TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

‘Lions’ algısını değiştirmeliyiz

İzmir Pergamon Lions Kulübü Başkanı Dilek Soylu, Lions’ların toplum tarafında farklı algılandığını belirterek, toplumdaki algıyı değiştirmeleri gerektiğini söyledi. Soylu, Lions’ların birçok sosyal ve kültürel projeye imza attığını ancak bunların toplumda yeteri kadar bilinmediğini dile getirdi

Haber Giriş Tarihi: 20.08.2017 07:53
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
‘Lions’ algısını değiştirmeliyiz

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN / ÖZEL HABER

İzmir Pergamon Lions Kulübü’nde geçtiğimiz başkanlık koltuğuna oturan Başkan Dilek Soylu, Pergamon Lions kulübünün kuruluşunu, neler yaptıklarını ve gerçekleştirmek istediği projeleri gazetemize anlattı. Öncelikle Lions Kulüpleri hakkında bilgi veren Başkan Soylu, Lions’ların işleyişi ve yapısı hakkında şunları söyledi: “Lions’ların yaptığı farkındalık ve iyilikleri basın yoluyla anlatmamız gerekiyor. Toplum bizi ayrı bir grup olarak görüyor. Bunlar sürekli bir araya gelip yemek yiyip içiyor, fotoğraf çekiyor ondan sonra da dağılıyor diye biliyor. Hatta bunlar mason bunlardan giden para nereye gittiği belli değil deniyor. Bunlar çeşitli yerlere gidiyorlar süsleniyorlar ve tırnak içinde can can sayfalarında boy gösteriyorlar gibi ifadeler çokça kullanılıyor. Bu yüzden bizim algıyı değiştirmemiz gerekiyor. Çünkü biz bu değiliz.”

BİNDEN FAZLA LİONS VAR

Başkan Soylu, Lions’ların hizmet etmeyi amaçlayan bir kuruluş olduğuna dikkat çekerek, “İçimizde çok fazla hayırsever insan var. Yaptıkları işler, algı farklı olduğu için topluma düzgün aktarılamıyor. Ancak ben bunun topluma daha düzgün bir şekilde anlatılmasını istiyorum. Tabi ki magazin sayfalarında da olabiliriz ancak yaptığımız iyiliklerin ve sosyal projelerin de toplum tarafından bilinmesi gerekiyor. Türkiye’de Rotary ve Lions’lardan başka uluslararası başka bir kulüp var mı? Tabili yok. Olsaydı bu kulüplerin mutlaka önüne geçerlerdi. 100 yıldır dünya çapında örgütlenmiş olan Lions’lara sadece Amerika menşeli olarak bakılmamalıdır. Geçen sene bütün dünyada Lions’ların başı Hintliydi. Dünya ülkelerinde en iyi yapılan kişiler seçiliyor. Türkiye’de her sene hibe projesi var. Türkiye’de bin tane kulüp var. Federasyon ve konfederasyon çapında bile böyle bir şey yok. Dolayısıyla ben uluslararası bir hibeyi neden almayayım. Kimse bana yanlış yaptıramaz. Dernekler masasına bağlı olarak çalışıyoruz” diye konuştu.

BENİM BAŞLATTIĞIMI BAŞKASI BİTİRECEK

Lions’lara üye olmak isteyen kişilerin üyeliğe çok geç kabul edildiğini ve bu yüzden Pergamon Lions kulübünü kurduğuna değinen Başka Soylu, “Devlet okuluna gitmişiz bir tiyatro salonu yapmışız ancak bunu yapan arkadaşımız basını çağırmamış. Devlet, okulları okul aile birlikleri ile çalıştırıyor. Biz destek olmazsak bu çocuklara nasıl yardımcı olacağız. Biz devlet okullarını boyarken kötü bir şey mi yapıyoruz. Biz kendi ülkemizin insanlarına destek ve yardımcı oluyoruz. Yıllarca Lions’lara destek oldum ancak hiç içinde olmadım. 3 yıldır Lions’ları uzaktan izledim. Üç sene boyunca başkan olmam konusunda ısrarlar yapıldı. Derneklerde bir koltuğa oturunca İzmir’de ve Türkiye’de ömür boyu başkansınız. Ama Lions’larda durum böyle değil. Sadece bir yıl başkanlık yapıyorsunuz. İkinci yıl başkanlık yok. Benim başlattığım projeyi diğer arkadaşımız bitirecek” ifadelerini kullandı.

