TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmir turuncuya büründü

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi, Kadına karşı şiddeti önlemek ve bu konuda farkındalık yaratmak için başlattığı ‘Dünyayı Turuncuya Boya’ sloganı İzmir’de yankı buldu. ‘İzmir’i Turuncuya Boya’ platformu oluşturularak harekete destek verildi

Haber Giriş Tarihi: 06.12.2017 08:15
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İzmir turuncuya büründü

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN-KENAN YEŞİL / ÖZEL HABER

Kadına karşı şiddeti önlemek ve bu konuda farkındalık yaratmak için Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women), 25 Kasım – 10 Aralık tarihlerini toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti önleme ve bu konuda farkındalık yaratma günleri olarak belirlemiş ve “Dünyayı Turuncuya Boya” sloganıyla bir kampanya başlatmıştı. Bu hareketin İzmir ayağı ise bu sene 25 Kasım - 10 Aralık tarihlerinde “İzmir’i Turuncuya Boya” kampanyası ile gerçekleştiriliyor. Son 5 yılda 1500 kadının öldürüldüğü ve her iki kadından birinin fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik şiddete maruz kaldığı ülkemizde kadına yönelik şiddete dikkat çekmek ve bu konuda farkındalık yaratmak, gerekli yasalar ile uygulamaların yürürlüğe konulması için bir kamuoyu oluşturmak amacıyla İzmir’i Turuncuya Boya hareketi başladı. Kampanya, Sabancı Üniversitesi İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı Platformu, İzmir Ticaret Borsası, Göztepe Spor Kulübü, Karşıyaka Spor Kulübü tarafından da desteklendi ve İzmir’i Turuncuya Boya platformu oluşturuldu. Platform, kısa sürede büyük yankı uyandırdı İzmir’in her yerinden ‘İzmir’i Turuncuya Boya’ hareketine destek geldi.

GÖNÜLLÜ OLUŞUM

İzmir’i Turuncuya Boya Platformu’nun kurucuları arasında yer alan İzmir Ticaret Borsası (İTB) Başkanı Işınsu Kestelli, hareket hakkında bilgiler vererek, “Birleşmiş Milletler’in 1985 yılında aldığı bir kararla ‘Kadına Yönelik Şiddetin Yok Edilmesi İçin Uluslararası Mücadele Günü’ ilan edilen 25 Kasım’da başlayıp 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’ne kadar süren etkinlikler kamuoyunun dikkatini bu önemli soruna çekerken, ortaya da birbirinden renkli manzaralar çıkartıyor. Tüm dünyayı saran bu büyük hareketin sembol rengi turuncu. Geçmiş yıllarda dünyadaki önemli kentler ve eserler turuncu ışıklarla aydınlatılmıştı. Biz de bu sene turuncuyu İzmir’in rengi yapmak üzere harekete geçtik. Tamamen gönüllülerden oluşan dostlarım ve çalışma arkadaşlarımla ‘İzmir’i Turuncuya Boya’ diyerek yola çıktık” dedi.

ÜNLÜ İSİMLERDEN DESTEK

Bu hareketin başlamasıyla yalnız olmadıklarını gördüğünü ve çok mutlu olduğunu dile getiren Kestelli, “Biz bu kararı alıp harekete geçtikten kısa süre sonra yalnız olmadığımızı gördüm ve çok da mutlu oldum. Göztepe ve Karşıyaka Spor Kulüpleri kampanyamıza destek verme kararı aldı. Hatta Göztepe Başkanı Mehmet Sepil, çektiğimiz kampanya filminde bizzat rol aldı. Onu Beşiktaş Başkanı Fikret Orman izledi. Oyuncu Rıza Kocaoğlu da video yayınladı. Çok sayıda ünlü sima sosyal medyadan çağrımızı paylaştı. Sivil Toplum Örgütleri turuncu harekete katıldı. Kordon’da şallarını, servislerini turuncu ile değiştirme kararı alanlar, vitrinlerini 25 Kasım-10 Aralık tarihleri arasında turuncu renkli modellerle donatacak olan markalar adeta birbirleriyle yarışıyor. Saat Kulesi gibi İzmir’in sembol yapıları turuncu renklere büründü. İzmir’in siluetinde giderek daha fazla yer bulan yüksek binaların pek çoğu turuncuya dönüştü” dedi.

