TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İlim başka irfan başkadır

Kıbrıs Şehidi Yüzbaşı Cengiz Topel Ortaokulu Müdürü Meryem Feza Can toplumlardaki en büyük sorunların yaşama sevinci ve sevgi eksikliğinden oluştuğuna dikkat çekerek ilim ve irfanın birbirinden farklı değerler olduğunu söyledi

Haber Giriş Tarihi: 05.06.2017 08:37
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İlim başka irfan başkadır

NİLGÜN TAZE / ÖZEL HABER

Sosyal ve sportif etkinliklere önem vererek çocuklarının akademik başarısını da geliştiren Buca Kıbrıs Şehidi Yüzbaşı Cengiz Topel Ortaokulu, teknoloji bağımlılığı ile ilgili çalışmalar yapıyor. Çocukları yetenek ve ilgi alanlarına uygun spor dallarına yönlendiren okul aynı zamanda çocukların arkadaşlık ilişkilerini destekleyerek onları bir araya getirecek aktiviteler düzenliyor.

430 öğrenci ve veliye 26 öğretmen 2 idareci ve 3 yardımcı hizmetler elemanı ile hizmet verilmekte olduğunu söyleyen Buca Kıbrıs Şehidi Yüzbaşı Cengiz Topel Ortaokulu Müdürü Meryem Feza Can, “Genç dinamik, kendisini hizmet içi faaliyetlerle yenileyerek, geliştiren bir kadroya sahip olan okulumuzda sosyal etkinliklere, spor ve sanata önem verilmektedir. Velilerimize ve öğrencilerimize yönelik seminerler düzenlenmekte ve okul – aile işbirliğine inançla, bir bütün olduğumuz, amaçlarımız için birlikte hareket etmenin önemi bilinciyle yaklaşmaktayız. Anne-baba okulu, öğrenme ve algılama sorunları, sınav kaygısını azaltma, motivasyon, çocukluktan yetişkinliğe yansımalar, öfke kontrolü, liderlik, mesleki rehberlik gibi konularda gruplar halinde öğrenci ve velilere yönelik çalışmalarımız mevcuttur” dedi.

KİŞİLİK OLUŞUMU

Velilerin çocuklarıyla her konuda ilgilendiğini ve önerilere açık olarak tavsiyeleri yerine getirdiğini açıklayan Can şunları söyledi: “Tarih boyunca insanlar eğitme ve eğitilme işi ile hep karşı karşıya gelmişlerdir. Her dönemde o devrin en iyi eğitimi verilmeye çalışılmıştır. Eğitim ve öğretim esnasında amaçların başında bilgi kazandırmak, meslek edindirmek gelmişse de insan davranışlarının karakterlerinin ve kişiliklerinin oluşturulması içinde eğitim ve öğretim etkili bir rol üstlenmiştir. İnsanlar hep bilgili, becerikli, eğitimli, kendini iyi yetiştirmiş insanları kabul ederken aynı zamanda bu insanların davranışlarını da kontrol ederek, inceleyerek onlarla olan veya olacak olan ilişkilerine yön vermişlerdir.”

DEĞER YARGILARI

Dünyanın her yerinde eğitimin kişilerin içinde doğup büyüdükleri toplumun değer yargılarını benimsemesini istediğini ifade eden Can, “Türk Millî eğitim politikalarında hedef olarak belirtilen, toplumun ihtiyacı olan bilinçli, kültürlü, değerlerine sahip, özellikle Türk millî eğitiminin amaçlarında vurgulanan hedeflere ulaşmada ve yurttaşları bu doğrultuda yetiştirme konusunda bizlere önemli görevler düşmektedir.  Değer eğitimi, insana özgü olanakları, insanı insan yapan ve diğer canlılardan ayıran olanakları başka bir deyişle insana özgü bütün etkinlikleri insansal etkinlikler olarak amaçlarına uygun tarzda gerçekleştirebilecek duruma gelmelerine yardımcı olmaktır” ifadelerini kullandı.

AMACA UYGUN YAŞAM

İnsan haklarına ve demokrasi ilkelerine saygı duyabilme, kendini tanıyabilme, bireysel hedeflerini belirleyebilme ve yeteneklerini geliştirebilmenin eğitimin bir parçası olduğunu söyleyen Can, “Aristoles’in deyişiyle eğitim, kişilere “insanın işini” yapabilecek duruma gelmeleri için yardımcı olmak ve insana özgü diğer bütün etkinlikleri amaçlarına uygun gerçekleştirebilecek duruma gelmelerini sağlamaktır. Başka bir ifadeyle kişilere doğru bilmenin, doğru düşünmenin, doğru değerlendirmenin, doğru eylem içinde olduğunu görebilmesine yardımcı olmaktır. Okulumuzda bu konuda düzenli çalışmalar yapılmaktadır. Bilgiyi kendisinin ve toplumun yararına kullanabilme, kendine ve çevresindekilere güven duyabilme, planlı çalışma alışkanlığı edinebilme, serbest zamanlarını etkin ve verimli değerlendirebilme, girişimci olabilme, yeni durum ve ortamlara uyabilme gibi pek çok konuda faydası olan olmazsa olmazlarımızdandır” ifadelerini kullandı.