İzmir’de 40 tane Lions kulübünün olduğunu ve bu Lions’larda bin 300 kişinin olduğuna dikkat çeken Soylu, “Bu insanların yüzde 60’ı 70’ı burada İzmir’de yaşıyor. Benim kurmuş olduğum Pergamon Lions’un ise 60 tane üyesi var. Bu sayı daha da çok artacak. Ben kendi kulübüme üyeleri seçerek alıyorum. Buraya gelenlere hizmet için mi yoksa sosyal çevre için mi geldiğine bakıyoruz. Uzun süre takip ediyoruz. Buraya gelip burada iş yapacak olan insanları seçmeye çalışıyoruz. Böyle yapmazsak nitelik düşüyor ve dernekler varoluş amaçlarından sapıyor” dedi.

Pergamon Lions’ta bir tane projeyi yapmak istediğini ve bu projenin de okul projesi olduğunu açıklayan Başkan Soylu, “Bu okul projesi dünya çapında olsun istiyorum. Onun dışında küçük projelerimiz var ancak ben en çok bu okul projesini istiyorum. Ne kadar çok değil ne kadar kaliteli yaptığınız önemlidir. Dernek yeni kurulduğu için genç ve dinamik bir ekibimiz var. Lions kulübü ile bu işi başaracağımızı düşünüyorum. Temmuz ve ağustosta doğru planlamaları yaparsak bu işi başarabiliriz. Kız çocuklarını daha çok okutmayı istiyorum. Kocaman 118R’miz var. Sosyal sorumluluk projelerini dernekler ve kulüpler vasıtasıyla yapıyorum. Vakıftaki yönetici arkadaşlarımızdan bir tanesi bizim derneğimizde de yönetici olarak yer alıyor. Dünyada ve Türkiye’de ilk olacak” diye konuştu.

DÜNYAYA PROJESİ OLACAK

Projenin detayları ve içeriği hakkında Başkan Soylu, “Pergamon Lions Kulübü olarak hem Lionslar’dan hem arkadaşlarımızdan hem de ULKB dediğimiz Uluslararası Lions Kulüpleri Birliği’nden destek alarak bu projeyi hayata geçirmeyi düşünüyoruz. O fondan alacağımız yardım ile bu okulu yapmak çok daha kolay olacaktır. Türkiye’yi kurtaracak olan eğitimdir. Buradan kaynak almak ve burada çalışmak için Lions Kulübü başkanı oldum. ULKB fonu, AB fonları gibi ve uluslararası bir dernek olarak bizim de bu fonlardan yararlanma imkanımız var. Oradan hibe alınırsa işimiz kolaylaşır. İçimizde her sektörden iş adamı ve iş kadını var. Okulun neye ihtiyacı varsa, her şeyi tedarik edeceğimiz çok fazla üyemiz var. Eğer gerçekleşirse bu bir dünya projesi olur. Çünkü böyle bir şey daha önce yapılmamış. Herkese her şeye yatırım yapıyoruz ama eğitime yatırım yapan yok. Vakıftaki yönetici arkadaşımız ile bu işi biraz olgunlaştırdık. Herkese isimlerini vermek istemediklerini söylediler. Ancak bize sıcak bakıyorlar. Sonuçta yaptığımız şey yine devlete ait olacak. Ben eğitimci olarak iyi anılmak isterim ve iyi bir isim bırakmak isterim. Buna da böyle bir liderlik yapmak isterim. Eğitim konusunda böyle bir proje yapılmamış. Bu proje, hem dünyaya hem de Türkiye’ye örnek olacak” şeklinde konuştu.

KIZ ÇOCUKLARINI OKUTMAK DAHA ÖNEMLİ

Kız çocuğu da olsa, erkek çocuğu da olsa, çocukları yetiştirenlerin anneler olduğunu belirterek, kız çocuklarını eğitmenin önemine vurgu yapan Soylu, “Sizce kime yatırım yapmamız gerekiyor? Annelere, yani dolayısıyla kız çocuklarına yatırım yapmamız gerekiyor. Yetişen çocuklar, o annelerin çocukları olacak. Ne kadar çok kız çocuğu okutursak toplumumuzun temellerini o kadar sağlam oluşturabiliriz. Ayrıca da erkekler her işte çalışabiliyor ama kadınlar her işte çalışamıyor. İzmir’in çok stratejik bir yer olduğunu düşünüyorum ve bu işin de İzmir’den çıkmasını istiyorum” diye konuştu.

