TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Köpeği otostop arkadaşı oldu

Üniversite öğrencisi Reyhan Öztürk, can dostu İrmik isimli köpeği ve sırtındaki çadırıyla otostop çekerek Türkiye’yi şehir şehir geziyor. Reyhan ve İrmik, 4 aylık Türkiye turunun ardından dünyayı dolaşmayı hedefliyor

Haber Giriş Tarihi: 18.05.2018 07:34
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Köpeği otostop arkadaşı oldu

E. ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER

Herkes hayatının bir döneminde sırt çantasını alıp gezgin olma hayali kurar. Bunun hayalini sadece kurmakla yetinmeyip aynı zamanda gerçekleştirebilen bir isim Reyhan Öztürk. Tam bir seyahat tutkunu olan 19 yaşındaki üniversite öğrencisi Reyhan, can dostu İrmik ile birlikte herkesin kurduğu hayali gerçekleştirmek için yollara çıktı. Türkiye’nin dört bir yanını gezmeyi kafasına koyan genç kadın, can dostunu da ardında bırakmak istemedi. Aradan geçen 12 aylık süre içinde Reyhan ve İrmik, otostopla 19 ili gezdiler. Bazen yolda kalıp bir köy kahvesinde sabahladılar. Bazen bindikleri araçlarda kötü olaylar yaşadılar. Ama bu onları yıldırmadı. Seyahatleri henüz bitmiş değil; şu an İzmir’de mola verdiler. Genç otostopçu, hedeflerinin Haziran ayında çıkacakları 4 aylık Türkiye turunun ardından dünyayı gezmek olduğunu belirterek, “İrmik benim diğer yarım. O olmadan bir yere gidemiyorum. ‘Zor olmuyor mu, korkmuyor musunuz, gel ben senin biletini alayım evine dön’ diyenler oluyor. İrmik, annesi ile birlikte gezen ilk otostopçu köpek. Gittiğimiz yerlerde ya çadırda kalıyoruz ya da Rail grupları sayesinde farklı şehirlerden insanlar bizi evlerinde konuk ediyor. 19 şehir gezip sadece 60 lira harcadık. O da gittiğim şehirlerden aldığım magnetler için…” diyor.

SOKAKTA BULUP SAHİPLENDİ

Kocaeli Üniversitesi Matematik Bölümü’nde okuyan 2’nci sınıf öğrencisi Reyhan Öztürk, iki yıl önce İrmik ile tanışmasının hikayesini ve birlikte çıktıklarını yolculukları şöyle anlatıyor: “Annem ve babam ben küçük yaştayken ayrıldı. Kocaeli’nde tek başıma yaşıyorum. Üniversite öğrencisiyim. İrmik ile 2016 yılında tanıştım. Üniversiteyi kazanıp yurda gittiğim ilk gün uzaktan bana bakıyordu. Koşturarak yanıma geldi ve üstüme zıpladı. Yurdun oralarda yaşayan hasta bir köpekti. 2 yaşındayken sahibi onu sokağa terk etmiş. Tedavi ettirip sahiplendim. Psikolojimin iyi olmadığı bir dönemdi ve onunla aynı evde kalabilmek için yurttan ayrıldım. İrmik ile eve çıktığım gün kullandığım ilaçları bile bıraktım. Sıfırdan bir hayata başladık. İlaçlı mama kullandığı için mamaları çok pahalı. Elime para geçtiğinde ev kirasını ödemeden ilk onun mamasını alıyorum. Gerekirse ben aç kalayım o yesin. İrmik beni yeni bir hayata sürükledi. Hep gezgin olmak istiyordum ama cesaretim yoktu. Tek başına böyle bir işe kalkışmak başlarda biraz ürkütücüydü ama 2017 yılı Mart ayında İrmik ile yollara düktük.”