KONTROLSÜZ KULLANIM

Can, sosyal etkinliklerde aktif görevler alan öğrencilerin tamamının akademik olarak da başarılı olduğunu belirterek, “Sosyal ve sportif etkinliklere aktif katılım ayrıca günümüzün sorunu olan teknoloji bağımlılığını da önlemektedir. Teknolojinin insan hayatına getirdiği sayısız faydalar var. Ancak kişinin teknoloji kullanımı üzerinde kontrolünün kaybolması ve teknolojiyi ölçüsüz ve sınırsız kullanması çok ciddi zararlara sebep olabiliyor. İnternet ve teknoloji bağımlılığı diğer bağımlılıklarda olduğu gibi kişinin bağımlısı olduğu teknolojik ürüne ulaşamadığında yoksunluk yaşadığı bir durum olmaktadır. Büyük küçük bu konuya dikkat çekecek etkinlikler yapılmaktadır” şeklinde konuştu.

GÜVENLİ İNTERNET

Anne ve babalara çocuklarının sağlıklı bir gelişim sürdürebilmeleri için tavsiyelerde bulunan Can şu ifadeleri kullandı: “Çocuklarınızı arkadaşları ile doğal yollardan görüşmeleri için yönlendirerek, akran grupları içerisinde sosyalleşmesini sağlayın. Çocuklarınızı yetenek ve ilgi alanlarına uygun spor dallarına yönlendirin. Çocuğunuzun arkadaşlık ilişkilerini destekleyerek onları bir araya getirecek aktiviteler planlayın. Çocuğunuzun bilgisayar kullanımını kontrol edin ve sanal ortamdaki arkadaşlarını tanıyın. Bilgisayarlarınızda güvenli internet uygulamalarının olmasına özen gösterin. Uzun süreli bilgisayar kullanan çocuğunuzu engelleyemiyorsanız mutlaka uzman yardımı alın. Çocuklarımızın problem yaşadığı her konuda Rehberlik Servisimizi aktif kullanılmakta olup, ilçemiz Rehberlik Araştırma Merkezi ile işbirliği içerisinde bireysel danışmanlıklar

sağlanmaktadır.”

YAŞAMIN TEMELİ

Eğitimle bireylere genellikle bilgi, beceri, tutum ve değerler kazandırıldığını ifade eden Can, “Diyelim ki, birey bu nitelikler sayesinde çok paraya, büyük unvan ve makamlara sahip oldu. Fakat yaşamını acılar içinde kıvranarak geçirdi ve sonunda kanserden öldü. Bu durum, birey için bir başarı mıdır ve bu kişiye verilen eğitim gerçekten görevini yerine getirmiş midir? Kanımca buradaki en büyük eksiklik, yaşama sevinci ve sevgidir. Yaşamın temeli sevgidir. Eğer anamız babamız birbirlerini sevmemiş olsalardı, bizler dünyaya gelemezdik. Mevlana ilim-irfan konusunda şunları söylemiştir: “Nice bilginler vardır ki; hakiki bilgiden, hakiki irfandan nasipsizdirler. Böyle bir bilgin, bilgi ezbercisidir, bilgi sevgilisi değildir.” Vatandaş da ‘İlim başka irfan başkadır’ der. Kanımca irfan, kişinin kendisini bilmesi, Tanrı ve insanları sevmesidir. Bu yoksa bilimin hiçbir değeri yoktur. O halde bugün irfanlı insanlara her zamandan daha fazla muhtacız” açıklamasını yaptı.

MERYEM FEZA CAN KİMDİR?

Balıkesir doğumlu olan Meryem Feza Can baba mesleği gereği Anadolu’nun birçok kentinde yaşayarak tam bir Anadolu kültürü ile yetişti. Öğretmen ailenin üç çocuğundan ilki olan Can, Buca Eğitim Fakültesi Resim iş Eğitimi bölümünden mezun oldu. Uzunca bir süre özel sektörde çalıştıktan sonra 1992 yılında öğretmenliğe başlayan Can, 1995 yılından bu yana da çeşitli kademelerde eğitim yöneticisi olarak çalışmakta.

OKUL TARİHÇESİ

Okulumuz 1964 yılında Buca Hürriyet Mahallesi Aydın hat boyu mevkiinde 7 derslikli bir blok halinde eğitim öğretime başlamıştır. 1998 yılında dersliklerden biri ana sınıfı, biri de bilgi teknoloji sınıfı olarak kullanılarak artan nüfus oranında 2000 yılında 9 derslikli bir ek bina ve çok amaçlı salon yapılmıştır. İlkokul, ilköğretim okulu olarak kullanılan okulumuz halen ortaokul olarak hizmet vermektedir. Okulumuzun ismini aldığı Yüzbaşı Cengiz Topel 8 Ağustos 1964 tarihinde Kıbrıs harekatı sırasında Eskişehir'den Kıbrıs'a, dörtlü kol komutanı olarak gönderildi. F-100 uçağıyla uçuş esnasında uçağı yerden isabet alarak düşürüldü. Paraşütle atlamayı başardı, fakat Rumlar tarafından esir alındı. Uluslararası savaş hukukunun esirleri kapsayan maddelerine aykırı olarak yapılan işkenceler sonucu öldüğü iddia edilir. Kıbrıs'taki ilk Türk hava harp kaybı olan Cengiz Topel'in hastanede öldüğü açıklandı, ancak naaşı ısrarlı girişimler sonucu 12 Ağustos 1964 tarihinde Rumlar'dan alınabildi. Kıbrıs'ta, Adana'da, Ankara ve İstanbul'da yapılan törenlerden sonra 14 Ağustos 1964 tarihinde Edirnekapı'daki Sakızağacı Hava Şehitliği'nde toprağa verildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.