TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

‘Küçük Prens’ Point Bornova’da

Tüm dünyada milyonlarca okuyucuya ulaşarak klasikleşen Küçük Prens, 1 Mayıs’a kadar Point Bornova AVM’ de İzmirlilerle buluşacak

Haber Giriş Tarihi: 11.04.2016 07:08
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
‘Küçük Prens’ Point Bornova’da

DERYA NABİT

Fransız yazar ve pilot Antoine de Saint-Exupéry’ nin 1943’te yazdığı kitap, büyüklerin dünyasını bir çocuğun gözünden anlatıyor. Dünya üzerinde 250’den fazla dile çevrilen ve 140 milyon adetten fazla satan kitap, çeşitli etkinliklerle Point Bornova AVM’de olacak.

Point Bornova AVM, tüm dünyada bir fenomen olarak bilinen “Küçük Prens” kitabının koleksiyonerler tarafından biriktirilen en özel versiyonlarının da yer aldığı bir sergiye ev sahipliği yapıyor.  Etkinlikte Küçük Prens tutkunu Yıldıray Lise’nin sahip olduğu, kitaba dair 500 parçadan oluşan koleksiyonun en özel 120 parçası Point Bornova AVM’nin ziyaretçileri ile buluştu. 1 Mayıs’a kadar sürecek olan sergi kapsamında 1 ay yer alacak parçalar arasında beş kıtadan farklı dillerde kitaplar, dünyanın en küçük boyutlu Küçük Prens kitapları ve 1953’ten bu yana basılmış Türkçe özel nüshalar da yer aldı. Küçük Prens, 73. Yaşında Point Bornova AVM’de düzenlenecek etkinliklerde minik hayranlarının olduğu kadar büyüklerin dünyasında da yeniden yer bulacak.

BİRÇOK DİLDE ÇEVİRİ

Küçük Prens sergisinde, kitabın Malgaşca, Alur, Habeşce, İtalyanca, İspanyolca, İngilizce, Farsça, Portekizce, Arapça gibi dillerin yanı sıra birçok dilde çevirileri de yer aldı. Öte yandan dünyanın en küçük boyutlu Küçük Prens kitapları da, Almanca, Rusça, Brezilya Portekizcesi, Sırpça, Slovakça, Berberi, Türkçe, Azarice, Urduca gibi çevirileri ile sergilendi. Sergide dikkat çeken bir diğer şey ise 2004 yılında görme engelliler için Arjantin’de hazırlanan, çizimleri mahkumlar tarafından patchwork tekniği ile yapılan İspanyolca Brraille Alfabesi ile yayınlanan versiyonu oldu.

TÜRKİYE’DE YAYINLANAN VERSİYONLAR

Sergide yer alan bir diğer koleksiyon da Türkiye’de 1953’ten bu yana basılmış özel nüshalar oldu. Çeşitli yayınevleri ve çevirmenlerin bu çok özel versiyonları tüm İzmirlilerin de dikkatini çekti. 1953 yılı özel bölümünde, Küçük Prens kitabının Türkçe’deki ilk çevirisi de sergilendi. Ahmet Muhip Dıranas tarafından çevrilen kitap, Çocuk ve Yuva Dergisi’nde her ay birkaç bölüm halinda yayınlanmış ve 13 sayı sürmüştür.

ATÖLYELER DEVAM EDİYOR

Ücretsiz olan çocuk atölyeleri 13.00-19.00 saatleri arasında, Point AVM’nin -1. katındaki etkinlik alanında gerçekleşecek. İsteyen katılımcılar Küçük Prens ile fotoğraf çektirebilecek.

Sahra Çölü'ne düşen pilotun Küçük Prens'le karşılaşması ile başlayan kitap yirmi yedi bölümden oluşur. Özellikle Küçük Prens'in yurdundan ayrılıp altı ayrı gezegene yaptığı gezileri anlatan bölümlerde bazı tipik yetişkin yaşam biçimlerinin eleştirisi yapılır. Kralın gezegeni otorite tutkusunu, sanatçının gezegeni, kendini beğenmişliği ve sanatçının toplumla yitirmiş olduğu iletişimsizliği, sarhoşun gezegeni, umutsuzluk ve buna dayanan unutma isteğini, işadamının yaşadığı gezegen, amaçsız sahip olma tutkusunu, fenercinin gezegeni anlamsız ve sorgulamaksızın yerine getirilen görev duygusunu, coğrafyacının yaşadığı gezegen ise bilimi kimin için yaptığını unutan bilim adamını ve bilim anlayışını sembolize eder. Yazar, New York'ta bir otel odasında kaleme aldığı hikâyenin çizimlerini de yapmıştır. Exupéry hem çizimleri hem de hikâyeleri bir çocuk kitabı gibi kurgulamış olsa da, bu kitap onun moderniteye ve II. Dünya Savaşı'nın etkilerinin sürmekte olduğu topluma eleştirisini ifade ettiği bir kitap olarak da değerlendirilir.

Antoine de Saint-Exupéry kimdir?

Fransa'nın Lyon şehrinde doğdu. Beş kardeşin üçüncüsüydü. Aristokrat bir aileye mensup olan Exupéry dört yaşındayken babasını kaybetti. Babasının ardından aile hızla yoksullaştı. Anneleri kültürlü bir kadındı. İlk öğretmenleri anneleri oldu. Exupéry okulda başarılı değildi. Ödevlerle arası yoktu, sürekli ceza alıyordu. Uçaklarla 12 yaşında tanıştı. Evlerinin yanındaki hava alanına gizlice girer uçakları yakından seyrederdi. 12 yaşındayken bir pilot onu uçağına aldı ve uçurdu. Liseyi bitirdikten sonra pilot olmayı çok istediği halde annesini kırmamak için denizcilik okuluna kaydoldu. 19 yaşında Ecole des Beaux-Arts'ta mimarlık fakültesine girdi. 21 yaşında orduya çağrıldı. Eğitimini yarıda bırakıp askere gitti. Askerlik görevini Fransız Hava Kuvvetlerinde teknisyen olarak yaptı. Strasbourg şehrinde pilotluk eğitimi aldı. 1926 yılı hayatında bir dönüm noktası oldu: Tekrar uçmaya başlamıştı. Toulouse ve Dakar arasında posta servisi yapan uçağın pilotu olarak göreve başladı. İlk kitabı Güney Postası'nı bitirdi. Burada ilk uçuş deneyimlerini anlatıyordu. 35 yaşındayken uçağı arıza yaptı ve Tunus'ta çöle zorunlu iniş yaptı, kayboldu. Dört günlük zorlu çöl macerası ardından bir Bedevi tarafından bulundular. İspanya İç Savaşı boyunca Fransız gazetesi adına muhabir olarak görev yaptı. II. Dünya Savaşı başladığında Fransa, Almanya'nın işgaline uğradı. Fransa'nın yenilgisi üzerine ABD'ye gitti. Buradayken yazdığı Dünya ve İnsanlar ile Savaş Pilotu adlı iki kitabı New York'ta çok tutuldu. En önemli eseri Küçük Prens'i de bu dönemde yazdı . 1944 yılında görevdeyken uçağıyla birlikte kaybolmuş ve ölüm sebebi hakkında kesin bir sonuca varılamamıştır.

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.