SÜREKLİ GÜNDEME GETİRİLMELİ

Işınsu Kestelli şöyle devam etti: “İzmir’i Turuncuya Boya kampanyasının ve benzerlerinin, son 5 yılda bin 500 kadınımızın öldürüldüğü ve her iki kadından birinin fiziksel veya cinsel şiddete maruz kaldığı ülkemizde kadına yönelik şiddete dikkati çekmek, bu konuda farkındalık yaratmak ve gerekli yasalar ile uygulamaların yürürlüğe konulması için bir kamuoyu oluşturmak açısından çok önemli olduğuna inanıyorum. Ancak bu hemen bir anda çözülebilecek kadar basit bir sorun değil maalesef. Sorunu sürekli gündemde tutmanın çözüme giden en hızlı yol olacağını düşünüyorum.”

TURUNCU YÜRÜYÜŞE DAVET

Hedeflerinin 10 Aralık’a kadar İzmir’i turuncuya boyamak olduğunu belirten Kestelli, “10 Aralık Pazar günü saat 14.00’te Cumhuriyet Meydanı’ndan başlatacağımız Turuncu Yürüyüş ile süreci tamamlamak istiyoruz. Buradan tüm İzmirlilere seslenmek istiyorum; Turuncu bayraklarınızı, balonlarınızı asın. Araçlarınıza turuncu kurdeleler takın. Ve en önemlisi 10 Aralık Pazar günü Cumhuriyet Meydanı’nda bizlere katılın. İnanın, birlikte çok daha güçlüyüz” ifadelerini kullandı.

İTO BİNASI TURUNCUYA BÜRÜNDÜ

Kadına karşı şiddet ile toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dikkat çekmek için düzenlen “İzmir’i Turuncuya Boya” kampanyasına İzmir Ticaret Odası (İTO) da yeni binasını turuncu renkte ışıklandırarak katıldı. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 25 Kasım’da başlayan ve 10  Aralık’ta Cumhuriyet Meydanı’ndaki turuncu yürüyüş ile sona erecek kampanyaya destek verdiklerini belirterek, “Kadına yönelik şiddet kabul edilemez. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine son verilmesini, kadınların sosyal hayatın ve iş hayatının her alanında yer almasını destekliyoruz. Yeni binamızdaki ışık sistemi ile özel günlerde özel ışıklandırma yapabiliyoruz. Bu kampanyayı desteklemek için de akşamları yeni binamızı turuncu renkte ışıklandırıyoruz” dedi.

GELİŞİM KOLEJİ TURUNCU DEDİ

Gelişim Koleji okul öncesinden 12. sınıf öğrenci ve öğretmenleri ile Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin kadına karşı şiddete son vermek için tüm dünyayı bir araya getirmeyi hedeflediği UNITE kampanyasına bu yıl da yaptığı farkındalık etkinlikleri ile dikkat çekmeyi amaçlıyor. “Orange the World-Dünyayı Turuncuya Boyayalım” Kadına ve kız çocuklarına yönelik şiddet son bulsun sloganıyla yola çıkan Gelişim Koleji öğrenci, öğretmen ve çalışanları hazırladıkları interaktif sunumlar ve zumba etkinliği ile dikkatleri çekiyor. Gelişim Koleji, Turuncu giyinerek ‘İzmir’i Turuncuya Boya’ kampanyasına destek oldu.

TURUNCU DESTEK

25 Kasım – 10 Aralık tarihlerinde,  en büyük toplumsal sorunlarımızdan biri olan toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve kadına şiddete karşı, İzmir’in sesini duyurmak amacıyla oluşturulan sivil bir inisiyatif tarafından “İzmir’i Turuncuya Boya” kampanyasına İzmir Amerikan Koleji(ACI) öğrencileri de destek verdi.  Kolejin lise öğrencilerinden oluşan “He for she / Ben değilsem kim Kulübü” üyeleri öğretmenleri Merve Karanlık’ın önderliğinde gerçekleştirdikleri organizasyonla, tüm öğrenciler 1 Aralık 2017 Cuma günü okula kadına yönelik şiddete dikkat çekmek amacıyla turuncu ceket, t-shirt, kazak, bileklik ve aksesuarlar takarak geldi ve İzmir’i Turuncuya Boya platformuna destek amacıyla hep birlikte turuncu pankart boyadılar.

İZMİR İŞ DÜNYASINDAN DESTEK

Öte yandan İzmir’i Turuncuya Boya Platformu’nun kurucuları arasında yer alan İzmir Ticaret Borsası (İTB) Başkanı Işınsı Kestelli’nin yanı sıra kampanyaya İzmir iş dünyasından da büyük destek geldi. Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, Ege İhracatçılar Birliği (EİB) Koordinatörü Sabri Ünlütürk,  İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanı krem Demirtaş, İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk de bu harekete destek vererek oda binalarına turuncu harekete destek olan bayrak ve afişleri astılar. Ayrıca İzmir’de birçok kurum, kuruluş, firma, restoran, kafe ve işyeri de ‘İzmir’i Turuncuya Boya’ kampanyasına destek verdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.