TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Körfez Geçişi için hazırız”

İzmir Valiliği ziyaretinde Körfez Geçiş Projesi hakkında konuşan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, “Biz hükümet olarak bu projeyi yapmaya hazırız. Proje ve ÇED hazır. İzmir halkının istemesi halinde bu projeyi gerçekleştireceğiz” dedi

Haber Giriş Tarihi: 14.10.2017 09:17
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“Körfez Geçişi için hazırız”

E. ÇAĞLA GENİŞ-YUSUF ÇAĞIRTEKİN

Bir dizi etkinlik için İzmir’e gelen Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, sabah ilk olarak İzmir Katip Çelebi Üniversitesinin 2017-2018 Eğitim ve Öğretim Yılı Açılış Töreni’ne katıldı. Törenin ardından İzmir Valiliğini ziyaret eden Elvan, İzmir’in devam eden projeleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Buradan Konak Hisar Camii’ne geçerek Cuma namazı kılan Bakan Elvan, daha sonra AK Parti Konak İlçe Başkanlığı tarafından düzenlenen aşure dağıtım programına katılarak vatandaşlara aşure ikram etti. İzmir Valiliğinde konuşan Bakan Elvan, İzmir-Ankara Yüksek Hızlı Tren Projesi’nin 2019 yılı sonunda tamamlanmasını hedeflediklerini dile getirdi. Bakan Elvan, Körfez Geçiş Projesi için ise, “Biz hükümet olarak bu projeyi yapmaya hazırız. Proje ve ÇED hazır. İzmir halkının istemesi halinde bu projeyi gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

EĞİTİM YILI AÇILIŞINA KATILDI

Bakan Elvan, ilk olarak İzmir Katip Çelebi Üniversitesinin 2017-2018 Eğitim ve Öğretim Yılı Açılış Töreni’ne katıldı. Akademik yılı açılış töreni, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla başladı. Törenin açılış konuşmasını Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mehmet Tokaç yaptı. Yedi yıl önce kurulmuş üniversitenin geleceğe doğru emin adımlarla yürüyeceğini söyleyip, “Sayın Cumhurbaşkanımızın da ısrarla vurguladığı sanayide, teknolojide, sanatta ve düşüncede yerlileşmek ve millileşmek en temel vizyonumuzdur. Mesele ülkemiz olduğunda kalan her şeyi teferruat bilerek başta FETÖ terör örgütü olmak üzere her tür terör örgütü ile mücadele ana ilkemizdir. Son olarak çeşitli gerekçeler ile oluşturulmak istenen olumsuz algılardan kurtulmak için de bildiğimiz en iyi şeyi yapacağız. Çok çalışmak” dedi.  Daha sonra kürsüye gelen Öğrenci Konseyi Başkanı Enes Hoyladı da, üniversitede öğrencilerle ilgili bazı eksiklerin tamamlanmadığını, kampüs ortamında sosyal kültürel ortamların arttırmasını istedi.

BEŞERİ SERMAYENİN NİTELİĞİ ARTTIRILMALI

Katip Çelebi Üniversitesinin genç olmasına rağmen kökü geçmişte olan ilim kuruluşlarından birisi olduğuna değinen Bakan Elvan, “Bilgi temelli ekonomi her şeyin önüne geçti. Bilgiyi akılcı kullanacak yenilikçi ve kullandığı bilgiyi ekonomik ve sosyal faydaya dönüştürecek insan gücü değerli bir kaynak haline geldi. Eğitimi politikaları kalkınmanın lokomotifi olacak beşeri sermaye açısından ön plana çıktı. Bu ekonomiyle istihdam arasında uyum da ayrıca üzerinde durulmalı. Türkiye hem iş gücü hem de eğitimle ilgili fırsatlar barındırmaktadır. Genç nüfusun artan eğitim fırsatlarını kullanarak iş gücünün fırsatlarını ekonomide yenilik arayışını sağlaması halinde rekabet hızı, büyümeyi attıracaktır. Birincisi istihdam oluşturma diğeri ise beşeri sermayenin niteliğinin arttırılmasıdır. İnsan gücümüzün niteliğini mutlaka artırılması gereken bizim de üzerinde çalıştığımız konulardan biri” diye konuştu.

