TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Kabul edilir değil”

İTO Başkanı Demirtaş, AVM’lerdeki üyelerinin kira bedellerini ödemekte zorlandığını belirterek, “Küçük metrekareli markaların kira oranları giderek yükseliyor. Oranın yüzde 20’ye dayanması kabul edilir değil” dedi

Haber Giriş Tarihi: 16.12.2017 07:46
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“Kabul edilir değil”

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

İzmir Ticaret Odası’nda (İTO) düzenlenen toplantıda AVM faaliyet gösteren firmaların yaşadığı sorunlar ve bunlara yönelik çözüm önerileri tartışıldı. İTO’da düzenlenen toplantıda konuşan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, geçen yıl yaptıkları toplantıda sorunları konuştukları ancak bazılarının halen çözülemediğini söyledi. Demirtaş, AVM’lerle ticaret odası üyelerinin yaşadığı sıkıntıları, ilk ağızdan dinleyip, çözüm üretmeyi amaçladıklarını dile getirerek, “En büyük sıkıntıların başında dolar kurundaki dalgalanma geliyor. Daha 2 hafta önce dolar 3,96 lira seviyelerine kadar yükselmişti. Bugün ise 3,88 seviyelerine geriledi. Dövizdeki bu oynaklık en çok reel sektörü sarsıyor. Bunların başında da kuşkusuz AVM’lerdeki üyelerimiz geliyor” diye konuştu.

KİRALARDA ORTA YOL BULUNMALI

Ege’de 8 şehirde, 62 AVM olduğunu, bunların sadece 22’sinin İzmir’de bulunduğuna işaret eden Demirtaş, “AVM’lerde faaliyet gösteren üyelerimiz, başta kira ücretlerinin dövize bağlı olması, yüksek yönetim giderleri gibi sorunlar nedeniyle nefes almakta zorlandı. Kiraların yüksekliği sorununun devam ettiğini biliyoruz. AVM’lerde faaliyet gösteren üyelerimiz kira bedellerini ödemekte zorlanıyorlar. Küçük metrekareli markaların ciroya göre kira oranları da giderek yükseliyor. Kiranın ciroya oranını yüzde 20’ye dayanması kabul edilir değil. Böyle devam ederse AVM’lerde faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli birçok firma faaliyetini devam ettiremeyecek AVM’leri işletenler de bu durumdan etkilenecek. Biz kimsenin zor durumda kalmasını istemiyoruz. O nedenle orta yolun bulunmasını diliyoruz” ifadelerini kullandı.

PİYASANIN ZORLUĞU ORTADA

Demirtaş, kendisinin de önceden ticaret yaptığı bir mağazasını Türkiye’nin en büyük gruplarından birine kiraya verdiğinin anlatarak, “Yenişehir’de Türkiye’nin en büyük gruplarından biri 10 yıldır kiracım. Ekim ayında bana kira artışını TÜFE artışının yarısı kadar yapabilir miyiz diye sordu. Ben de tamam dedim. Piyasanın en büyük grubu bunu dedikten sonra piyasanın zorluğu ortaya çıkıyor.” ifadelerini kullandı.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ SUNULDU

Demirtaş’ın konuşmasının ardından kentteki AVM ve bazı mağaza yöneticileri ticari hayatta yaşadıkları sorunlarını anlattı. AVM yöneticilerinin ve AVM’lerde mağazası olan firma temsilcilerinin söz aldığı toplantıda, AVM’ler yaygınlaştıktan sonra cadde mağazacılığının yaşadığı sıkıntılar, kiraların döviz kuruyla alınması, ciroya göre kiranın belirlenmesi, AVM çevresindeki trafik yoğunluğu, belediyelerle yaşanan tadilat ruhsatı sorunu, internet satışlarının ve e-ticaretin AVM sektörüne getirdiği sıkıntılar, bazı AVM’lerde iki mağaza arasında kira bedellerinin tutarsız olması, hatta bazı mağazalardan yapılan uzun dönemli kontratlar karşılığında ilk 6 ay kira alınmaması gibi sorunlar dile getirildi. Mağaza yöneticileri, yeni yapılacak kira sözleşmelerinin Türk lirası ile olmasını ve beyaz eşya, mobilya, çocuk gibi farklı konseptlerde ‘İhtisas AVM’lerinin’ kurulmasını, indirimli satışların her dönem değil, sektörce belirlenen dönemlerde yapılmasını ve İzmirli yatırımcıların desteklenmesini talep etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.