TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kadınlar Günü için yapıldı ama...

Karşıyaka Belediyesi Üretici Kadın Kooperatifi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kermesi’nden umduğunu bulamadı. Çünkü emekçi kadınlar hem satış yapamıyor hem de masa parası veriyor

Haber Giriş Tarihi: 08.03.2018 06:51
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kadınlar Günü için yapıldı ama...

SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER

Ahmet Piriştina Rekreasyon Alanı’nda açılışı yapılan ve Karşıyaka Belediyesi Üretici Kadın Kooperatifi tarafından düzenlenen kermes, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için gerçekleştirildi. Ancak kadın haklarının özellikle savunulduğu bu özel günde ne yazık ki kadınlar haklarını alamıyor. Karşıyaka Belediyesi Üretici Kadın Kooperatifi’ne bağlı olarak çalışan kadınlar ne satış yapabiliyor ne de açtıkları tezgahların başında gönül rahatlığıyla oturabiliyor. Çünkü kermes boyunca 20 TL masa ücreti vermek zorundalar. Günlük satışları 40 TL’yi dahi bulmayan kadınlar paranın yarısını kooperatife veriyor geri kalanını ise günlük yeme-içme masrafına harcıyor. Kermesin hiçbir yararını görmeyen kadınlar, “Madem kadınlar günü için yapılan bir kermes öyleyse masa ücreti almasınlar. Onu alacaklarına karanfil dağıtsınlar. O zaman kendimizi özel hissederiz, paramız alınırken değil” diyerek dert yandı.

20 TL MASA ÜCRETİ OLUR MU?

Karşıyaka Belediyesi tarafından kadınlara ‘ücretsiz!’ olarak tahsis edildiği söylenen stantlarda takı, otantik elbise, çanta, sabun, tablo, süs eşyaları, keçe ve örgü gibi çeşitli ürünler satışa sunuluyor. Karşıyakalılar kermeste kaliteli ve hesaplı alışveriş imkanı bulurken, üretici kadınlar da el emeklerini kazanca dönüştürme şansını yakalıyor. Ancak tam bu noktada birçok çelişkili sorun ile karşı karşıya geliyoruz. Kadınlardan aldığımız bilgiye göre ücretsiz tahsis edildiği söylenen kermes aslında ücretli. Tezgah açan her kadından kermes boyunca 20 TL masa ücreti alınıyor. Evet, kermeste kaliteli ve hesaplı alışveriş yapma imkanı da var ancak bırakın alışveriş yapmayı kermes alanına gelen müşteri dahi çok az. “Sözde kadınlar günü için açıldı ama kadına sunulan hiçbir değer yok. Ne bir müzik var ne bir yeme-içme hizmeti ne de dağıtılan bir çiçek” diyen kadınlar, geçen senelere oranla çok kötü bir kermes olduğunu, yıllar geçtikçe de değerini kaybettiğini vurguladı.

Kermesin eleştirilerini yapan ve “Ben Karşıyaka’nın meşhur kadınlarından biriyim” diyerek kendisini tanıtan Nazan Ersan, şöyle başladı: “58 yaşındayım. Emekliyim. Şu an hobi olarak da bu işi yapıyorum. Aynı zamanda bütçeme katkı sağlaması adına da buradayım. Bu tezgahta keçe işleri yapıyorum, özel tasarım kıyafetler üretiyorum. 4 grubuz. Ayrı zamanlarda ikişerli gruplar olarak tezgah açıyoruz. Karşıyaka Belediyesi Üretici Kadın Kooperatifi üyesiyim. Onlar bize gün veriyor biz de 20 TL para karşılığı iki gün boyunca bu stantlarda yer alıyoruz. Geliri tamamen bizlere ait.”

“TANITIMI İYİ YAPILMIYOR”

Ersan geliri tamamen bizlere ait diyor ama ardından olmayan bir gelirden bahsetmeye başlıyor. Ersan, “Talep çok az. Hatta neredeyse hiç yok denilebilir. Tanıtımı iyi yapılmıyor. İnsanların da artık alım gücü azaldı sanırım. Kesinlikle satış yapamıyoruz. ‘Bugün de ne güzel bir satış yaptık’ dediğimiz bir gün yok. Bugün bütün gün neredeyse 40 TL satış yaptım. Daha önceki kermeslerimizde ise en az 150-200 TL arası kazanç sağlıyorduk. 400-500 TL’ye kadar çıkabiliyordu. Ama şu an 50 TL’yi bile zor yakalıyoruz. İnsanlarımız el emeği ürünleri artık görmezden geliyor. El emeği tasarımların hiçbir değeri kalmadı. Ne yapıyoruz, Çin mallarına artı değer veriyoruz” diye belirtti. Kahraman bakkal süpermarkete karşı deyimini emekçi kadınlarımız için kullanmamız tam yerinde olacak. Çünkü kendileri etraflarında yer alan mağazalara karşı direniyor. Ürünlere saatlerce emek verdiklerini söyleyen Ersan, şöyle ekledi: “Hemen yanı başımızda ünlü kıyafet markaları var. Geldiğimiz günden beri onları gözlemliyoruz. Oralara insanlar akın akın gidip fabrika ürünlerine fazlaca para harcayabiliyorken bizim el emeği ürünlerimiz göz ardı ediliyor. Biz bunlara saatlerce emek veriyoruz fakat müşterimiz yok. Şu an sadece yemek yiyelim, karnımızı doyuralım, günü kurtaralım derdindeyiz.”

“SENEDEN SENEYE ÇÖKÜŞ YAŞIYORUZ”

Kadınlar gününe özel daha fazla ve farklı bir şeyler yapılması gerektiğini vurgulayan Ersan, “Mesela masa parası alınmasaydı, birer tane karanfil dağıtılsaydı, çok hoş müzikler çalınsaydı. En azından müzik olsaydı insanları buraya çekerdi. Ne yazık ki bunların hiçbiri yok. Ben 40 TL kazandım. 20 TL’si masa ücretine gidecek, 10 TL’de yol parası. Hiçbir şey kalmıyor ki bana. İkram falan da yok, kendimiz artık ne getirdiysek. Şu an bizi burada tutan ve cezbeden tek şey arkadaşlık ortamı. Tatmin edici bir kermes değil. Buradan 10 tezgaha gidin 10’u da aynı şeyi söyleyecek. Seneden seneye çöküş yaşıyoruz. Konum olarak da iyi bir yerde değiliz. Kamyonların, araçların arkasında kaldık. Kim görecek ki? Buraya ancak bilenler ve tanıdıklar gelebiliyor” ifadelerini kullandı. Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, “Üreterek aile ekonomilerine katkı sağlayan, dayanışma ve birlik örneği sergileyen kadınlarımızı kutluyorum” diyerek kermesin önemine dikkat çekmişti ama kadınlar ne yazık ki beklediği katkıyı göremedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.