İHTİSASLAŞMA HEDEFİ

Üniversitelerin önemli hedefinin bulunduğu bölgenin ekonomik, sosyal kalkınmasını sağlayan kurumlar olması gerektiğini de anlatan Bakan Elvan, “İhtisaslaşmayı önemli hedef olarak görüyoruz. 2018-2020 orta vadeli programı açıkladık. Yurt içinde tasarrufları arttırmak, sanayide yapısal dönüşümü sağlamak, uluslararası piyasalarda rekabetçi hale gelmeyi temel önceliklerimiz haline getirdik. İş ve işgücü arasındaki beceri uyumu da üzerinde çalışacağımız alanlardan biri. Üniversitelerin ihtisaslaşmasını, kaliteyi arttırmaya yönelik planları orta vadeli plana ekledik” dedi. Öğrenci Başkanı'nın sosyal tesisi isteğiyle ilgili olarak ödenek çıkartıp gerekli adımlarını hemen atılmasını da isteyen Elvan, “Gençlerimize yetişmiş insan gücene milletimize güveniyoruz. Ülkemizin dört bir yanı sorun odağı var. Bir yandan terörle bir yandan coğrafyadaki gelişmelerle ilgili bir olduğumuz müddetçe bunları hepsini aşacak güçteyiz. Bilime daha fazla önem vereceğiz. Biz iş dünyamıza öğretim üyelerimize güveniyoruz. Hele hele girişimci ruhu güçlü olan öğrencilerimize güveniyoruz” ifadelerini kullandı.

“BEN REKTÖR OLSAM…”

İşsizlik konusuna da değinen Lütfü Elvan, sözlerini şöyle tamamladı: “Bir taraftan iş dünyası nitelikli insan ararken onu bulamazken, diğer taraftan da işsiz gençlerimizi görüyoruz. OSB’leri ziyaret ediyorum. En önemli sorun işçi bulamıyoruz diyorlar. ‘Üniversiteden mühendis olarak mezun oluyor ama maalesef biz mühendis olarak değerlendiremiyoruz. Bizim ihtiyacımızı giderecek vasıflarda değil’ bunu söylüyor. Diğer taraftan iş arayan mühendis var. Demek ki burada problemimiz var. İş ile iş gücü arasındaki beceri uyumunu sağlamamız lazım. Üniversitelerin programlarını iş dünyasının istekleri doğrultusunda hazırlanması gerekir. Son derece esnek olması lazım. Ben rektör olsam araştırma geliştirme benim için çok önemli somut adımlar atmalıyız ama şuna bakardım; Üniversitemden mezun olan öğrencilerimin yüzde kaçını işe yerleştiriyorum. Yüzde kaçını iş arayan değil işveren genç girişimci yapıyorum. Bunu sorardım en önemli kriter de bu olurdu. Gençler her şey sizin elinizde.”

VALİLİĞİ ZİYARET ETTİ

Bakan Elvan, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nin 2017-2018 Eğitim ve Öğretim Yılı Açılış Töreni’nin ardından İzmir Valiliğini ziyaret etti. İzmir Valisi Erol Ayyıldız’ın makamında ağırladığı Bakan Elvan, ilk olarak şeref defterini imzaladı. Ziyarette konuşan Elvan, İzmir’in devam eden projeleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. İzmir-Ankara Yüksek Hızlı Tren Projesi’nin 2019 yılı sonunda tamamlanmasını hedeflediklerini dile getiren Elvan; Körfez Geçiş Projesi için ise, hükümet olarak projeyi yapmaya hazır olduklarını, İzmir halkının da istemesi durumunda projeyi gerçekleştireceklerini belirtti.

