TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kuş cenneti gibi

Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezinin düzenlediği konferansta, Toplantıda ‘Sürdürülebilir  Yeşil Üniversite’ başta olmak üzere birçok konuda uzmanlar sunum yaptı

Haber Giriş Tarihi: 16.12.2017 08:14
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kuş cenneti gibi

Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezinin düzenlediği “Küçük Yeşil Dokunuşlar” konulu konferans, Ege Üniversitesi Biyomühendislik  Bölümü Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıda ‘Sürdürülebilir  Yeşil Üniversite’ başta olmak üzere birçok konuda uzman kişiler sunum yaptı. Konferansa Biyomühendislik Bölümü Başkanı Prof.Dr. Nuri Azbar, E.Ü. Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof.Dr. Mehmet Sıkı, Araş.Gör. Tuğçe Dağlıoğlu, Elektrik Mühendisi Nail Bulut katıldı.

Konferansın fikirsel ve eylemsel bir çalışma olduğunu vurgulayan Prof.Dr. Nuri Azbar, “Ege Üniversitesinin çevre dostu çalışmaları diğer üniversiteler tarafından da model olarak benimseniyor.  Küçük Yeşil Dokunuşlar Grubu Ege Üniversitesi’ni doğa dostu yapmak isteyen kişiler tarafından gönüllülük esasına göre kuruldu. Yeşil olmazsa olmaz. Bizim yeşilden kastımız sürdürülebilirlik” dedi.

75 KUŞ TÜRÜ YAŞIYOR

Prof.Dr. Mehmet Sıkı, dünyada 13 bin 27 kuş türünün bilindiğini, Türkiye’de ise 486 ve İzmir Kuşcenneti’nde de 294 kuş türünün yaşadığını belirterek 1990-2017 yılları arasında E.Ü. Kampüsünde sürdürdükleri gözlem sonuçlarına göre şimdiye kadar 75 farklı kuş türünün tespit edildiğini ve kampüsün bu yönüyle adeta küçük bir Kuşcenneti özelliğine sahip olduğunu söyledi.Prof.Dr. Sıkı , “75 kuş türü yıl boyunca değişik zamanlarda görülerek 12 tür zaman zaman, 29 tür tüm yıl boyunca, 11 tür göç zamanı kampüste, 20 tür kışın ve 10 tür de yazın görülüyor. Yerli ve yazın gelen 27 kuş türü ise kampüste ağaç ve binalarda ürüyor” dedi.

Kampüste 10-15 yıl önce Yalıçapkını, Kerkenez, Kukumav hatta Sibirya Kazı’nın bile gözlendiğini hatırlatan Prof.Dr. Sıkı, “Günümüzde artık bu türler gözlenmiyor, bu türlerin yerine İzmir ve E.Ü. kampüsünde Ağaç Serçesi, Yeşil Papağan ve Sığırcıklar görülmeğe başladı. Kampüsteki ağaç topluluklarının büyümesi ile daha önceki yıllar İzmir ve kampüste bile gözlenmeyen bazı türler kampüs alanında kuluçkaya yatıyor. Bu durum kuş türü zenginliği bakımından önemli” diye konuştu.

Prof.Dr. Sıkı, “Kuş türlerine yardımcı olmak için kampüsün değişik yerlerine 90 yapay sandık kuş yuvası astık. Bu yuvaları ağaç serçesi, baştankara türleri, seçe ve sığırcıkları kabul ettiğini görmek bizi memnun etti” diye konuştu.

TASARRUF POTANSİYELİ

Ege Üniversitesinin enerji tasarrufunda örnek teşkil edebileceğini vurgulayan Elektrik Mühendisi Nail Bulut ünlü bilim adamı Galileo’nun “Ölçmek bilmektir, bilmek yönetmektir” sözüne atıfta bulundu. Doğru tespit ve çalışmalarla mevcut enerji kullanımını azaltmanın mümkün olduğunun altını çizen Bulut,  “Enerji verimliliği çalışmaları sadece bir birimin ve kişilerin çabalarıyla başarıya tam anlamıyla ulaşamaz. Enerji kullanımında tüketim alışkanlıklarının değiştirilmesi bu konuda bilinçlendirmeyle olur. Bu anlayışla tüm personel enerji verimliliği farkındalık eğitimi almalıdır” diye konuştu. (Ege Ajans)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.