TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Milli sporculardan örnek davranış

Milli sporcularımız İsmail ve İsmihan Erdemir çifti haltere ilgi duyan, bu sporu yapmak isteyen herkese ücretsiz ders veriyor. Çiftin amacı ülkesine yararlı ve uluslararası alanda başarılı sporcular yetiştirmek

Haber Giriş Tarihi: 15.12.2017 08:17
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Milli sporculardan örnek davranış

YUSUF ÇAĞIRTEKİN-ÖZEL HABER

Şüphesiz uluslararası alanda Türkiye’yi onurlandıran başarılar elde eden Naim Süleymanoğlu ile sevdi halteri bu ülkenin vatandaşları. Naim Süleymanoğlu’nun başarılarına öykünerek halter yoluna girdi ülkemizin birçok ünlü haltercisi. Sibel Özkan, Nurcan Taylan, Halil Mutlu ve adını sayamadığımız nice başarılı sporcular yetiştirdik daha sonralarında. Her biri gururla temsil etti ülkemizi uluslararası mecralarda. Fakat son yıllarda haltere olan ilgimiz azalıyor gibi. Ağır bir spor olması ve gençlerin teknolojik aletlerle geçirdiği sürenin artması şüphesiz bunun en büyük sebebi. Tam bu durumda ortaya çıkan milli haltercilerimiz ve aynı zamanda evli olan İsmihan ve İsmail Erdemir çifti, başlattıkları bir projeyle, her yaştan insana ücretsiz halter dersi vererek, bu sporu ülkemizde tekrar kalkındırmak istedi. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğüne bağlı çalışan çift, İzmir Atatürk Stadyumu’nda ve Kemalpaşa’daki spor salonunda halterle ilgilenen herkese ücretsiz ders vermek isteyen çift amaçlarının ülke sporuna uluslararası alanda başarılar getirecek ve aynı zamanda ülkesine yararlı bireyler yetiştirmek istediklerini söyledi.

“BAŞARILI SPORCULAR YETİŞTİRMEK”

Kemalpaşa’da okurken Beden Eğitimi öğretmeni sayesinde halterci olduğunu söyleyen İsmail Erdemir, “Bundan 17 yıl önce okulda bir tarama yapılmıştı. Hocam haltere yatkın olduğumu söylemişti. Onun sayesinde halter sporuyla tanıştım. Avrupa’da yarışabilecek düzeye kadar yetiştim ve milli takıma seçildim. Daha sonra Ankara’ya transfer oldum. Antrenör olduktan sonra tekrar İzmir’e geldim ve görev aldım. Kemalpaşa’da oturuyorum. İstedim ki benim gibi haltere yatkın olan çocuklara ya da bu sporla ilgilenen kişiler varsa onlara yardımcı olmak amacıyla böyle bir şey geldi aklıma. Hem de ne bilim belki Halil Mutlu, Naim Süleymanoğlu veya Nurcan Taylan gibi sporcular çıkarabilmek için elimizden geleni yapmak istedik. İyi oldu. Bayağı da bir talep var. Zaten daha öncesinden de devam ettiğimiz minik sporcularımız vardı. Onlarda çok başarılılar. Dünya üçüncüsü oldular. Onları yarışmalara sokuyoruz. Şimdilik iyi gidiyor. Amacımız böyle devam ederek başarılı sporcular yetiştirmek ve aynı zamanda ülkesine faydalı bireyler kazandırabilmek” ifadelerini kullandı.

“ZORLUK ÇEKMESİNLER”

Belli bir yaş grubu aramadıklarını da söyleyen İsmail Erdemir, isteyen herkesin kaç yaşında olursa olsun ücretsiz derslerine katılabileceğini söyledi. İsmail Erdemir, “10 yaşından başlayarak herkes katılabiliyor. 30 yaşında sporcumuz da var. Herkese bu imkanı sağlamak istiyoruz. Zaten sadece halter olacak diye bir kaidemiz yok. Halterin yanında başka spor dallarına ilgi duyanları, yeteneği olanları da o spor dallarına yönlendiriyoruz. Ufak yaştaki çocukları da direk halter olarak başlatmıyoruz. Güçlendirme ve kondisyon çalışmaları yaptırıyoruz. Bunun yanında futbol ya da diğer branşlarda da eğitimler vererek çocukları nasıl geliştirebilirsek o düzeyde üzerine gidiyoruz. Bu şekilde yardımlar yapmaya gayret gösteriyoruz. Eşim İsmihan Erdemir’de aynı zamanda halter antrenörüdür. Benim haltere başladığım dönemde herhangi bir spor salonu yoktu. O dönem tek halter salonu burada vardı. Kemalpaşa’da öyle bir salon yoktu. Buraya gelip-gitmek de çok masraflıydı. Babam tek maaşla çalışıyordu. Bir gün ondan, bir gün bundan borç alıp beni buraya gönderiyorlardı. Çok büyük zorluklar yaşadık. Bizde şimdi aynı zorlukları ilçedeki sporcular çekmesin diye Kemalpaşa’ya da bir salon açtık. Bu şekilde onlara yardım etmeye çalışıyoruz” dedi.

