TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İnternetin zincirini kır!

Birçoğumuz internette film izlerken ya da oyun oynarken kotayı aşınca donuk bir ekranla karşılaşmıştır. İşte bu noktada adil kullanım kotasının kaldırılması ve ihtiyaçlara yönelik düzenlenmesi için change.org sitesinde imza kampanyası başlatıldı

Haber Giriş Tarihi: 16.12.2017 07:41
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İnternetin zincirini kır!

SULTAN GÜMÜŞ

İnternet sağlayıcı firmaların adil kullanım kotası bir başka değişle AKK uygulaması olmayan paketleri cep yakan türden olduğu için kullanıcılar eli mahkûm standart paketlere yöneliyor. Adil kullanım kotası uygulamasına change.org üzerinden başlatılan imza kampanyası ile tepkiler geç de olsa gelmeye başladı. Kotanın kaldırılması, kaldırılmasa dahi ihtiyaçlara ve geleceğe yönelik yeni düzenlemeler yapılması talep ediliyor. Son dönemlerde oyun, film ve müziklerin kutulu sürümlerinden çok dijital olarak satışından daha fazla gelir elde edilmeye başlandı. Geleceğin dijital sürümlerde olduğunu gören firmalar da buna göre yatırımlarını yaptı. Dijital sürüm, kullanıcı için karlı bir sistem olmasına karşılık; ülkemizde “adil kullanım kotası” uygulaması kullanıcıların indirme hızlarının belirli bir kotadan sonra düşmesine neden oluyor.

HAKSIZLIĞA SEN DE HAYIR DE!

İnternet hızının yavaşlaması sonucu verim alamayan kullanıcılar ise, “İnternetin zincirini kır. Adil kullanım kotası haksızlığına hayır de!” başlığı altında change.org sitesinde imza kampanyası başlattı. Kısa süre içerisinde 253.307 katılıma ulaşan kampanya için toplam 300 bin imza gerekiyor.

Peki ya AKK nedir diye soranlar içinse şu cevabı verebiliriz; adil kullanım kotasında belirli miktar kullanımı geçtiğinizde, internet hızınız dramatik şekilde düşürülüyor. 16 MB/S internetiniz var diyelim. Size klasik 50 GB AKK kullanımı verildiyse, siz bu limiti aştığınızda hızınız 3 MB/S’ye düşürülüyor. Eğer siz de AKK uygulamasına son vermek için bir şeyler yapmak istiyorsanız, imza kampanyasına destek vererek yerinde sayan işlemlere son verebilirsiniz.

GELECEK NESİL ZİNCİRE TAKILMASIN ((((KUTUUUUUUUU)))))))

Oluşturulan kampanya ile alakalı metin ise şöyle: “Bildiğiniz gibi kotalı internet paketlerinde, belirli miktar kullanım sınırı geçildiğinde daha fazla ücret ödememiz gerekiyor. ‘Benim internetim sınırsız, kotası yok’ diyebilirsiniz. Ama büyük ihtimalle siz de Adil Kullanım Kotası engeline takılıyorsunuz. Bu hız ile sevdiğimiz filmleri ve dizileri izlemek, yüksek çözünürlüklü birkaç fotoğraf beğenmek, yeni çıkan oyun serilerini yüklemek, canlı kanalları izlemek, en basit haliyle internette gezinmek bile adeta işkence halini alıyor. İnternetimizi keyifle kullanmaya devam edebilmemiz için bir sonraki ayı beklememiz gerekiyor. İnternet kullanımı artık su, elektrik gibi bir ihtiyaç ve gelecekte internetin kalitesini belirleyen önemli unsurun ‘hız’ olacağı tartışılmaz. İnternet sağlayıcı şirketlerin uygulamakta olduğu AKK tabiri yerindeyse zincir, bu temel ihtiyacımızı baltalıyor. Biliyoruz ki internet fiyatlarımız maalesef Avrupa ülkelerine kıyasla pahalı. Buna rağmen zorlukla parasını ödeyerek ‘sınırsız’ kandırmacasıyla internet paketleri alıyoruz, en azından aldığımızı sanıyoruz. Sıra film, video veya dizi izlemeye, Steam, Origin, G2A gibi platformlardan parasını ödeyerek aldığımız dosyaları yüklemeye geldiğinde, aslında internetimizin hiç de sınırsız olmadığını görüyoruz. Sadece birkaç veri indirmek, yüksek çözünürlüklü film izlemek kotamızı doldurmaya yetiyor. Şunu da hatırlatalım ki ‘yüksek çözünürlük’ anlayışımız 720p’yi olmuş durumdadır. Geleceğin 4K ve 360° videoları içerisinde bu kota ile ne yapacağımız çok düşündürücü, sizce de öyle değil mi? İstediğimiz şey, AKK’nin kaldırılması veya ihtiyaçlara, geleceğe yönelik düzenlemeler yapılmasıdır. Toplum istediği zaman çok şey yapabilir ve memnun olmayan toplum beraberinde birçok sorunu getirir. Eğer millet olarak ‘Muasır medeniyetler seviyesine ulaşmak’ istiyorsak eninde sonunda bu zincirleri kırmalıyız. Ya bugün ya da yarın. Ama bir gün öyle olmalıdır. Temennimiz ise; bu zincirlerin bizim zamanımız içerisinde kırılması, gelecek nesillerin bu zincirlere vurulmamasıdır.”

Kampanyaya destek olan bazı kişilerin yorumları ise şu şekilde:

Şükran Y. : Biliyorsunuz, ülkemizdeki internet sorunu sadece AKK ile sınırlı kalmıyor. Birçok altyapı ve erişim problemleri yaşanıyor. Portta bunlardan bir tanesi. AKK' de olduğu gibi tüm sorunları kaldırmak için çabalamamız lazım.

Furkan K. : Bir de Adil Kullanım Kotası diyorlar. Bunun neresi adil. Zaten altyapılarınızın çoğu kötü bari para verdiğimiz interneti doya doya kullanalım.

İsmail A. : 75 GB gibi komik bir rakam download olarak kimseye yetmez. Yalnızca online oyun oynayarak bile 1 ayda yarısı kadarı doluyor zaten. Bunun müziği var, videosu var onun dışında ayrı şeyler de var.

İbrahim A. : Sınırsız diyorsun bir de 50 GB gibi komik bir AKK koyuyorsun. Bence 250 GB sınırı olmalı ve hız paketine göre yarıya düşmeli en fazla.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.