TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kadın girişimcilere rehberlik ediyor

Gazeteci-yazar Tuba İlze’nin ilk kitabı “Kadınsan Yaparsın”, girişimci olmak isteyenlere bu yolda karşı karşıya kalabilecekleri durumlarla ilgili rehberlik yapıyor

Haber Giriş Tarihi: 25.03.2017 09:06
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kadın girişimcilere rehberlik ediyor

E. ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER

Gazeteci-yazar Tuba İlze tarafından kaleme alınan “Kadınsan Yaparsın: Girişimciliğin Sancılı, Heyecanlı Yolları” adlı kitap okuyucu ile buluştu. 

Kitap, girişimci kadınlara kendini ve işlerini sorgulamaları için pratik bilgiler ve hikayeler sunuyor. Kitabın tamamlayıcı unsuru ise yine Tuba İlze'nin öncülüğünde oluşturulan; girişimciliğe yönelik güncel bilgiler ile haberlerin, söyleşilerin ve eğitim programlarının yer aldığı www.kadinsanyaparsin.com adlı haber portalı.

KADINLARI ALIKOYAN NEDENLER

İlze, kitabın hazırlanması aşamasında yaşları 20 ila 50 arasında değişen, hem girişimcilik geçmişi olan hem de olmayan kadınlar ile görüşmeler yapmış. Girişimci olmayı zaman zaman düşünüp de vazgeçmiş olan veya adım atmaya çekinmiş kadınlar, kendilerini girişimcilikten alıkoyan nedenleri şöyle sıralamışlar: “Tek başıma işin altından nasıl kalkacağımı bilemedim. Ailem cesaretimi kırdı. Birikmiş paramı riske atamadım/para bulamadım. Bir kadın olarak yapabilir miyim bilemedim. Başarısız olmaktan korktum. Hem ev işi hem işi idare etmek çok zor geldi.”

ZAMANLA İÇ BASKIYA DÖNÜŞÜYOR

Yazar Tuba İlze, kadınların tarafından sıralanan bu nedenlerle ilgili olarak, “Aslında ailenin bu yolda destekleyici değil de heves kırıcı davranması kadınlarda başarısızlık konusunu daha da perçinliyor ve tek başlarına olduklarını hissetmelerine enden oluyor. Bu nedenle tek başlarına altından nasıl kalkacaklarını bilemiyorlar. ‘Kadın başına’ şeklinde ortaya çıkan toplumsal baskı zamanla iç baskıya dönüşüyor. Kadınlar tıpkı diğer girişimciler gibi iş konularıyla uğraşırken bir yandan da beklentilerin büyüklüğünün altında eziliyorlar. Duygusal olmamaları gerektiğini, evi, işi, aile fertlerini, çocukları, eşi, dostu mükemmel bir şekilde idare etmeleri gerektiğini düşünüyorlar” dedi.

KADIN ESNAFTAN ALIŞVERİŞ YAPMAYI HAYAL EDİYORUM

Uzun yıllar yönetim yazıları yazan ve bu alanda eğitimler veren İlze,  kitapta erkeklerin işine de yarayabilecek bilgiler olduğunu belirtti. İlze, kitabın ortaya çıkış öyküsünü şöyle paylaştı: “Bir gün, mahallemde yürürken nalbur dükkanının önündeki taburede oturan bir kadın belirdi önce hayalimde. Kuruyemişçinin önünde leblebileri kavuran başka bir kadın daha. Bakkalım, balıkçım, ayakkabı tamircim, tesisatçım kadındı. Gülümsediğimi, etrafımda çiçeklerin açtığını fark ettim. Ama gerçek, bununla pek de uyuşmuyordu. Her ne kadar mahallemdeki esnafı seviyor olsam da marketteki kasiyerlerden, kuafördeki manikürcüden başka bir tane bile kadın olmaması, o gün canımı bayağı bir sıktı. Ve aklımda kitabın ismi beliriverdi.”

KİTAP REHBER OLABİLİR

Verdiği eğitimler sırasında hayatları kendininkine hiç benzemeyen kadınlarla tanıştığını anlatan İlze, “40’lı yaşlarının başında torun sahibi olan, kendi kararlarını verememiş, kendini hiç fark edememiş, eğitim fırsatı bulamamış kadınlar… Bir yol bulmaya çalışan kadınlar. Ve her kesimden, her eğitim düzeyinden kadınların kendi yolunu bulmayı, bu desteklerden ve hibelerden yararlanmayı istediğini gözlemliyorum ama nereden başlayacaklarını, ne yapabileceklerini, nasıl yol alacaklarını bilemiyorlar. Kitabım, bu yolda ufak bir rehber olabilir diye düşünüyorum. Bence bu konuda söylenecek her söz, atılacak her adım çok değerli” diye konuştu.

YANLIŞ ALGI DEĞİŞMELİ

Son yıllarda ülkemizde kadın girişimciliğini geliştirmek üzere gerek kamu kurumlarının gerekse özel sektörün birçok çalışma başlattığını ancak yapılanların yetersiz olduğuna işaret eden İlze, “Gerek finansal gerekse danışmanlık desteklerinin artmasına, kadın girişimciliğin önemini vurgulayan bilinçlendirme ve farkındalık çalışmalarının çoğalmasına, kadınların ulaşabilecekleri işletmecilik eğitim programlarının genişletilmesine, küçük ve orta ölçekli kadın girişimcilerin sesini daha fazla duyurmasına, kadın dostu markaların toplumda daha fazla öne çıkarılmasına ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Kadın girişimcilerin birbirleri ile bağlantıda olacakları platformların geliştirilmesine, iş-özel hayat dengesini kurmalarına yardımcı olacak destek mekanizmalarına ihtiyaç var. Ama en önemlisi, toplumun zihnindeki ‘kadın başına’ algısının ortadan kaldırılması” şeklinde konuştu.

