TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Köylü ve kentli Gündoğdu’da buluştu

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir’in tarım konusunda Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu söyledi. Tarımda yaptıklarıyla dünyaya örnek olduklarını belirten Kocaoğlu, “Türkiye’nin geleceği tarımdadır” dedi

Haber Giriş Tarihi: 15.10.2017 08:54
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Köylü ve kentli Gündoğdu’da buluştu

KENAN YEŞİL

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yerelde kalkınma hedefiyle yürüttüğü projelerin meyvelerini almaya başladı. 2007 yılından bu yana sürdürülen kırsal kesim destekleri sonucunda il sınırları içinde köyden kente göçü durdurmayı başaran ve tarımdaki büyümeyi Türkiye ortalamasının çok üzerine taşıyan Büyükşehir Belediyesi, elde edilen bu başarıyı “Yerel Üretim Şöleni” ile taçlandırdı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, tarım kesimine verdiği desteklerin başarılı sonuçlarını Gündoğdu Meydanı’ndaki “Yerel Üretim Şöleni” ile kutladı. İzmir’in kırsal kalkınma başarısında çok önemli rolü olan üreticilerin kortej yürüyüşü ile başlayan kutlama, Gündoğdu Meydanı’ndaki köylü-kentli buluşmasıyla anlam kazandı. Gündoğdu Meydanı’ndaki Yerel Üretim Şölenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ilçe belediye başkanları ve üreticiler katıldı.

DÜNYAYA ÖRNEK OLDU

Şölende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu,  ‘Köylü milletin efendisidir’ diyen M. Kemal Atatürk’ün bu değerlendirmesini, köylüye verdiği bu efendilik sıfatını İzmir’de yıllar sonra tekrar yaşatmak üzere 13 yıl önce düğmeye bastıklarını ve 13 yıl sonra önemli bir noktaya geldiklerini söyledi. Tire süt kooperatifinde başlayan projenin sadece Türkiye’ye değil dünyaya da örnek olduğunu belirten Kocaoğlu,  “Dünyaya örnek olmak ne demek? Tarımın, hayvancılığın, çiftçinin yıllardan beri yok sayıldığı bir ülkede biz İzmir’de köylümüzle, çiftçimizle birlikte tarımı kırsalı yeniden filizlendirdik, üretimi arttırdık” diye konuştu.

“İZMİR TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDE”

İzmir’in tarım konusunda Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu ifade eden Kocaoğlu, “Türkiye’de tarım yüzde 2.1 büyüyor. İzmir’de tarım yüzde 5 buçuk büyüyor. Tam iki katı. Türkiye’de süt yüzde 100, İzmir’de süt yüzde 150 büyüyor. Tire’de süt yüzde 440 büyüyor. Birlik olacağız. Kooperatiflerde birlik olacağız. Bugün kooperatifleri karalamak isteyenler bilsinler ki Fransa’da, Belçika’da, İspanya’da tarımın yüzde 80-85’ini, bazı ülkeler ise yüzde 90’nını kooperatifler vasıtasıyla hem üretiyorlar, hem pazarlıyorlar. Biz daha yüzde birlerde bile değiliz. Kooperatifler bizim kaldıracımızdır. Biz kooperatifleri desteklemeye, onları ayağa kaldırmaya devem edeceğiz” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ TARIMDA

Türkiye’nin geleceğinin tarımda olduğuna dikkat çeken Kocaoğlu, “Kim ne derse desin ülkenin geleceği tarımdadır, hayvancılıktadır. Konya kadar olan Hollanda’nın tarımdaki ihracatı Türkiye Cumhuriyeti’nin toplam ihracatına çok yakındır. Türkiye’nin tarımdaki ihracatı ise onun onda biri kadardır. Üretemiyoruz, elimizden tutulmuyor. ‘Köylü milletin efendisidir’ lafı ulu önderimizin sözlerinde kaldı. Şimdi hep birlikte gerçekten köylüyü milletin efendisi yapacağız” dedi.

“ÇİFTÇİMİZİN ÜRETTİĞİNİ YİYECEĞİZ”

Konuşmasında Sırbistan’dan et ithalatına da vurgu yapan Kocaoğlu, “Sırbistan’dan et almayacağız. Bizim köylümüzün, çiftçimizin, hayvancımızın ürettiği eti yiyeceğiz. Ülke hiçbir zaman tarımda bu duruma düşmemişti. Biz üreteceğiz, çalışacağız, pazarlayacağız ve kalitemize dikkat edip sağlıklı ürünler üretip göğsümüze gere gere insanımıza ve yakın coğrafyamıza pazarlayacağız. Durmak yok, çalışacağız. İzmir kendine yeter, İzmir kendi gücüyle kalkınabilecek ve bunu gerçekleştiren Türkiye’de tek şehir, dünyada sayılı şehirdir.” ifadelerini kullandı.

TARIMDA İZMİR FARKI

Kırsal kalkınmayı sağlamak için üreticilere yönelik destekleme projelerini sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, sözleşmeli üretim modelini uygulayan ilk belediye oldu. Tarım arazilerinin yollarını asfaltlayarak ürün kalitesini artıran ve pazarlama olanaklarını geliştiren Büyükşehir, sözleşmeli alımlarla üretici kooperatiflerini destekledi. Küçükbaş hayvancılığı geliştirmek amacıyla eğitim verdiği köylülere ücretsiz koyun ve keçi dağıtımı yaptı. En önemli desteğini de bölgedeki süt üretimini artırmaya yönelik projelere verdi. 1-5 yaş grubu arasındaki 130 bin çocuğa ücretsiz süt dağıtan İzmir Büyükşehir Belediyesi, kısa süre içinde hem küçükbaş hayvan üreticilerinin hem de sağlıklı sütle büyüyen çocukların yüzünü güldürdü. Bu arada, kooperatiflerin alt yapıları geliştirildi ve üretim teknikleriyle kapasiteleri arttırıldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.