KÖY KAHVESİNDE SABAHLADILAR

Bu tür yolculukların güzel yanlarının yanı sıra zorluklarının da olduğunu söyleyen Öztürk, “Çıkma, hava soğuk… Köpekle seni kimse kabul etmez diyenler oldu. Sırt çantamda onun ayrı örtüsü, matı ve tulumu var. İlk turumuzda İzmit’ten yola çıktık ve önce Bursa’ya gittik. Orada bir gün kaldık. Oradan İzmir’e geldik, 4 gün kaldık. Muğla’ya gittik, daha sonra Antalya’ya geçtik. Afyon’da yolda kaldık. Köy kahvesindeki insanlar bize yardımcı oldu. Orada bir gece kaldık. İnsanlar bize çok iyi davrandı. Hala ne yapıyorsunuz diye arayıp soruyorlar. Ama Burdur’da çok kötü bir olay yaşadım. İnsanların kastettiği şeyi yaşadım aslında… Bir TIR şoföründen ahlaksız bir teklif aldım. Hemen araçtan indim ve plakasını alıp polise şikayet ettim. Olay esnasında sinirlerim bozuldu, ağladım ama bu beni yıldırmadı. Araç içerisindeyken yanımda biber gazı gibi şeyler taşıyorum. Genelde otostop çekerken alyans takıyorum. Bindiğim araçların plakalarını arkadaş grubuma atıyorum. Konumumu da paylaşıyorum. Araçtan inene kadar beni takip ediyorlar” diyor.

DÜNYAYI GEZMEK İSTİYORUM

Genç otostopçu, sosyal medyada açtığı ‘reyozturk’ ve ‘irmikyollarda’ isimli profiller ve Rail grupları sayesinde farklı şehirlerden insanların kendisini bulup şehrine davet ettiğini dile getirerek, şunları söylüyor: “İrmik’in doğayı tanımasını istiyorum. Uzun yollar yapıyoruz, yoruluyoruz. Ama gittiğimiz yerlerde onun koşup oynayarak etrafı tanıma sevinci bana yetiyor. Yolculuklarımızı otostopla yapıyoruz. İrmik’in araç içi örtüsü var. Araca bindiğimizde hemen onu seriyorum. Yalama ya da ısırma huyu yok. Genelde çadırda kalıyoruz. Kışın gezdiğimiz zamanlarda çadır kuramıyoruz. İnterrail Türkiye diye bir grubumuz var. İnsanlar bizi evlerinde misafir ediyor. Şu an hava güzel. Gittiğimiz yerde çadır kuruyoruz. Haziran ayında 4 aylık bir yolculuğa çıkacağız. Tüm Türkiye’yi gezmek istiyoruz. Daha sonra İrmik ile dünyayı gezmek istiyorum. Türkiye’de bunu yapabiliyorsam dünyada hayli hayli yaparım. Burada tek başında yolda bekleyen bir kadına çok yanlış yakıştırmalarda bulunabiliyorlar.”

19 ŞEHİR GEZDİ 60 LİRA HARCADI

Yolculuklarında çok az bir miktarda para harcadıklarını dile getiren Öztürk, “İrmik benim diğer yarım gibi. O olmadan bir yere gidemiyorum. Çünkü onu evde yalnız bırakmak istemiyorum. Bir yere gittiğimde eve dönene kadar beni kapının önünde beklerdi. 19 şehir gezdik İrmik ile. Bir ilke ön ayak olmak çok mutluluk verici. Beni gördükten sonra can dostlarıyla yola çıkan başka kadınlar da oldu. Köpekleriyle seyahate çıkmaya çok cesaret edemiyorlardı. ‘Zor olmuyor mu, korkmuyor musunuz, kızım saçmalama gel ben senin biletini alayım evine dön’ diyenler oluyor. İrmik, yollarda genelde uyuyor. 8-9 saatten uzun yolculuğa çıkartmıyorum. Akşam çadıra girene kadar geziyor. Suyun içine girip çıkıyor, çamura giriyor. Kumun içinde debeleniyor. Hamakta uyuyor. Sallıyorum onu bebek gibi. Ya da uyku bandını takıyorum ve uyuyor. İrmik, annesi ile birlikte gezen ilk otostopçu köpek. Yemek parası çıkarabilmek için ufak tefek işler yapıyoruz. Kalacak yere para vermiyoruz. Karakalem yeteneğim var. Yollarda resim çizip satıyorum. Bazen bileklik satıyorum. 19 şehir gezip sadece 60 lira harcadık. O da yalnızca gittiğim şehirlerden aldığım magnetlere para harcıyorum” diyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.