TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kabak Kemane Kent Beşlisi Ege’de

Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı tarafından “Kabak Kemane Kent Beşlisi” dinletisi gerçekleştirildi

Haber Giriş Tarihi: 25.05.2018 10:48
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kabak Kemane Kent Beşlisi Ege’de

Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı Etkinlik Salonu’nda düzenlenen dinleti, Öğretim Görevlisi Özgür Çelik şefliğinde lisans öğrencileri tarafından verildi.

TOPLU OLARAK İCRA EDİLDİ

Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı Öğretim Görevlisi Özgür Çelik, Furkan Akyel, Hakkı Günaydın, Harun Karateke ve Umut Salman’dan oluşan “Kabak Kemane Kent Beşlisi”nin verdiği konserde, Türk halk müziği örnekleri, ilk defa beş kabak kemane sanatçısı tarafından toplu olarak icra edildi. Öğretim Görevlisi Özgür Çelik, dinletinin aynı zamanda öğrencilerin dört yıllık kabak kemane eğitiminin sunuluşu niteliğinde olduğunu ifade etti.

Babasının yaptığı cümbüş ve ud karışımı cudi denilen enstrümanla isimsiz bestesini seslendiren Öğretim Görevlisi Çelik, “Kabak kemane hem çalıp hem söylenebilen bir enstrüman. Günümüzde yavaş yavaş yeni versiyonları da yer almaya başladı. Azerbaycan bu konuda bizden 100 yıl ileride” diye konuştu.

Kabak kemane, 1950’li yıllara kadar daha çok Batı Anadolu’nun dağ köylerinde yaşayan Yörükler tarafından icra edildi. 1950’li yıllardan sonra Yurtlar Sesler Topluluğu içerisinde yer almaya başladı. Bu sayede önce radyo sonra televizyon programlarında yer almaya başladı. Çalgının köy ortamından kent ortamına taşınmasıyla birlikte çalgının şekli, yapısı, icrası ve repertuarında çeşitli değişimler yaşandı. Ege Ajans

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.