TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ihlamur yerine hatmi çiçeği

Havaların soğumasıyla birlikte başta grip olmak üzere birçok hastalığa yakalanan vatandaşlar aktarlara akın etmeye başlarken soğuk algınlıklarına çare olan ıhlamurun kilosu 200 liraya çıkınca hatmi çiçeği satışları fırladı

Haber Giriş Tarihi: 04.12.2017 08:30
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Ihlamur yerine hatmi çiçeği

NİLGÜN TAZE

Kronikleşen öksürük ve boğaz ağrısı başta olmak üzere daha birçok hastalığa çare olan ıhlamurun kilosu 200-250 TL civarını bulunca vatandaşlar alternatif olarak hatmi çiçeğini tercih etmeye başladı. Kemeraltı’nda esnaflık yapan aktarlar ise şifalı bitkilerin kilosunun yüksek fiyatlı olması nedeniyle işlerin beklentilerin altına düştüğünü ifade etti.

Ihlamurun kilosunun 200 TL’yi bulmasıyla birlikte kilo ile arık ıhlamur alabilen vatandaşın kalmadığı bilgisini veren Kemeraltı aktarlarından Sinan Yeşilçavdar, 20 gramlık paketler dışında satış yapamadıklarını ifade ederek, “İnsanlar kış aylarında ıhlamuru soğuk algınlığı, nefes darlığı, astım, bronşit gibi rahatsızlıklara iyi geldiğinden dolayı tüketiyor. Fiyatların yüksek olması ise bu işin tüccarlığını yapanlardan kaynaklanıyor. Yazın ağaçlardan ıhlamur toplayarak stok yapıyorlar. Piyasa kilitlenince fiyat yükseliyor. Fiyatların yüksek olmasının ıhlamurun az olmasıyla ilgisi yok. Geçtiğimiz yıl da ıhlamur fiyatları yüksekti. Bu nedenle vatandaşlar ıhlamur yerine hatmi çiçeğini tercih ediyor” ifadelerini kullandı.

DENETİMLERE DİKKAT

Piyasada Sağlık Bakanlığı Sertifikası olmadan aktarcılık ve baharatçılık işleri yapan insanların çok sayıda olduğunu ve bu aktarlara karşı son derece dikkatli olunması gerektiğini açıklayan aktar Süleyman Yıldırım, “Piyasada pek çok Franchesing sistemi ile açılan şurup satan yerler var. Bu kişiler yetkili ise sorun yok ancak alelade kişiler bu tür ürünleri satıyorsa dikkat etmek lazım. Bu tür bitkileri herkes satarsa kişilere verilen zarardan kim sorumlu olacak? İşin burası da var. Bu belgeleri de Sağlık Bakanlığı veriyor başka her hangi bir kuruluştan temin etmeniz asla mümkün değil. İşin doğrusu bitkisel droplara mahsus satış izninizin olmasıdır” dedi.

MİDE DOSTU BİTKİLER

Yemeklerde kullanılan sıvı yağlar konusunda insanların dikkatli olmasını ve mideye iyi gelen bitkiler hakkında bilgi veren Yıldırım şunları söyledi: “Bazı markalar çok ucuza çok kötü yağlar satarken bazıları ise işin hakkımı gerçekten vererek kalitesi üst düzeyde üretim yapıyorlar. Benim tavsiyem kişilerin iyi ve bilindik markalardan taviz vermemesi. Mideye son derece zarar veren beslenme alışkanlıklarının yerine midenizin sağlıklı kalmasını sağlayacak hindi şerbeti, demirhindi, kantaron otu gibi bitkilerin kullanılması şiddetle tavsiye ediyorum. Özellikle bunlar hem susuzluğa hem de mideye birebir iyi gelir.”

ARAŞTIRMADAN ALMAYIN

Vatandaşların bitki desteği almadan önce iyi bir araştırma yapmaları gerektiğini ifade eden Tuncay Topgeçit, “Yanlış bilgiler her konuda olduğu gibi bitki seçiminde de insanı olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle başta ruh ve beden sağlığı olmak üzere insanın her türlü sağlık ihtiyacını önemli ölçüde etkileyen bitki seçimlerinin iyi yapılması gerekiyor. Bizler müşterilerimize gerek bitkiler gerekse bitki yağları konusunda en iyi üretim yapan firmaların mamullerini sunmaya çalışıyoruz. İyi ürünlerin satılabilmesi için ise iyi denetimlerin yapılması gerekiyor. Bu nedenle Sağlık Bakanlığının denetimlerde çok dikkatli davranması gerekiyor” açıklamasını yaptı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.