HİBE DESTEĞİNİ NEDEN ALMAYALIM?

Yapılması hedeflenen okulun yapısıyla ilgili bilgi veren Soylu, “Önce ilkokul daha sonra da ikinci dört yıl olan ortaokul olacak. Biz bir başlayalım ondan sonra gerisi gelir. 4+4+4’ün bütün eğitimlerini veren bir yere zamanla kavuşuruz. Önemli olan insanları bir araya getirmektir. Yaptığımız farkındalıkları iyi örnek olarak sunmamız gerekiyor. Algıyı değiştirip Lions kulübü gibi derneklerin farkındalık yaratan kuruluşlar olduğunu anlatmamız gerekir. Lionslar 100 yıldır dünya çapında çalışıyorlar. Uluslararası olan bir kulübün her yerde projesi var. Uluslararası bir projeye destek olarak bu hibe desteğini neden Türkiye’ye almayalım. Bana kimse yanlış yaptıramaz. Yanlış bir iş olursa ben bırakır giderim. Dernekler masasına bağlı olarak çalışıyoruz. Topladığımız her para yasal. Parası olmayan aileler ve okullar ne yapacaklar. Burada biz devreye girerek onlara bir nebze de olsa yapacağımız proje ile yardımcı olabiliriz” ifadelerini kullandı.

6 AYDA BİLE BİTİREBİLİRİZ

Pergamon Lions olarak yapacakları okulun en büyük projeleri olacağını dile getiren Soylu, “Bu işi gönüllü yapmaya karar verdim. 1 yıl içinde bu işi yapmayı düşünüyoruz. Devlet vakıf kolejlerine destek oluyor. Devlet de destek olabilir. Hayırseverlerin verdiği bir yerde olabilir. Yer seçimi bize ait değil. Ancak bize yer konusunda bize destek olacak başka bir arkadaşımız da çıkar. Doğru planlamalar ile okul inşaatını 6 ayda bitirebiliriz. Yeter ki başlayabilelim” dedi.

YÜZDE YÜZ BURSLU OKUYACAKLAR

Okula, İzmir ve Ege Bölgesi’nden çocukları alacaklarını söyleyen Soylu, “Başarılı çocukları alacağız. Komisyon bunları tespit edecek. Yüzde yüz burslu okuyacaklar. Kriterleri çocuğu ve aileyi teşvik edecek şekilde olacak. Çocuk ailesi gibi olmamak için o imkanı ve motivasyonu kaybetmiyor. İzmir’de çok ciddi kaynak var Okulun ister öğretmen olsun ister diğer ihtiyaçları olsun hepsini karşılayacağız. Lionsların adının geçmesini istemiyorum. Bütün hayırsever ve diğer Lions kulüplerinden de destek alacağız. Kulüpler hep tek tek bir proje yapmışlar. İlk defa birlikte bir projeye imza atmış olacağız. Yatırım miktarı en az 6 milyon TL ile başlar. ULKB’den alacağımız destek değişebiliyor. Projeye göre destek isteyeceğiz. Kazansak da kaybetsek de bu projeyi bırakmayacağız. Atatürk Lisesi Vakfı bize tamam derse biz protokollü hemen yapıp işe başlayacağız. Protokol yapıp yer bulduktan sonra işler daha da hızlanır” şeklinde konuştu.

ÇAKMAKLI’YA KÜLTÜR KÖYÜ

Başkan Soylu son olarak Pergamon Lions Kulübü olarak halihazırda bir köy projeleri bulunduğunu ve bunu da Foça’nın Çakmaklı Köyü ile gerçekleştirmek istediklerini ifade ederek sözlerini şöyle sonlandırdı: “Burayı özellikle okulların kapanmasıyla birlikte her yıl müzik atölye çalışmalarının yapıldığı, kültür ve sanat etkinliklerinin düzenlendiği ve sonunda da bir konserle taçlandıracağımız bir Kültür Köyü haline dönüştürmek istiyoruz. Aliağa Belediyesi ile Foça Belediyesi arasında kalan Çakmaklı için iki belediyemizden de destek isteyebiliriz. Projeyle birlikte Çakmaklı’nın tüm görüntüsü baştan aşağıya değişecek. Mimar arkadaşlarımızın köyümüze yapacağı ince dokunuşlarla yüzünü değiştirmek istiyoruz. İnanıyorum ki ekip halinde elimizi taşın altına koyarsak başarılı olabiliriz.” 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.