MİLLİ TAKIMA KATKI

Eşiyle birlikte ücretsiz halter dersi vererek bu alanda başarılı sporcular yetiştirmek istediklerini söyleyen İsmihan Erdemir, “Eşim erkek haltercilerle ben de kadın haltercilerle ilgileniyorum ama tabi ki ortak bir çalışma yürütüyoruz. Eşim burada duruyor ben ise genelde Kemalpaşa’da bulunan spor salonumuzda çalışmalarımı sürdürmeye gayret gösteriyorum. Eşimin de dediği gibi oradaki sporcularımızın buraya gelme ihtimalleri biraz daha zor ve servis kaldırmak gibi bir imkanımız olmadığı için ben oradaki çalışmaları yürütmeye çalışıyorum. İzmir’den gelenler de Atatürk Spor Salonu’nda devam ediyor. Hedeflerimiz çok büyük. Milli takımımıza çok büyük sporcular yetiştirmek istiyoruz. Kendim aynı zamanda beden eğitimi öğretmenliği yaptığım için oradan öğrenci bulup bu spora yönlendirmem kolay oluyor. Ülkemiz için başarılı sporcular yetiştirmek istediğimiz için çok çalışıyoruz” diye konuştu.

“OBEZİTE VE TEKNOLOJİ”

Son dönemde gençlerde teknoloji bağımlılığı ve obezite sorunun arttığını söyleyen İsmihan Erdemir, gençlerin spora yönlendirilerek bu sorunları aşabileceklerini belirtti. İsmihan Erdemir, “Sürekli bilgisayar, telefonla uğraşan bireylerle karşılaşıyoruz. Gençlerimizi bu aletlerin zararlı etkilerinden kurtarabilmek için sporu, spor yapmayı öneriyoruz. Bu yüzden böyle bir çalışma başlattık. En büyük hedefimiz milli takıma sporcu yetiştirmek ama bu gibi hedeflerimizi de önemsiyoruz. Devletimizin zaten çok büyük desteği oluyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı TOHM’umuz var. (Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi) Devletimiz başarılı sporcuları küçüklükten itibaren yetişmek için oluşturduğu bu kurumda büyük destekleri var. Sporcuların yemesini, içmesini, konaklamasını sağlayıp, 350 TL gibi aylık ücretlerle sporcularımıza katkıda bulunmaya çalışıyor. TOHM’da da çalışmalarımız var. Milli takımda yer alacak sporcular için uzun süre kamp çalışmaları oluşturuluyor. Bizim de en büyük hedefimiz buralarda yer alacak sporcular yetiştirmek. Çok istekliyiz. Talepler gelmeye başladı” dedi.

“HALTER BOYU KISA TUTMAZ”

Halk arasında yayılan, halter yapanların boylarının kısa kaldığı yönünde bir yanlış bilinçlenme olduğunu da söyleyen İsmihan Erdemir, “Halter sporu yapanların boylarının kısa kalacağı yönünde bir yanlış bilgi var. Bu sebeple velilerimiz çocuklarını halter sporuna yönlendirmiyor. Halter ile boy kısalığı arasında kesinlikle bir bağ yok. Zaten bizde ergenlik çağına girmemiş, kemik oluşu tamamlanmamış çocuklara yükleme yapmamaya gayret gösteriyoruz. Bu yüzden boy kısalığı durumu genetik faktörlerden kaynaklanıyor. Bu konuda yapılmış birçok akademik çalışma var. Hepsi de halter sporunun boy kısalığına neden olmadığını gösteriyor. Bu sebeple velilerimizin korkmaması gerektiğini söylemek istiyorum. Naim Süleymanoğlu, Halil Mutlu gibi sporcuların boy kısalığı insanları bu konuda bir yanlış bilinçlenmeye itti ama bu onlarda genetik bir durum. Ailelerinden gelen bir şey. Bundan dolayı velilerimizde çocuklarının boyu kısa kalacak diye bir korku oluştu. Böyle bir korkunun oluşmasını istemiyoruz çünkü yanlış bir düşünce ve yanlış bir bilgi. Öyle bir şey yok. Bizde dediğim gibi gelişme çağında olan kişilere ağır antrenmanlar yaptırmıyoruz. Bilinçli antrenörler de böyle bir şeyin yapılmaması gerektiğini bilir. Kondisyon, güçlendirme gibi şeylere ağırlık veriyoruz. Velilerimizin gönlü rahat olsun. Çocuklarını kesinlikle gönül rahatlığıyla bu spora gönderebilirler” ifadelerini kullandı.

