TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kaderine mi terk edildi?

İddiaya göre geçtiğimiz aylarda Manisa ve İzmir’de yaşanan depremler sonrasında Tarihi Kemeraltı Hisar Camii’nin tavanından alçılar düştü. Aradan geçen 4 aylık süre içinde emniyet şeridi ile çevrilen bölgede bunun haricinde bir çalışma başlatılmadı

Haber Giriş Tarihi: 13.10.2017 08:26
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kaderine mi terk edildi?

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN / ÖZEL HABER

Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda bulunan Hisar Camii’nin giriş bölümünün sol tarafında kalan kısımda depremden dolayı çatısındaki alçılar tavandan düşmüştü. 2017 Haziran ayında Manisa’da ve daha sonrasında 2017 Temmuz ayında İzmir’de meydana gelen depremler sonrasında oluşan hasar hala tamir edilmedi. Konu ile ilgili daha önce gazetemizde de geniş yer vererek tehlikenin boyutuna dikkat çekip yetkililere önlem alması için uyarıda bulunduk. O tarihten bu yana yıkım olan bölümde ibadet yapılmasına izin verilmezken emniyet şeridi ile çevrilen alanda bugüne kadar hiçbir işlem yapılmadığı görüldü.

Etrafı şeritlerle çevrilen alanın hala risk taşıdığı gözlenirken, çöken alanın üst tarafında kadınların ibadet ettiği belirtildi. Daha sonrasında ise çöken bölümün üst tarafının da ibadete kapatıldığı belirtildi. Riskin devam ettiğini düşünen vatandaşlar ise, yetkililerin bir an önce önlem alması gerektiğini ve yıkılan kısımda tadilatın bir an önce başlamasını gerektiğini ifade ettiler. İzmir’e gelen yerli ve yabancı turistlerin mutlaka ziyaret ettiği Hisar Camii’nde vatandaşlar çalışmaların bir an önce başlaması gerektiğini belirtti.

HALA ÇALIŞMA BAŞLAMADI

Yaklaşık 5 yüz yıllık olduğu gerekçesiyle tarihi bir eser olarak görülen Hisar Camii’nde oluşan bu olay sonunda o tarihte yetkililerin duruma Bölge Vakıflar Müdürlüğü’nün el koyduğunu ve çalışma başlattığını söylemişlerdi. Ancak aradan geçen 4 aya rağmen hala bir çalışmanın başlatılmadığı görülüyor. Daha önce yapılan açıklamalarda müdürlüğün alanı detaylı bir şekilde inceleyeceğini belirten yetkililer, çalışmaların yakın zamanda başlayacağını dile getirmişlerdi.

HİSAR CAMİİ’NİN TARİHİ

İzmir Hisarönü semti Fevzi Paşa Caddesi’nde bulunan bu caminin bazı kaynaklarda Latin kilisesinden dönüştürüldüğü bazı kaynaklarda da Aydınoğlu Özdemiroğlu (Molla) Yakup Bey tarafından 1597-1598 yıllarında yaptırıldığı yazılıdır. Latin kilisesinden dönüştürülen bu caminin Timur tarafından 1402 yılında yıktırıldığı da yine kaynaklarda belirtilmektedir. Cami Hisar’ın aşağı kapısı önünde bulunduğundan ötürü de Hisar Camii ismini almıştır. Cami bahçe kapısındaki bir kitabeye göre h.1298 (1881) tarihinde onarılmıştır. İzmir’in en büyük ve en görkemli yapılarından olan bu cami 1813, 1868 ve 1881 depremlerinde hasar görmüş ve birçok kez de onarılmıştır. 1813 onarımında caminin önüne bir son cemaat yeri eklenmiştir.

Kesme taş ve moloz taştan yapılan cami kare planlı olup üzeri sekiz fil ayağı üzerine oturan merkezi bir kubbe ve onu destekleyen altı kubbe ile örtülüdür. Batı yönündeki son cemaat yerinden ibadet mekânına üç kapı ile girilmektedir. Son cemaat yeri yuvarlak kemerlerle birbirine bağlı sekiz mermer sütunun taşıdığı yedi kubbe ile örtülüdür. Yakın tarihlerde son cemaat yerinin önü camekânla kapatılmıştır. Cami içerisindeki ahşap minberi sedef kakmalıdır. Mihrap yuvarlak bir niş şeklindedir. Caminin içerisi XVIII.-XIX. yüzyılın kalem işleri ile bezelidir. Minaresi kesme taş kaide üzerine yuvarlak gövdeli ve tek şerefelidir. Minare 1927 yılında yenilenmiştir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.