TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Konumuz Parkinson hastalığı

Alsancak Koruma ve Güzelleştirme Derneği ile Kent Sağlık Grubu işbirliğiyle düzenlenen sağlık söyleşilerinde, halk arasında yaşlılık hastalığı olarak da bilinen Parkinson hastalığı ele alındı

Haber Giriş Tarihi: 29.04.2017 07:32
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Konumuz Parkinson hastalığı

EMİRCAN IŞILDAK

Alsancak Koruma ve Güzelleştirme Derneği ile Kent Sağlık Grubu işbirliğiyle düzenlenen sağlık söyleşilerinde konu yaşlılık hastalığı olarak da bilinen Parkinson hastalığı oldu. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde düzenlenen söyleşide konuşmacı olan Uzm.Dr. Yaprak Alper, Parkinson hastalığı ile ilgili kısa ve temel bilgiler vererek katılımcıları bilgilendirdi. Türkiye’de yaklaşık 130 bin Parkinsonlu hastanın olduğunu kaydeden Alper, insan yaşamının uzaması ile sayının iki kat daha artacağını kaydetti. Parkinson hastalığının sadece ileri yaşlarda görülmediğini söyleyen Alper, “Hastalık genç yaşlarda da görülebilir. Erken tespit için orta yaş kabızlığı, koku alma hassasiyetinin azalması ve uyku bozukluğu hastalığının erken habercisi olabilir” dedi.

HASTALIK 10 YILDA İLERLİYOR

Uzm.Dr. Yaprak Alper, hastalığın en çok erkeklerde ve kırsal alanlarda tarım ilaçlarıyla haşır neşir olanlarda daha fazla olabileceğine dikkat çekti. Alper ayrıca kahve tüketiminin hastalığın önüne geçmede faydası olduğunu da belirterek, “Parkinson, yavaş ilerleyici nörodejeneratif (beyin hücrelerinde kayıp ile seyreden) bir beyin hastalığıdır. İlk kez Dr. James Parkinson tarafından 1817 yılında “titrek felç” olarak tanımlanmıştır. Hastalık, 10 yıl gibi uzun bir sürede ilerler. Ne ölümcül bir hastalıktır, ne de felce neden olur. Başlangıcında tek taraflı belirtiler görülürken, daha sonra bu bütün vücuda yayılır. Belirtilerin şiddeti, her hastada farklıdır. Hastalık genellikle 40 yaş üstünde görülür ve erkeklerde görülme sıklığı biraz daha fazladır. Beyinde hareketleri kontrol eden hücreler bulunur. Bu hücrelerden kimyasal maddeler salgılanır. Bunlardan biri de dopamindir. Dopamin, beyne gelen bilgileri bir sinir hücresinden diğerine aktarır. Böylece vücut dengesi sağlanmış olur. Fakat bu hücrelerin bir kısmı hasar gördüğünde ya da azaldığında dopamin salgılanamaz. Parkinson, azalmış dopamin sonucu vücutta titreme ve yavaş hareket etme gibi vücudun dengesinin bozulmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır” diye konuştu.

EN TEMEL BELİRTİ TİTREME

Parkinson hastalığının en önemli belirtisinin hareketlerde meydana gelen yavaşlama ve titreme olduğuna dikkat çeken Alper, konuşmasını şu bilgilerle tamamladı: “Parkinson hastalığının erken belirtisi, parmaklarda, ellerde, çenede ve dudaklarda titreme, oturma esnasında bacaklarda titremedir. Bunun yanı sıra el yazısında küçülme ve düzensizlik, el veya parmaklarda sertleşme, kabızlık, koku duygusunda kayıp, uyku esnasında yatakta tekmeleme, vurma, çırpınma gibi hareketlerin yapılması ve uykuda ani hareketler, yürümede zorluk,  düşük ses seviyesinde konuşmaya başlama, depresif bir yüz görünümü ve boş bakışlar, baş dönmesi ve bayılma, ayakta dik durmakta zorlanma ve kamburlaşma da Parkinson hastalığının belirtilerindendir. Parkinson hastaları, tanı konulduktan sonra 20 yıl veya daha fazla süre bu hastalıkla yaşamlarını sürdürmektedir. Hastalığın kesin tedavisi henüz olmadığından, belirtileri kontrol altına almaya yönelik tedaviler uygulanmaktadır.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.