TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Miraslarımız anlatıldı

“UNESCO Mirasları” konulu 5. Söyleşi Günleri, Selçuk ve Bergama Belediye Başkanlarını ağırlayarak Mövenpick Otel’de gerçekleştirildi. Söyleşilerde Efes, Pergamon ve Smyrna ele alındı

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2017 07:35
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Miraslarımız anlatıldı

NİLGÜN TAZE

Mövenpick Hotel İzmir ve Medical Park işbirliğiyle, İzmir’in entelektüel hayatına renk katan “Söyleşi günleri” her ay bambaşka konuk ve konularla İzmirlileri bir araya getirmeye devam ediyor. Tanınmış konukların katılımı ve Gülşah Elikbank’ın moderatörlüğü ile gerçekleşen etkinlikler sanatın değişik dinamiklerini bir araya getiriyor. Doktor Zeki Hozer’in projesi olan etkinliğin 5. Etabında, “UNESCO Mirasları”nı konuşmak üzere Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı ve Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç konuk oldu. Dokuz Eylül Üniversitesi Ortaçağ Arkeolojisi anabilim dalı Başkanı Prof.Dr. Ergun Laflı’nın ön sunum yaptığı seminerde eskiçağda Akdeniz dünyasının merkezindeki üç kent olan Efes, Pergamon ve Smyrna ele alındı.

Kültür miraslarını tanıtma amacıyla ilk işlerinin UNESCO Alan Birimi adında bir alan oluşturmak olduğunu ifade eden Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, “Bugüne kadar kat ettiğimiz yolda Bergama tek başına olmadı. Dernekler, sivil toplu kuruşlarının çok uzun yıllar önce bu tarihi eserlerimiz hakkında çalışmalar yapılması için sık sık konuyu kent konseyine getirdiğini görüyoruz. 2007 yılında bu konuşmalar yapılmaya başladı ve 2014 yılında biz çok hızlı bir şekilde artarak 22 Haziran’da listeye girmiş olduk. Efes’in ilk başvurusu 1998 yılındaydı. Türkiye’nin güvensiz bir ülke olduğu algısının yurtdışında giderek yaygınlaşması ve sonrasında yaşanan dış politikadan kaynaklı yaşanan çatışmalar ülkemize karşı olan ilgiyi önemli ölçüde azalttı” dedi.

DÜNYA MİRASLARI

Türkiye’ye karşı yaşanan güvensizliklere uzun süre direndiklerini ancak 2016 yılında yüzde 50 oranında yüksek bir turist kaybı yaşandığını hatırlatan Gönenç, “Son yıllarda bilindiği üzere UNESCO Dünya Mirasları çok fazla yazılıp konuşulmaya başlandı. Bu pozitif çalışmaların turizmin canlanmasına yardımcı olacağını umuyorum. Dünya mirasına girdikten sonra bazı konularda kendimize daha fazla çeki düzen vererek daha fazla dikkatli olmamız gerekiyor. Çatısını, duvarını onaramadıkları için şikayet eden insanlarımız aslında bu yerlerin ne kadar büyük bir değere sahip olduğunu yeni yeni anlayabiliyorlar. İleride bu konu ile ilgili bilincin daha da artacağına inanıyorum” açıklamasını yaptı.

SORUMLULUĞUMUZ BÜYÜK

Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı ise kültürel miras olarak bu kadar yüksek değerlere sahip topraklarda yaşamanın büyük bir şans olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bu şansımızın sorumluluğunu da çok iyi bilmemiz gerekiyor. Bu değerlerimizi ulusal ve uluslararası kulvarda çok iyi korumamız ve tanıtmamız gerekiyor. Eğitim, kültür ve bilim konferansına başvurmamız 1990’lı yıllarda başladı. Selçuk’ta süreç 20 yılın üzerinde sürdü çünkü birden fazla faktör önümüzde engel teşkil ediyordu. Nihayetinde çok iyi sonuçlar almayı başardık. Kültür Bakanlığını alan yönetiminin kurulması olması bu hareketlenmeyi canlandırdı. Ben belediye başkanı olduğumda ben biraz hazıra konmuş gibi oldum çünkü birçok çalışma tamamlanmıştı. Bize ise sadece pişirmek kaldı ve güzel pişirdiğimize de inanıyorum.”

EMİN ADIMLARLA İLERLİYORUZ

Almanya’da Dünya Kültür Mirası listesine girmeyi başardıklarını ve bunun kendileri için büyük bir başarı olduğunu açıklayan Bakıcı, “Alınan başarılara alan yönetimi yapılmasının ve tüm farklı kurumların işbirliği içinde çalışmasının büyük katkısı olduğunu görüyoruz. Biz Efes ve diğer kültür miraslarımız için bizler sahip çıkma duygumuzu ortaya koyduk. 4 bileşen olarak Efes Dünya mirasları arasına giriyor ve 3 kriterden dolayı giriyor. Buradaki özgünlük birçok yönüyle bize avantaj sağlarken bu konuda daha fazla yol alabileceğimizin güvencesini de veriyor. Kültür miraslarımızın tanıtımı konusunda emin adımlarla ilerlediğimize inanıyorum” şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.