KADIN GİRİŞİMCİLER MÜCADELECİLER

İş kuran kadınların yaşadıkları sorunlara dikkat çeken İlze, şunları söyledi: “Ailesinden destek gören ve/veya direnerek bu yola çıkanların zorlandıkları konuların büyük bir kısmı, cinsiyet kaynaklı değil de iş ve yönetimsel konularla ilgili. Ancak ‘kadın’ olmanın getirdiği ilave zorlukların da olduğu bir gerçek. Erkek egemen iş dünyasında azınlık kalmak, çok fazla kadın rol model olmaması bunlardan bazıları. Kadın rol model yetersizliği, iş hayatında başarının ‘erkek tavırlı’ davranmaktan geçtiği düşüncesini -bilinçli bir şekilde olmasa da- kabullenmeyi getiriyor. Kadın girişimciler; mücadeleciler, yapıcılar, güçlü organizasyon yeteneğine sahipler, gelişmiş sezgileri var, duygusal zekaları daha yüksek, detaycılar, saygılılar, daha adiller, birçok farklı konuyu aynı anda yönetebiliyorlar, insan ilişkileri daha kuvvetli. Bu özellikleri, bastırmak veya görmezden gelmek yerine kıymetini bilmek ve fark yaratmak gerekiyor.”

KORKMAMAK GEREKİYOR

Kitapta öne çıkan konulardan kısaca bahseden ve nasıl bir içerik oluşturduğuna değinen İlze, “Kitap, işletmecilikte çokça kullanılan SWOT analizini kişinin kendisine uygulaması ile başlıyor. Güçlü ve zayıf yönlerin analizi, fırsatlar ve tehlikelerin düşünülmesi ilk atılması gereken adım bence. Çünkü her şey farkında olmakla başlıyor. Maalesef birçok insan kendini fark etmeden, potansiyelini ortaya koyamadan hayatını tamamlıyor. Kişinin kendisinin farkına varması, yeteneklerini geliştirmesi, hayatında hobilere yer açması çok önemli. Yaptıklarımızın ve yapabileceklerimizin farkına varmalıyız. Gelişim, ancak böyle başlayabiliyor. Soru sormak, soru sormaktan korkmamak gerekiyor. En basitinden en derinine kadar her bir soru, başka bir soruyu ortaya çıkarıyor” dedi.

BİRBİRİMİZE DESTEK OLALIM

“Her bir soru, cevabı bulmak üzere beyni harekete geçiriyor. Bu nedenle kitapta her bölüme ‘Kendine Sor’ başlığı ekledim” diyen İlze, devamında şunlara değindi:  “Basit, daha da çoğaltılabilecek bu soruların ilk etapta yol gösterici olabileceğini düşünüyorum. Kitabın bölümleri şunlar: Farkında ol, Başlangıç noktanı bul öğrenmeye vakit ayır, Sen kadınsın erkek gibi olma, Finansal kaynakları iyi araştır, Bağlantılar kur ve geliştir, Zamanı yönetmeyi öğren, Başarısız olmaktan korkma. Bu başlıklarla yolunu bulmaya çalışan bir hemcinsime ufacık da olsa enerji verebilirsem, motive edebilirsem ne mutlu bana. Hayattan uygulama örneklerini de www.kadinsanyaparsin.com haber sitesinde paylaşmaya çalışacağım. Bağlantıda kalalım ve birbirimize destek olalım istiyorum.”

TUBA İLZE KİMDİR?

1998 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden mezun olduktan sonra yine aynı üniversitede Sermaye Piyasaları ve Finansal Kurumlar yüksek lisansına başladı. 1999 yılında Dünya Gazetesi’nde gazeteciliğe başladı. Uzun yıllar ‘işletme yönetim’ sayfalarını hazırladı. Aynı zamanda kariyer, eğitim, kişisel gelişim konularını ele aldığı ‘Farklı Bak Farklı Gör’ isimli köşesini yazdı. Bu süreçte kadın ekleri hazırladı, uluslararası kurumlar işbirliği ile konferans organizasyonlarında görev aldı, ‘Amatörler İçin Mortgage’ kitabının çevirisini gerçekleştirdi. 2013 yılında üniversite ve üniversite sonrası eğitime dair yazılarının yer aldığı ‘Eğitim’ köşesini yazdı. 2014 yılında Dünya Ekonomi TV’de yayınlanmak üzere eğitim, kariyer ve yönetim konularını kapsayan ‘Farkındayım’ isimli programı hazırladı ve sundu. 1999 yılında özel bir eğitim kurumunda işletme, yönetim eğitimleri vermeye başladı. Halen İŞKUR Meslek Edindirme Programları kapsamında gençlere ve kadınlara yönelik perakendecilik dersleri veriyor. Kadınlara yönelik finans okuryazarlığı çalışmalarında yer alıyor. “KADINSAN YAPARSIN: Girişimciliğin Sancılı Heyecanlı Yolları” isimli iş ve yönetim kitabı çıkan İlze, aynı dönemde kadın girişimciliği haberlerinin yer aldığı www.kadinsanyaparsin.com sitesini yayına soktu. Aralık 2016'da organize etmeye başladığı Kadınsan Yaparsın Buluşmaları'nın 9'uncusu şubat ayında gerçekleşti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.