TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmir süslendi!

İzmir’de bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla “Süslü Kadınlar Bisiklet Turu” düzenlendi. 2013 yılından beri gerçekleştirilen etkinlik önceki gün Konak Saat Kulesi’nde yapıldı

Haber Giriş Tarihi: 26.09.2017 08:32
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İzmir süslendi!

SULTAN GÜMÜŞ

İzmirli öğretmen Sema Gür’ün 2013 yılında hayata geçirdiği ve bu yıl 5’incisi düzenlenen ‘Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’ adlı proje eş zamanlı olarak 50 il ve Yunanistan ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde aynı anda başladı. Bisikletlerini süsleyip Konak Meydanı’nı dolduran yüzlerce kadının egzozsuz ortamda pedal çevirdiği etkinlikte renkli görüntüler oluştu. Bisikletlerini balon, çiçek ve oyuncaklarla süsleyip, süslü kıyafetlerini giyen kadınlar çocuklarını da bisikletlerine yerleştirip neşeli dakikalar yaşattı.

Müzik eşliğinde dans eden grup, bisikletlerine “Çocuklar için bas pedala”, “Bisiklete atla hayalini yaşa”, “Kadın sokağa çıkarsa hayatı değişir”, “Özgürlük bisiklette”, “Bisiklet en iyi psikologdur”, “Hayallerine sür” yazılı pankartlar astı. Daha sonra bisikletli polislerin eskortluğunda tur başladı.

Konak ile Cumhuriyet meydanları arasındaki yolun gidiş istikameti, tur nedeniyle bir süre motorlu taşıt trafiğine kapatıldı. Karşı yönde ilerleyen bazı araçlar da klakson çalarak bisikletlilere destek verdi. Bisikletlerin geçişi esnasında bir aracın yola çıkmaya çalışması ise kadınların tepkisine neden oldu.

“BİREYİN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ SİMGELER”

Projeyi hayata geçiren öğretmen Sema Gür, tarihi Saat Kulesi önünde basın açıklaması yaptı.

Dünya Otomobilsiz Kentler Günü’nde trafiğe bisikletle çıkarak dikkat çekmeye çalıştıklarını dile getiren Gür, “Bisiklet kent yaşamının bir parçasıdır. Bisiklet çevreyi kirletmeyen doğa dostu bir ulaşım aracıdır. Yoğun kent trafiğine çözüm olabilir. Kadınlar olarak dünyadaki hemcinslerimizle gündelik kıyafet giyerek bisikletle trafiğe çıkabiliriz. Buna dikkat çekebilmek adına süslendik. Bisikletlerimizle yollara çıktık. Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında yapılan ‘Dünya Otomobilsiz Kentler Günü’ne vurgu yapmak için de buradayız. Yollar sadece motorlu taşıtlara ait değildir. Yollarda bisikletlilere saygı istiyoruz. Kadınlar olarak görünür olmak istiyoruz. Kadın toplumda görünür olduğu sürece o toplum nefes alır. Bisiklet bireyin özgürlüğünü simgeler. Dünyada birçok ülkede yapılan etkinlikler zincirine İzmirli kadınlar öncülük etmektedir. Biz İzmirli kadınlar olarak ‘Egzoz kokusu yerine, parfüm kokusu’ diyoruz” diye konuştu.

“KADIN SOKAĞA ÇIKARSA DÜNYA DEĞİŞİR”

Bisikletli erkeklerin de destek verdiği organizasyonu düzenleyen Sema Gür, kadınların erkeklerle toplumda aynı haklara sahip olduğunu vurgulamak ve yolların sadece motorlu araçlara ait olmadığını, yollarda bisikletlilere saygı istediklerini ifade etmek için toplandıklarını söyledi.

Gür, kadın erkek eşitliği için herkesin aynı fırsatlara sahip olması gerektiğini söyleyerek, “Kadın korkmadan yollarda olmalı. Toplumun her alanında var olmalı. Bisiklete, kadına, kadın bisikletliye saygı istiyoruz. Bu tur 2013 yılından beri yapılmakta. İzmir merkezli başlayıp, Türkiye’nin birçok şehrine yayılmış, gönüllü kadınların yaptığı farkındalık etkinliğidir. Turu herhangi bir kuruluş, kurum, parti, şirket düzenlemez. Kar amacı yoktur. Para alınmaz. Amaç daha çok kadın bisikletçinin yollarda olmasına dikkat çekmektir. Farkındalık yaratmaktır. Kadın sokağa çıkarsa dünya değişir” dedi.

Etkinliğe katılan kadınlardan Hayal Bayaç bisikletin hayatın her alanında olması gerektiğini belirterek, “Her gün bisikletle işe gitmek istiyorum. Egzozsuz bir dünya istiyorum. O yüzden bu etkinlikteyim” ifadelerini kullandı.

Gül Çay ise bisiklet kullanımının artmasının istediğini söyleyerek, “Yolda sataşmaların olmamasını istiyoruz.” dedi. Geçen yıl Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenip bir marka haline gelen ‘Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’ Tarihi Havagazı Fabrikası’nda son buldu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.