“BAŞARILI KADIN SPORCULAR”

Kadın sporcuların halterde çok önemli yerlere gelebildiğini söyleyen İsmihan Erdemir, kadın sporculara çok güvendiklerini de söyledi. Sibel Özkan ve Nurcan Taylan gibi çok önemli sporcularımız olduğunu ve onlardan bu bayrağı devralabilecek önemli kadın halterciler yetiştirmenin mümkün olduğunu belirten İsmihan Erdemir, “Onlar gibi önemli sporcular neden yetiştirmeyelim? Bu imkanımız var. İnsan gücümüz de fazla. Bu alanda kendilerini yetiştirmek isteyen herkesi ücretsiz derslerimize davet ediyoruz. Velilerimiz kadın olsun, erkek olsun fark etmez çocuklarını gönül rahatlığıyla gönderebilirler. Hiçbir sıkıntı olmaz. Bende kadını ve bu sporu uzun yıllardır yapıyorum ama Allah’a çok şükür boyum kısa değil. Dediğim gibi bu durumu bilimsel çalışmalarda net bir şekilde ortaya koymaktadır. Velilerimizi bu konuda doğru bilinçlenmeye davet ediyorum” diyerek halter sporunda başarılı kadın sporcuları yetiştirmek istediklerini ve halterin boy kısalığıyla uzaktan yakından bir alakası olmadığını anlattı.

“YETENEKLERİNİ KEŞFEDİYORUZ”

Son olarak amaçlarından bir tanesi de spor yapan çocuklar arasında bir tarama yaparak onları yeteneği olan spor dallarına yönlendirmek olduğunu da ifade eden İsmihan Erdemir, “Bünyemizde taekwondo, boks, masa tenisi, güreş, yüzme yani neredeyse bütün spor dalları var. Öğrencilerimiz buraya geliyor, bakıyoruz haltere yatkın değil de taekwondo sporuna yatkın, hemen onu taekwondo sporuna yönlendiriyoruz. Diğer hocalarımıza yönlendiriyoruz. Onlarda bu çocuklarımızın yeteneği olduğu sporlarda en iyi eğitimi almasını sağlıyor. Onlarda kendilerine gelen çocuklar arasında haltere ya da güreşe daha yatkın çocukları bize yönlendiriyorlar. Bu şekilde aramızda olumlu bir iletişim olduğunu söyleyebilirim. Bütün hocalarımız kendi alanlarında çok başarılı ve eğitimli hocalar. Amacımız da dediğim gibi Türk sporuna katkıda bulunmak. Umarım bu hedefimizi gerçekleştirebiliriz” değerlendirmelerinde bulundu.

“UZUNDUR DÜŞÜNÜYORDUK”

İsmail Erdemir’in öğrencilerinden bir tanesi olan milli sporcumuz Turgay Besler de uzun zamandır böyle bir ücretsiz halter dersi verilmesi konusunda düşündüklerini ve artık bunu faaliyete geçirdiklerini belirtti. Turgay Besler, “İzmir gibi büyükşehirlerde maalesef amatör sporlara sporcu çekme konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Bir de İzmir aynı zamanda bir tatil şehri. Yaz mevsimi geldiği zaman çalışmalara ara veriliyor. İnsanlar denize gitmek, tatil yapmak, gezmek istiyor. Bahar mevsimi gelince çocuklar özellikle kopuyorlar spordan. Biz de onlara kötü alışkanlıklarda kurtulmak istiyorlarsa gelip spor yapsınlar. Bana göre sporların en iyisi de halterdir. Eğer geleceklerine iyi yön vermek istiyorlarsa halteri seçsinler diyorum. Halter gerçekten çok önemli bir spor. Her haltercinin iki idolü vardır. Biri Naim Süleymanoğlu diğeri ise Halil Mutlu’dur. Bu iki kişinin izinden gitmek istiyorum. Naim Süleymanoğlu ile milli takımda birlikte çalışma imkanı oldu. Dünya tatlısı bir insandı. Bütün dünyada tanınıyordu. Onun hakkında ne desek, onu ne kadar övsek az kalır diye düşünüyorum” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.