TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Modern yaşamın sağlığa etkisi

Türkiye Gastroenteroloji Derneği Başkanı Prof.Dr. Serhat Bor, Türkiye’de her 12 kişiden birinin kronik kabızlık sorunu yaşadığını belirterek, bunun modern yaşam tarzı nedeniyle beslenme ve tuvalet alışkanlıklarının değişmesinden kaynaklandığını söyledi

Haber Giriş Tarihi: 13.10.2017 08:00
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Modern yaşamın sağlığa etkisi

Türkiye Gastroenteroloji Derneği Başkanı ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Serhat Bor, bilimsel olarak “haftada 3’ten az dışkılamayı” kabızlık olarak nitelendirdiklerini belirtti. Sindirim sistemi rahatsızlıklarına ilişkin dernek olarak 7 yıl önce ülke çapında yaptıkları çalışmaların kabızlığın yaygın bir sorun olduğunu gösterdiğini, bu rahatsızlığın boyutunun giderek arttığını vurgulayan Bor, güncel rakamların çıkarılması için yeni bir çalışmaya başladıklarını bildirdi.

Öneki araştırma sonuçlarına göre Türkiye’nin yüzde 8,3’ünün kronik kabızlık sorunu yaşadığını, bunun da her 12 kişiden birinin kronik kabızlık çektiği anlamına geldiğini dile getiren Bor, kabızlığa rastlanma sıklığının da her bölgede aynı olmadığını, daha az ot, sebze ve meyve tüketen Doğu ve Güneydoğu’da bu rahatsızlığın daha yaygın görüldüğüne işaret etti.

Bor, kabızlık sorununun Güneydoğu Anadolu’da yüzde 11,9, Doğu Anadolu’da 10,6, Akdeniz’de 10,5, Marmara’da 10,3, İç Anadolu’da yüzde 8,6, Ege’de 6,4 ve Karadeniz’de ise 5,4 oranlarında görüldüğünü dile getirdi.

“UTANGAÇLIK” BİR BAŞKA FAKTÖR

Modern yaşamın çekingenliğinin de kabızlık sorununu beraberinde getirdiğini, insanların artık günlük konuşma dilinde dahi “tuvalet” yerine “lavabo” kelimesini tercih eder hale geldiğini vurgulayan Bor, özellikle kadınların tuvalet ihtiyacını sakladığını ve tuvalete gitmeyi ertelediğini bunun da kabızlığı tetiklediğini anlattı.

Bor, kabızlık sorununun gelişmiş toplumlarda daha çok görüldüğüne de işaret ederek, şöyle dedi: “Atalarımızın bu tarz sorunları yoktu, ne buluyorlarsa yiyorlar ve ne zaman istiyorlarsa tuvalete gidiyorlardı. Kabızlık oranlarının artışını medeniyete bağlıyorum. Modern insanın üzerinde kırk çeşit baskı var. İnsanlar tuvalet seçer oldular, fast food yemeye başladılar, obez oldular, diyetlerini bozdular. Sindirim sistemi dünyadaki en şımarık çocuktur. Stres yaşadığınızda tepenize çıkar ve sizi parmağında oynatır. Modern yaşamın güzelliklerinin yanında kötülüklerinin de ilk ortaya çıktığı yer mide ve bağırsaktır.” (AA/İZMİR)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.