TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Lekelerden kurtulun

Yaz mevsimlerinde güneş lekelerinin artmasıyla bu lekelerden kurtulmak isteyenler çare arıyor. Uzman Operatör Doktor Tolgahan Alpaydın, lazer ve kimyasal peeling yöntemi ile kurtulmanın mümkün olduğunu ifade etti

Haber Giriş Tarihi: 18.06.2018 13:05
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Lekelerden kurtulun

ONURHAN ALPAGUT

Leke, hem kadın hem erkeklerde en yaygın görülen cilt rahatsızlıklardan biridir ve güneş ışınlarının etkinliği ile artmaktadır. Yaz mevsiminde artan bu lekelere çare arayanlar için Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Operatör Doktor Tolgahan Alpaydın, oluşan bu lekelerden lazer ve kimyasal peelingler ile kurtulabileceğini söyledi. Leke, hem kadın hem erkeklerde en yaygın görülen cilt rahatsızlıklardan biridir. Lekelerin birçoğu özellikle yanak, alın, dudak üstü ve çenede yerleşir ve yüze mat ve pürüzsüz olmayan bir görüntü verir. Bazen vücut bölgelerinde sırtta ve göğüste veya el üstünde de yerleşebilir. Uygulanacak tedavi öncesi hastadan fizik muayene ve özgeçmiş alındığını belirten Alpaydın, “Lekelerin doğuştan veya çocukluk döneminde ya da hamilelik sırasında mı oluştuğu, kişinin geçirdiği bir takım sistemik rahatsızlıkları, kullandığı ilaçlar, sigara kullanımı, zamanla artış gösterip göstermedikleri, güneşe maruz kalan dönemlerde lekelerde artış olup olmadığı iyice sorgulanmalıdır. Lekeler bazen iyi huylu iken bazen kötü huylu ve malign nitelik taşıyabilir. Leke vakalarında bunun profesyonel ayrımını yapmak gerekir. İyi huylu lekeler kişiye estetik açıdan rahatsızlık vermediği takdirde onların alınması gerekmezken, bazı kötü huylu leke ve benlerde ben ve lekeleri kontrol altına almak, ben haritalarını çıkartmak ve 6 aylık periyodlar şeklinde onları takip etmek ve gerektiğinde benleri cerrahi olarak çıkartmak gerekecektir” diye konuştu.

KORUNMAK İÇİN GÜNEŞ KREMİ

Lekelerin güneş ışınları başta olmak üzere hormonal değişiklikler, sistematik, genetik, enfeksiyonel ve kullanılan yanlış kozmetik ürünler, ilaçlar gibi pek çok neden ile oluşabileceğini belirten Alpaydın, tedavi süreci hakkında bilgiler verdi. Alpaydın, “Lekelerin oluşum ve ilerlemesinde güneş çok önemli bir faktör olduğundan her şeyden önce güneşin UV ışınlarından çok iyi korunmak gerekmektedir. UV ışınlarının bir tek güneşli mevsimlerde değil, bulutlu ve karlı havalarda da var olduğunu ve lekelerin ilerlememesi ve yeni lekelerin oluşmaması için her dönemde güneşten iyi korunmak gerektiğidir. Risk faktörü olmayanlarda kış aylarında 15-20 faktör güneş koruyucular kullanmaları yeterli iken yaz aylarında daha yüksek faktör 50+ içeren güneş koruyucu kullanmak gerekir. Güneş koruyucular etkilerini 4-5 saate bir kaybettiklerinde ve su ile temasta etkilerini yitirdiklerinden sık tekrarlamak önemlidir. Kozmetik sektörü ise bu konuda çok hızlı bir gelişme göstererek çok değişik alternatifler üretmiştir, yüksek koruma faktör içeren fondöten ve pudralar, güneş koruyucu rujlar bu konudaki seçeneklerden birkaç tanesidir” dedi.

 

KİMYASAL PEELİNG VE LAZER UYGULAMASI

Tedavi yöntemi olarak kimyasal peeling ve lazer yöntemlerinin uygulandığını söyleyen Alpaydın, “Bölgeye sürülen ilaçlar bazen bölgenin rengini açabilir veya soyucu nitelik taşıyabilir, bilinen en önemli renk açıcılar bleaching agents, hidrokinon, kojik asit, azelaik asit, askorbik asit olup bazen tek tek bazen kombine şeklinde uygulanabilir. Soyucu (peeling) nitelikteki ilaçlar ise glikolik asit, glikonolacton, lactobionik asit, B-LIFTx , Jessner solüsyonu,salisilik asit, retinoik asitler, TCA, Fenol dür. Bu ajanlar yüzeysel, orta veya derin tabaka olarak cilde müdahale edebilmemizi sağlar. Yüzeysel işlemlerden güneş hasarı sonucu oluşmuş ince çizgilerin, lekelerin, sivilce izlerinin hafifletilmesinde yararlanılır, böylece cilt daha yumuşak ve parlak, pürüzsüz görünüm alır. Orta, derin tabaka peeling işlemleri TCA, Fenol ile gerçekleştirilir. Burada amaç derideki hasarlı tabakayı ortadan kaldırmak, canlı tabakayı ortaya çıkarmak, yaşlanma belirtilerini tedavi etmek, derin kırışıklıkları ve akne izlerini ortadan kaldırmaktır. Günümüzde pek çok plastik cerrahi kliniğinde orta-derin peelingler ve Lazer (Karbondioksit, Q-swich ND YAG, Erbium) tedavileri kombine olarak uygulanmaktadır. Peeling işlemleri 1-2 seansta sonuç vermekte ve tekrarlamak gerekmemektedir. Peeling işlemi sonrası kullandığımız Q switch Nd-Yag lazerler orta ve derin tabakadaki hasarı çok hızlı bir şekilde ortadan kaldırmaktadır. Ancak tedavideki en önemli nokta korunmaktır” şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.