“KÖRFEZ GEÇİŞİ İÇİN HAZIRIZ”

İzmir’in konumuyla, tarihiyle ve kültürüyle ülkemizin lokomotif illerinin başında geldiğini söyleyen Bakan Elvan, “Hükümetimizin tüm yatırımlarıyla İzmir’in üzerine titrediği ve ne gerekiyorsa yaptığı bir süreçten geçiyoruz. İzmir’i çok daha güzel günler bekliyor. İstanbul’dan İzmir’e uzanan otoyol projemiz 2018 yılı sonunda tamamlanacak. Ankara’dan İzmir’e kadar uzanan yüksek hızlı tren hattı projemiz için çalışmalar devam ediyor. 2019 sonunda bitirebilmek için geceli gündüzlü çalışıyoruz. 2019 sonunda tamamlamayı hedefliyoruz. Çandarlı Otoyolu projemiz çok önemli. Dünyanın en büyük on limanından birini buraya yapmak istiyoruz. 2019 sonunda otoyol projemizi tamamlamış olacağız. İzmir sadece bölgenin değil Türkiye’nin en önemli lojistik merkezlerinden biri haline dönüşüyor. İzmir’in 8,5 milyar dolarlık bir ihracat potansiyeli var. Ulaşım altyapısının güçlendirilmesi de turizme önemli katkı verecek. Körfez Geçişi Projesi, vatandaşın istekleri doğrultusunda yapılmış çalışmalardır. Biz hükümet olarak bu projeyi yapmaya hazırız. Proje ve ÇED hazır. İzmir halkının istemesi halinde bu projeyi gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

Bakan Elvan ESİAD üyeleriyle de buluştu

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan öğleden sonraki programında Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin sohbet toplantısına katıldı. Kaya Termal Otel’de gerçekleştirilen organizasyonda bakan Elvan önemli açıklamalarda bulundu. Kaya Termal Otel’de gerçekleşen toplantıya Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ın yanı sıra İzmir Valisi Erol Ayyıldız, ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Sivri, AK Parti İzmir Milletvekili Necip Kalkan, Türkiye Fahri Konsoloslar Birliği Başkanı Ömer Kaplan ve iş adamları katıldı. Toplantıda konuşan Bakan Lütfi Elvan, dünya ticaretindeki ve Türkiye’deki ekonomik performansları değerlendirerek, “1990’lı yıllardan 2008’e kadar hem dünya ticaretinde hem ekonomisinde üçlü bir büyüme performansı görüyoruz. 90’lı yıllar Türkiye için kayıp yıllardı. O zamanlarda yüzde3’lük büyüme performansı gösterebildik. 2008 sonrası dünya ticaretinde ciddi daralma, ekonomik büyüme hızında küçülme ve 2016 yılına kadar devem eden bir süreç Bu sürece baktığımızda 2007 yılına kadar dünya ekonomisinin ve ticaret hacminin yüksek olduğunu görüyoruz. Biz de2002-2007 dönemini çok iyi değerlendirdik Türkiye olarak. Türkiye 2003-2016 döneminde küresel krize rağmen, yüzde 5.6’lık yıllık ortalama büyüme performansını gösterdik. Bu oldukça önemli yeterli mi değil. Bizim büyümeyi daha da yukarıya çekmemiz gerekiyor. Ancak OECD ülkeleri ile kıyaslandığında belki Çin ve Hindistan’dan sonra en iyi performans gösteren ülkelerin başında geliyoruz” diye konuştu.

“İLERİ DÜZEY ADIM ATMALIYIZ”

