TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmir’de festivaller başladı

İzmir’de baharın gelişini müjdeleyen festivaller bölge ekonomisini güçlendiriyor, kente olan ilgiyi artırıyor

Haber Giriş Tarihi: 25.03.2017 09:24
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İzmir’de festivaller başladı

İzmir’in kültürel yaşamına canlılık katan festivallere her yıl bir yenisi ekleniyor. Enginardan otlara, kahveden çikolataya kadar uzanan ve pek çoğu ulusal olan festivalleri uluslararası düzeye taşıyarak kentin ekonomik yaşamına daha da büyük oranda katkı sağlanabileceğini belirten Yaşar Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Doç.Dr. Gökçe Özdemir öneriler sundu.

Festivallerin şehrin kimliğini ön plana çıkardığı gibi vatandaşlarına da aidiyet duygusu yaşattığını belirten Yaşar Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Doç.Dr. Gökçe Özdemir, İzmir’in pek çok ilçesine ve köylerine yayılan festivalleri değerlendirdi.

ŞEHRİN KİMLİĞİNE BÜYÜK KATKI

Festivallerin kentin kaynaşması ve kalkınmasında büyük önem taşıdığını belirten Özdemir, “Bahar aylarını sessiz geçiren pek çok ilçe festivaller sayesinde sezonu erken açar oldu. Festivaller boyunca binlerce İzmirli bu ilçe ve köylere adeta akın ederek alışveriş hayatını canlandırdı ve otellerde doluluk oranları artmaya başladı. Alaçatı Ot Festivali, Bayındır Çiçek Festivali, Urla Enginar Festivali gibi festivaller başarılı örnekler arasında yerini aldı. Örneğin geçen yıl düzenlenen Bayındır Çiçek Festivali bölgede yaklaşık 1 milyon liralık ekonomik hacim yarattı. Alaçatı’da ise otellerin tamamı doldu. Bunun yarattığı gücün farkında olan Kültür ve Turizm Bakanlığı, belediyeler ve sivil toplum kuruluşları da organizasyonlarda ön ayak olmaya başladı” dedi.

SÜREKLİLİK VE KALİTE ÖNEMLİ

Festival organizasyonlarında en önemli iki unsurun süreklilik ve kalite olduğunu ifade eden Doç.Dr. Gökçe Özdemir, “Festivaller sadece bölge ekonomisine katkı sağlamaz aynı zamanda destinasyonun imajını iyileştirir, farkındalık yaratarak turist çeker. Bu yüzden süreklilik arz etmesi ve insanların keyif almalarının yanı sıra iyi hizmet almalarının da sağlanması gerekir. Süreklilik ise sadece her yıl tekrarlanması değil, orijinalliğinin tekrarlanması anlamına geliyor. Festivallere katılanların memnuniyet düzeyleri aynı zamanda onları sadık ziyaretçilere dönüştürür. Festivallerde sadece organizatörlerin değil görev alan herkesin tecrübeli ve işinde ehil kişiler olması da önemli” bilgisini verdi.

İZMİR’İN KÜLTÜRÜ ÇOK ZENGİN

Ulusal festivallerin uluslararası festivallere dönüşmesi için temaların ayrıcalıklı, yenilikçi ve yaratıcı olması gerektiğini vurgulayan Özdemir, kültür temelli festivallerin önemine dikkat çekti. Özdemir, “Kültürel her unsur festival konusu olabilir. Ülkemizde UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne giren Mevlevi Sema Törenleri, Kırkpınar Yağlı Güreş, Manisa Mesir Macunu gibi festivaller mevcut. İzmir de kültürel anlamda oldukça zengin bir şehir. Festivalleri uluslararası düzeye taşımak ve turizmi dört mevsime yaymak için kültürel temalı festivaller ön plana çıkarılabilir. İzmir’e özgü kültürel temaların seçilmesi, festivallerin içeriği ve kapsamının yüksek kalitede olması uluslararası ilgiyi artırabilir” dedi. (İHA/İZMİR)

İzmir’de düzenlenen ulusal ve uluslararası bazı festivaller:

-Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali

-Uluslararası İzmir Kısa Film Festivali

-Buca Belediyesi Uluslararası Balkan Festivali

-İKSEV Uluslararası İzmir Festivali

-İzmir Avrupa Caz Festivali

-İzmir Uluslararası Kukla Günleri

-Alaçatı Ot Festivali

-Uluslararası Bayındır Çiçek Festivali

-Uluslararası Urla Enginar Festivali

-Seferihisar Mandalina Şenliği

-Kemalpaşa Altın Kiraz Kültür ve Sanat Festivali

-Karşıyaka Festivali (tema her sene değişiyor)

-Alsancak Festivali

-İzmir Çeşme Aşk Festivali

-Barbaros Korkuluk Festivali

-İzmir Kahve Festivali

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.