TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“İnadına üretim inadına ihracat”

Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin olağan genel kurulu öncesi basın mensuplarıyla bir araya gelen birliğin başkanı Mevlüt Kaya, sektör hakkında umut dolu mesajlar verdi. Dünyada süregelen ekonomik ve siyasi çalkantılara rağmen büyümeyi sürdürdüklerini ifade eden Kaya, 2017 için de iyimser konuştu

Haber Giriş Tarihi: 29.04.2017 07:57
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“İnadına üretim inadına ihracat”

EMİRCAN IŞILDAK

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, birliğin 2017 yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı öncesi basın mensupları ile bir araya geldi. Görev sürelerinin üçüncü yılını başarılı bir şekilde tamamlamış olmanın gururunu yaşadıklarını söyleyerek konuşmalarına başlayan Başkan Kaya, sektöre dair soruları içtenlikle yanıtladı. Dünyada süregelen ekonomik ve siyasi çalkantılara rağmen büyüme konusunda emin adımlarla yola devam ettiklerini vurgulayan Kaya, 2017 yılında olağanüstü bir durum olmaması halinde iyi bir noktada olacaklarını söyledi. 15 Temmuz sürecinden bu yana ekstra bir motivasyon ile üretim yaptıklarının altını çizen Kaya, “İnadına ihracat” dedi.

“YÜZDE 10 ETKİLENDİK”

Avrupa’da oluşturulan Türkiye karşıtlığına değinerek sözlerine başlayan Kaya, “Özellikle Avrupa’da oluşturulan algıdan dolayı birebir çalıştığımız firmalar dahi Türkiye’ye gelmekten imtina ediyor. Terör dünyanın her yerinde var ama biz biraz daha ateşe yakınız. Biz yurtdışında görüştüğümüz kişilere ‘Sizin orası ne kadar tehlikeli ise burası da öyle’ diyoruz ama bir algı operasyonu var. Doğaltaş görülmek zorunda, bir resimle ürün satamazsınız. Üretimi görmeden bir proje ya da siparişe girilmez. Bizim bu yönde dezavantajımız var. Bu noktada özellikle Ortadoğu, Uzakdoğu, Çin ve Hindistan’ın tekrar hamle yapması ile sektörde oluşan açığı kapatabildi. Dünyayı 2008 yılında mortgage krizinin vurduğu anda sektörün tek bir pazarı vardı o da Amerika. Biz Türkiye olarak doğaltaş ihracatının yüzde 77’sini ABD’ye yapılıyorduk. Can simidi gibi Çin ve Hindistan’ın devreye girmesi ile o krizden yara almadan kurtulduk. Hem de yeni pazarlar aramanın bilinci oluştu. O kriz mermer sektörüne büyük katkı sağladı. Artık tek bir pazar yerine pazar ağı genişletildi ve dünyanın her tarafına ürün satar hale geldik” dedi.

2017’YE DAİR UMUTLU KONUŞTU

Bu yılı iyi bir noktada bitireceklerine inandıklarını sözlerine ekleyen Kaya, “İnadına üretim inadına ihracat başka yol yok. Biz bu ülke için sektör olarak üzerimize düşen neyse yapmaya çalışıyoruz. 14 Temmuz’dan daha iyi bir gündeyiz. 15 Temmuz’da yaşananlardan dolayı yabancılara ‘Türkiye’yi gidilmez bir ülke olarak düşünmeyin’ diyoruz. Özellikle küresel krizlerde kendi öz kaynaklarınızın anlamı ortaya çıkıyor. Onun için biz İnadına üretim inadına ihracat yapacağız. Ama tabi ki bunun yanında herkes gibi şartların uygun hale gelmesini bekliyoruz. Eğer biz diğer pazarlarla o boşlukları, o açığı kapatamasaydık ciddi sıkıntılar yaşardık. Ancak Çin, Hindistan, Katar, Arabistan gibi ülkeler ağımıza girdi. Çok mu iyiyiz hayır ama diğer sektörlere bakıldığında şükrediyoruz. Olağanüstü olaylar yaşanmazsa biz 2017’i iyi kapatacağız” öngörüsünde bulundu.

Sektör olarak dünya siyasetini izlemek zorunda kaldıklarını belirten Kaya, küresel krizlere rağmen 15 milyar dolarlık 2023 ihracat hedeflerini gerçekleştirmenin zor olmayacağını kaydetti. 2017 yılında doğaltaş ihracatında yüzde 20’lik bir artış beklediklerini belirten Kaya, “3 yıldır düşen ihracat 2017 artışa geçiyor. Sektör olarak Hindistan’daki kotaların kaldırılması ve Çin’de ticari anlamda alınan yeni kararların etkisiyle doğaltaş ihracat rakamımız 2 milyar doları geçecektir” dedi.

“BENZERİMİZ YOK”

Türkiye’nin dünyada mermer sektöründe vazgeçilmez bir noktada yer aldığını belirten Kaya, “Dünya ticaretinde avantajımız, doğaltaşımızın benzeri yok. Bir ülke ‘Türk malı almayacağız’ derse, Türk mermerini alır. Bizim en büyük silahımız, servetimiz renk seleksiyonumuzdur. Mermerimizde birçok renk kullanılmaktadır. Mermer teknolojisi ihraç eden bir ülke haline geldik. Mermer ile mermer teknolojisi birbirini tamamlayan şeylerdir. Biz şu anda mermer makineleri ihraç eden bir ülke haline geldik. Ciddi projelere taş veren ülke haline geldik. Kalitede, üretimde, teknolojide dünyadaki en üst teknoloji ile yarışır durumdayız. 2017’den çok umutluyum” açıklamasında bulundu. Dünyada mermer sektöründe lider konumda yer alan İtalya’nın durumuna atıfta bulunup Türkiye ile karşılaştırma yapan Kaya, “Türkiye ciddi bir mirasa kondu. İtalyanlar buradan Türk taşlarını işleyip ciddi rakamlara satıyordu. İtalyanlar bizim dünya pazarına girmemizle birlikte şunu gördüler ki; bizimle rekabet etme şansları olmayacaktı. Böyle olunca da konsept değiştirdiler. Tasarımlara yöneldiler. Biz bin kilo satıp 100 bin dolar alırken, onlar 100 kilo satıp bin dolar alıyor. İtalyanların yaptığını şu an yapmazsak eğer sektör ciddi şekilde daralır. Bu nedenle tasarım ve uç ürünlere yönelik projeler yapıyoruz. Sağ olsun Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekci de gerekli desteği verdi” diye konuştu.

ÇİNLİ FİRMALARIN OCAK AÇMASI

Türkiye’de Çinli firmaların ocak açmasını da değerlendiren Başkan Kaya, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Bir ülkede biz bir ocak açacağımız zaman bize izin vermiyorlar. Dünyada bunu engelleme yöntemleri uygulanmıştır. ‘Vatan Millet Sakarya’ dendiğinde üstümüze yok. Yunanistan’da bir tane Çinli ocaklı yok. İtalya’da yok. Türkiye’de rakam telaffuz etmek istemiyoruz ama 50’nin üzerinde Çinli ocak işletiyor. Bunun önüne geçecek herhangi bir yaptırım gücümüz yok. İnşallah buna bir çözüm üretilir. Çinli de işlenmiş ürün olarak ülkeden satsın. Buna benzer operasyonlar yapılabilir. Çünkü bu değerler hepimizin sahip olduğu yerler ve değerlerdir. Sektör olarak bu anlamda bürokratların da bu özeni göstermeleri gerekiyor.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.