TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kendi kendinizi kontrol etmelisiniz

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Serdar Saydam kadınlara kendi kendine meme muayenesi konusunda uyardı

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2017 08:04
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kendi kendinizi kontrol etmelisiniz

FADİME DUMLUPINAR

Kendi kendine meme muayenesinin önemine değinen Prof.Dr. Serdar Saydam, memede bir lezyon olması halinde hemen hekime başvurulması gerektiğinin altını çizdi. Prof.Dr. Saydam, “Kendi kendine meme muayenesi mamografiye yardımcıdır. Ama hiçbir zaman mamografinin yerine geçmez” diye konuştu.

PÜF NOKTALAR

Kadınların kendilerinin yaptığı meme muayenesinin püf noktalarına da değinen Prof.Dr. Serdar Saydam, “Memeyi tutup iki taraftan sıkmak hiçbir şekilde doğru bir yöntem değildir. Genellikle hastalar hangi tarafı muayene edeceklerse o tarafın elini başının arkasına koyup ayaktayken hafif dairesel hareketlerle memeyi parmak uçlarıyla göğüs duvarı arasında sıkıştırmaları ve koltuk altı muayenesi için de karşı eli koltuk altına koyup diğer elle üzerini kapatmaları yine dairesel hareketlerle sıkıştırarak muayene etmeleri gerekiyor. Biz hastalardan tanı koymalarını beklemiyoruz, daha önce olmayan değişik bir durum var mı yok mu? Onu anlamalarını istiyoruz. Eğer bir şey varsa doktora gitmelerini öneriyoruz.” Bu tarz muayeneleri ön muayene olarak değerlendirmek gerektiğini dile getiren Prof.Dr. Serdar Saydam sözlerini şöyle sürdürdü, “Hastalar zaten doktora yılda bir defa gidiyorlar. Kendi kendine yılda on iki defa meme muayenesi yapmaları gerekiyor. Adet gören bir kadınsa iki adetin ortasında yumurtlama zamanında, adet görmüyorsa herhangi bir zamanda bu muayeneyi yapabilirler.”   

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.