TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mardin’de tarihi binalar yıkılma tehlikesi altında

Mardin denilince akla tarihi ve güzel taş nakışları ile bilinen bir şehir gelir. Ancak asırlardır ayakta duran bu binaların sahiplerinin Mardin’den göç etmeleri nedeniyle binalar bakımsızlıktan günden güne yıkılıp, tarihleri ile yok olmaya yüz tutuyor

Haber Giriş Tarihi: 17.11.2017 07:53
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Mardin’de tarihi binalar yıkılma tehlikesi altında

ADNAN AVUKA/ MARDİN

Mardin’de tarihi binalar yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Başta Mardin tarihi PTT binası olmak üzere Şatana ailelerine ait olan binalar tehlike arz ettiği gibi yıkılmak üzere bulunuyor. Bunu gören halk, “Yazık günah ya binaları onarsınlar ya da devlete hibe etsinler ki bu tarihi güzelim binalar kurtarılsın” diyor.

Çeşitli mahallelerde mevcut olan özel  vakıf binaları veya kişilere ait olan hikayelere masal olmuş ecdatlarından kalmış olan tarihi binaların kurtarılması için çağrı yapan Mehmet Fidan isimli Mardinli genç, “ Özel vakıf veya kişilere ait tarihi binaların mevcudu çoktur. Her mahallede onlarca tarihi binalar vardır. Sahipleri ticari veya başka nedenlerle Mardin’den göç etmiş olanlar vardır ve halen Mardin’de ikamet edenlerde vardır. Göz göre göre bu önemli binalara sahiplenmedikleri gibi bu binaları yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Bazı özel vakıf binaları mütevelli heyeti tarafından bakıldığı gibi bugün bu binalar saray gibi muhteşemliği korumaktadırlar. Bunun bir örneği “Kermozade” vakıf binaları gibi bu gün bu binalara bakıldığı için tarihleri ve varlıkları muhafaza etmektedirler.  Yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan başka binalara aynısını yapsınlar ve yok olmaya yüz tutmuş olan bu tarihi binaları kurtarsınlar. Eğer bu özel vakıf binaları sahipleri imkanları yok ise devlete bağışlasınlar ve kurtarsınlar” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.