TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İlaç çilesi bitti

Vatandaşın ilaç çilesi son buldu. 20 Şubat’tan itibaren ilaçlara yüzde 11 zam uygulayan firmalar ilaçları piyasaya sürmeye başladı

Haber Giriş Tarihi: 22.02.2017 07:55
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İlaç çilesi bitti

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

Sağlık Bakanlığı’nın, ilaç fiyatlarına 20 Şubat 2017 itibariyle yüzde 11’lik zam yapılacağını 48 gün öncesinden duyurması, zamlı satış yapmak isteyen ilaç firmalarının ilaç üretimini kısmen durdurması ve yavaşlatmasına neden olmuştu.  

Eczanelerde, ilaç bulunamamasına neden olan bu sorun 20 Şubat itibariyle bitti.

20 Şubat itibariyle ilaç fiyatlarına yüzde 10 zam gelecek olması nedeniyle, yaklaşık bir buçuk aydır ilaç üreticilerinin üretimi azalttığını ve yavaşlattığını belirten İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, “Talebi karşılamıyorlardı çünkü dünden itibaren ilaçlar yüzde 11 zamlı satılmaya başlandı. Yüzde 11’de ilaç firmaları için ciddi rakam, çünkü bir günde milyonlarca kutu ilaç giriyor piyasaya. O yüzden ithal edenler yavaşlattılar bu işi. Burada sıkıntı zammın 48 gün önce açıklanmış olmasıydı” dedi.

VATANDAŞTA, ECZACI DA SIKINTI ÇEKTİ

Sayılkan, ilaç zammı açıklamasını 48 gün önce açıklanmasını, fiyat kararnamesine bağlı kalarak yapıldığını, fakat sıkıntılı bir durumun oluştuğunu belirterek, “Nasıl ki firmalar az üreterek kar etmeyi hedefliyorsa, devlette daha geç bu zamlı fiyatı uygulayarak, o aradaki sürede tasarruf etmeye çalışıyor. Olan da vatandaşa oluyor. Yani o oradan zarar etmek istemiyor, bu buradan zarar etmek istemiyor daha az ödemek istiyor. Ama bütün bu tasarruf, herkes bir şey yapmaya çalışırken, para kazanmaya çalışırken, vatandaş da eczacı da bunun sıkıntısını çekiyor” şeklinde konuştu.

İŞİ KILIFINA UYDURUYORLAR

Sayılkan, ilaç firmalarının yaşanan süreçte ‘yetiştiremiyorum, çok yoğunum’ dediğini ve bir şekilde işi kılıfına uydurduğunu belirterek, “Şimdi bir de şu var. Yıllar için de Euro miktarı arttı. Ciddi anlamda hammadde maliyeti arttı, personel ve işletme maliyet giderleri arttı. Devletin belirlediği ilaç fiyatları için Euro kuru 2,11 TL. Şimdi Euro 4 TL olmuş, 2 TL’den çok kolay değil bu işleri sürdürebilmek. Onlar da kendilerince bir mücadele veriyorlar. Burada firmalarla ilgili bir ara yol bulmak lazım, bir çözüm bulmak lazım. Şu anda devlet, ilacın en büyük satın alıcısı. İlacın yüzde 89-90’ını devlet satın alıyor. O yüzden de ilaç fiyatını o belirliyor, ilaç veriliş koşullarını da o belirliyor, geri ödeme koşullarını da devlet belirliyor. İstediği zaman da ödüyor. Bütün her şey, inisiyatif kullanma anlamında devletin elinde. Ama ilaçlar bulunamıyorsa, vatandaş sıkıntı çekiyorsa bu uygulamadan dolayı, burada bir gözden geçirme yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

HİÇBİR ECZACI BUNU YAPMAZ

Eczanelerin ilaç saklama ya da stoklama gibi bir durumlarının olamayacağını ifade eden Sayılkan, “Bir eczaneye girdiğinizde raflarda gördüğünüz bütün ilaçlara zam gelecek, eczacı hangisini saklayabilir ki? Hepsine zam gelecek ilaçların. Bu mantıkla eczacının hiçbir ilaç satmaması lazım. İlaçları hastaya vermemek gibi bir durum olmaz, hiçbir eczacı bunu yapmaz. Reçeteyi tamamlayamamak, bir hastanın istediği ilaçların hepsini bir araya getirememek, bir eczacı için çok üzüntü verici bir durum” dedi.

FİRMALAR KARLI ÇIKAR

Sayılkan, dünden başlamak kaydıyla hastaların çok büyük bir zararı olmayacağını ve devletin de kendisini koruyacağına değinerek, “ İlaçları alırken, bizden aldığı iskontoları biraz artırarak o yüzde 11’lik zammın büyük bir kısmını yine eczacılara ödetir. Bu işten yine bir tek ilaç üreticisi firmalar karlı çıkar. Bu net” dedi.

“İLAÇ SAKLANIYORSA, DEVLET KOLAYCA BULABİLİRDİ”

Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Üyesi ve EDİTAŞ Eczacılık Dış ve İç Tic.ve San. A.Ş’nin ortaklarından Enver Olgunsoy ise 20 Şubat itibariyle sona eren ilaç krizini şöyle değerlendirdi: “En önemli nokta şu. Bu ilacın saklanıp, saklanmadığını ya da elinde tutup 20 Şubat’ı bekleyen birilerinin olup olmadığını ve bunların kim olduğunu bulmak devlet için çok kolay. Biliyorsunuz ilaçlarda ilaç takip sistemi denen bir şey var. Bunu dünyada ilk kez Türkiye başarmıştır. Bunu da övünerek söylemek lazım. Karekod dediğimiz bir şey var ilaçların üzerinde. Artık ilaçları elinize aldığınızda fiyat bile yok üzerinde dikkat ederseniz. Karekod şu demek. Karekodla, üretilen ilacın nerede olduğunu hemen bulabilir devlet. Bir düğmeye basar, o ilaç neredeyse bulur. Bir de ayrı bir konu var. Madem zam yaptınız, varsa böyle bir şeyiniz neden 20 Şubat beklendi? Yapacaksanız bu zammı söylemeyin. Bunu daha önceden söylemenin haklı bir gerekçesi yok. Ben bu iki konuyu önemli görüyorum. Kısacası bu ilaçlar piyasadan saklanıyorsa, devlet bunu kolay bir şekilde bulurdu”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.