Sanayi alanında dijitalleşmeyle ilgili adımlar atılacağını belirten Bakan Lütfi Elvan, “Klasik üretim yöntemini ileri aşamaya getirecek sanayi 4.0 dediğimiz ve dijitalleşmenin hızla geliştiği ortamda bizim sanayimizin de bu sürece ayak uydurması gerekiyor. Bu çerçevede önümüzdeki dönemde dijitalleşmeye ilgili atacağımız adımlar var. Bir yol haritası belirlemeye çalışıyoruz. Başta büyük ölçekli sanayi bölgeleri olmak üzere tasarım ve dijitalleşme merkezleri kuracağız. Bölgedeki sanayicinin dijitalleşmesini sağlayacak gerekli desteği vereceğiz. İhracatımızın kilogram başı değerine baktığımızda 2002’de bir dolarken, bugün 2 dolar olmuş. Ama halen yeterli değil. Gelişmiş ülkelerin kilogram başı ihracat rakamına baktığımızda daha ileride. Bu konuda katma değeri yüksek ürünlerin üretilerek tüm dünyaya açılması son derece önemli” şeklinde konuştu.  İhracatın ve üretimin ithalata önemli ölçüde bağımlı olduğunu kaydeden Bakan Elvan, “Bazı alanlara yoğunlaşacağız. Ara malının oranı yüzde 74. Bu alanda mevcut tesislerin üzerine 3-4 tesis daha mutlaka yapılması gerekiyor. Savunma sanayinde de yoğun çalışmamız gerekiyor. Üçüncü olarak medikal alanda da araç ve gereçlerin üretilmesi ve ithalatımızın kısmen de olsa daha da aşağıya çekilmesi sağlanacak. Bir başka alan da yenilebilir enerji alanında daha ileri düzeyde adım atmamız gerekiyor” dedi.

“EKONOMİ DİMDİK AYAKTA”

Bu alanlarda yapılacakları da aktaran Bakan Lütfi Elvan, “Bu bahsettiğim alanlara daha yoğun İstek mekanizmaları oluşturacağız. Bu alanları gerekirse kamu alımları yoluyla destekleme yoluna gidip, bir yol haritası ortaya koyacağız. Bu alanlara ilave yazılım sektörünü de geliştirmemiz gerekiyor. Rekabet ortamını sağlamamız gerekiyor ki önemli gelişme sağlayabilelim. Ülke olarak genç, dinamik ve girişimci ruhu oldukça yüksek bir topluma sahibiz. Herhangi bir bölgede kriz çıktığı zaman kendisini kısa süre içinde başka alanlara yönlenebilen ve başka kesimlere ihracat yatırım yapabilen özellikle sahip. Biz iş dünyamızla gurur duyuyoruz. Ülkemizin en dinamik unsurları sizlersiniz. Hangi şartlar olursa olsun konjoktürel bazı siyasi sorunlar ülkeler arası söz konuş olabilir ama Türkiye ekonomisi dimdik ayaktadır. Büyümeye ve güçlenmeye devam edecektir. Biz iş dünyamıza güveniyoruz. Atmış olduğumuz adımları bilerek ve ne yapılması gerektiğini bilerek adım atıyoruz. Örneğin mali disiplin alanında 2002’den bu yana sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

“ELİMİZDEN GELEN DESTEĞİ VERECEĞİZ”

Zaman zaman kurlarda oynama söz konusu oluyor. O da yerli yerine oturacaktır. O konuda ben iş dünyamızın özellikle hükümetimize ve ülkesine güvenmesini ve kararlı şekilde çalışmalarını sürdürmesini arz ediyorum. Alınması gereken tedbirler varsa orta vadeli programa bakarsanız bu tedbirler alıyoruz. Hiçbir şekilde popülist yaklaşım içinde olamadık, olacağız. Bütçe disiplini bizim için önemli. Cari açığı da daha aşağıya çekebilmek için saydığım olanlara daha fazla yoğunlaşmamız gerekiyor, yatırım yapmamız gerekiyor. Yerlileşme ve millileşme konusuna da değine Bakan Elvan, “ Türkiye’de yatırım yapan her firma nereden gelirse gelsin bizim için yerlidir, millidir. Hiçbir zaman dışarıdan gelen bir firmaya farklı muamele yapmamız söz konusu olamaz. Türkiye’de üretim yapan kim olursa olsun bizim firmamızdır, istihdam sağlıyor, ülke ekonomisine kakı sağlıyoruz. Elimizden gelen ne destek varsa veriyoruz vereceğiz. Böyle bir ayrım kesinlikle söz konuş olamaz. Zaman zaman bunu farklı yelere çeken oluyor” dedi.

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.