TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Salih Arıkan: Kitabımı sesli istiyorum

Beyazay Derneği İzmir Başkanı Arıkan, piyasaya sürülen tüm kitaplara görme engelliler olarak engeli olmayan kişiler ile aynı anda erişmek istediklerini belirtti

Haber Giriş Tarihi: 06.03.2016 09:05
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Salih Arıkan: Kitabımı sesli istiyorum

EMİNE YALÇIN

Türkiye Beyazay Derneği İzmir Şube Başkanı Salih Arıkan, piyasaya sürülen tüm kitapların aynı zamanda görme engellilerinde okuyabileceği şekilde olmasını istediklerini belirterek, e-kitap formatı başta olmak üzere sesli kitap ya da kabartma şeklinde olabileceğini söyledi.

Arıkan, "Kitabımı Sesli İstiyorum" başlıklı bir imza kampanyası da başlattıklarını açıklayarak, bu imza kampanyasından olumlu sonuç alacaklarına inandıklarını söyledi.

KİTAPLAR E-KİTAP FORMATINDA OLMALI

Arıkan, ağırlıklı olarak var olan kitapların e-kitap formatında olmasını talep ettiklerine dikkat çekerek, "Bu konu hakkında yaklaşık 1 yıl önce bir yönetmelik çıktı. Tüm basılı eserlerin bir kopyasının Ankara Milli Kütüphanesine e-kitap olarak verilmesini içeren bir yönetmelikti bu. Mevcut olan yönetmelik uygulansa hayatımızı ciddi anlamda kolaylaştırır. Ancak her nedense bu yönetmelik uygulanmıyor. Biz bu yönetmeliğin uygulanmasını istiyoruz. Tüm kitapların e-kitap formatının da olmasını istiyoruz" dedi.

GEREKLİ HASSASİYET GÖSTERİLMİYOR

Konu hakkında yayınevlerinin de tedirginliğinin olduğunu açıklayan Arıkan, yine bu konuda bu nedenle yayınevlerinin gerekli hassasiyeti göstermediklerini savundu. Arıkan, "Yayınevleri gerekirse e-kitap satışları da yapabilir. Ama biz piyasaya sürülen tüm kitaplara görme engelliler olarak görme engeli olmayan kişiler ile aynı anda erişmek istiyoruz. Günümüz yazarlarının çıkardığı eserleri aynı anda okuyup yorumlamak istiyoruz. Kitaplar genel olarak e-kitap ya da sesli kitap olarak çoğaltılıyor ama belki 1 yıl belki de 10 yıl sonra oluyor bu. Bazen de bazı kitaplara gerek duyulmadığı için ya da talep olmadığı için e-kitap ya da sesli kitap formatında yayınlanmıyor. Ben kişisel olarak çıkan kitabı çıktığı zaman okumak istiyorum" diye konuştu.

ERİŞEBİLİR HAYAT İSTİYORUZ

Belirledikleri hedeflere ulaşıncaya kadar mücadele edeceklerini belirten Arıkan, sözlerini şu şekilde bitirdi: "Engellilerin var olan sorunlarının çözümüne kadar mücadele edeceğiz. Biz eşit ve erişebilir bir hayat istiyoruz. Ötekileştirilmeyen bir hayat anlayışı istiyoruz." 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.