübesi konusundaki zenginliğimiz Türkiye ile Rusya’nın önemli bir müştereğidir. Açılışını yapmak üzere bir araya geldiğimiz Moskova Merkez Cami bunun en son ve en somut örneklerinden biridir. İstanbul ve Antalya başta olmak üzere ülkemizde yaşayan on binlerce Rus vatandaşını inanç özgürlüğü başta olmak üzere her bakımdan kendi vatandaşlarımızdan ayrı tutmadığımızı özellikle belirtmek isterim. Biz onları ülkemizde misafir ediyor olmaktan memnunuz. Moskova’da ve Rusya’nın çeşitli bölgelerinde yaşayan çok sayıdaki vatandaşımızın, soydaşımızın ve dindaşımızın da aynı duygular içinde olduğuna inanıyorum. Avrasya’nın iki kadim kültürünün temsilcileri olarak bizim ortaya koyacağımız samimi iş birliği ve dayanışma kendi halklarımızla birlikte tüm dünyanın da hayrına sonuçlanacaktır. Bu duygularla açılışını yaptığımız Moskova Merkez Camii’nin Rusya Müslümanlara, Rusya’daki tüm dost ve kardeş topluluklara İslam alemine hayırlı olmasını diliyorum. Yapımındaki himayeleri sebebiyle değerli dostum Sayın Putin’e özellikle teşekkür ediyorum. Bu vesile ile idrak edeceğimiz mübarek Kurban Bayramı’nızı en kalbi dileklerimle kutluyor, sevgilerimi saygılarımı sunuyorum” şeklinde konuştu. (İHA/MOSKOVA)

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.