TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Her şeye bir beste

Fransa’da esinlendiği fikir ile Türkiye’de bestenizolsun.com web sitesini kuran Bestekar Yavuz Atıl, özel günlerden, şehirlere, kişilere herkese her şeye bir beste yapabiliyor

Haber Giriş Tarihi: 22.03.2018 07:42
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Her şeye bir beste

ONURHAN ALPAGUT-ÖZEL HABER

Yıllarca Fransa’da görev yapan Bestekar Yavuz Atıl, orada bir sektör haline gelen doğum günü, nikah ve benzeri özel günlere parça yapma işini Türkiye’ye getirdi. Bestenizolsun.com sitesini kuran Atıl, bu web sitesi üzerinden herkese ve her şeye istek olduğu takdirde beste yapıyor. Birçok besteye imza atan Atıl, yaptığı bestelerden ‘Bornova’ adlı eserini Bornova Belediyesine hediye etti. Bornova Belediyesinin resmi müziği haline gelen parça şu an daha kullanılmaya devam etmekte.

ESERİNİ HEDİYE ETTİ

Fransa’da bu işin bir sektör haline geldiğini dile getiren Yavuz Atıl, “Orada her doğan çocuğa, nişana nikaha her şeye müzik yapılıyor. Çalışan ve profesyonel bir sektör. Ben, aynı zamanda müzisyenim. Ülkemde bu şekil bir hizmet vermek istedim. Amatör olarak başladım. İlk bestemi Bornova Belediyesine verdim. Parçanın adı ‘Bornova’ydı. Aynı zamanda doğma büyüme Bornovalıyım. Bu eserin de fikrini bana değerli arkadaşım Altan Altın verdi. Kendisi eserin sözlerini yazdı. Bende bestesini yaptım. Beste yapıldı ve stüdyoda kayıt altına alındı. Ve bunların hepsi kendi imkanlarımız ile gerçekleştirildi. Eserimizin noter’den tasdikini de yaptırdık. Bornova Belediyesine hediye ettik. Şu anda bu parça Bornova Belediyesinin resmi parçası haline geldi” dedi.

SİTE 2 SENEDİR FAALİYETTE

Sitenin iki senedir Türkiye’de faaliyette olduğunu kaydeden Yavuz Atıl, “Ne yazık ki ekonomik sebeplerle sistem yeteri kadar ilgi görmüyor. Ben, bireysel olarak birçok çalışmaya imza attım. Doğum günü, diş çıkarma, evlilik müzikleri yaptım. Hatta sırf sistem tanınsın diye kendi evlenme müziğimizi bile ben hazırladım. Altan Bey’in teşviki ile Bornova Suphi Koyuncuoğlu Anadolu Lisesinin marşını yaptık. Bu marşında sözlerini Altan Altın yazdı. Ben de müziğini yaptım. Bu eserde hediye edildi. Şu anda resmi olarak kullanılıyor. Her alanda müzik yapılabilir. Her şeyin bir müziği olabilir. Aynı zamanda birçok arkadaşa iş olanağı sağlıyor. Ben, besteyi yapıyorum. Ama sadece beste yapmakla kalmıyor. Bu işin güftesi, aranjmanı, müzisyen kısmı var. Hepsini çok değerli arkadaşlarımız yapıyor” diye konuştu.

BİR İLKE İMZA ATTI

Bornova Belediyesine hediye edilen ‘Bornova’ isimli parçanın bir ilk teşkil ettiğinin altını çizen Atıl, “Benim için bu işin en büyük ödülü bir ‘ilk’ olması.Bundan sonra Bornova Belediyesi için 100 bin tane parça yazılabilir. Ama önemli olan benim bu işi ilk olarak yapmam. Bundan esinlenerek Bornova Belediyesi geçen bir parça yarışması başlattı. Bu yarışma toplamda 40 eser katıldı. 10 tanesi elemelere kaldı. 10 parçada konser salonunda halka açık bir biçimde sergilendi. Bende bu yarışmada yer aldım. 5’inci oldum. Ama ne oldu? Bornova Belediyesine 10 eser kazandırıldı. Bu sene bir yenisi daha yapılıyor. Ona da katıldım. Amacımız kazanmak değil katkıda bulunmak” dedi.

BİR TÜRLÜ YANAŞMADILAR

Sektörün Türkiye’de geleceğini değerlendiren Atıl, “Web tüm dünyaya açılan bir pencere. Bunu artık bilmeyen yok. Herkes çok kolay biçimde erişiliyor. Ancak insanlarda mali kaygı var. Türkiye’de insanımız boğazından geçireceği ekmeğin derdinde. Çocuğuna doğum günü parçası yaptırmak, onun için bir öncelik değil. Tamamı ile ekonomik bir durum. Ancak şunu belirtmek isterim: Ben, Foça Belediyesine bir parça yaptım. Kendileri bana paramız yok dediler. Halbuki ben gönüllü olarak, bu işi yaptım. Bestekar parası istemedim. Sadece müziği çalacak çocuklara, para verileceğini belirttim. Herkes bedava yapacak değil. Bana bir şey vermeyin. Benim tek derdim yeryüzüne bir şeyler bırakmak. Yine yanaşmadılar. Böylelikle Foça’ya yapılmış hala bir beste yok. Ha belki birileri şarkı söylemiştir. Onu bilemem” dedi.

AVGAN’A BESTE YAPTI

Faaliyetlerini belediyelere mail yoluyla bildirdiğini ve duyurusunu yaptığını belirten Atıl, “Yine ilgi yok. Birçok şey benim uğraşlarım ile oluyor. Uşak’ın Avgan İlçesi var. Burada Ulubey ve Avgan Kanyonları. Bunun içinden Banaz Çayı geçiyor. Orada yaşayanlara göre bu kanyonlar içerisinden su geçen dünyanın ikinci büyük kanyonları. Ben, yıllar önce oraya gidip, o kanyonların klibini çektim. İnternete koydum. Altında müzik yoktu. Sonra onlar derenin kirlendiğini öne sürerek, bana başvurdular. Çektiğim video ile Avgan’ın tantımını yaptığımı ve müzik yapmamı istediler. 2 aylık çalışma sonucunda ortaya bir çalışma çıktı. Şimdi o kişiler, bunu kullanacaklar” diye konuştu.

“EMEK VAR”

İşin maliyeti konusunda bilgi aktaran Atıl, “Çok cüzi bir maliyeti var. 1200-1300 lira civarında. Bunun içerisinde aranjmanı, müzisyeni her şeyi var. Bugün bu işi yapan bir profesyonele danışın 15-20 binden kapı açarlar. Burada 20’de 1 bir maliyet konusu var. Ben işin maneviyatındayım. Sadece müzisyenlere para veriyorum. Bir beste yapmak, yetenek bilgi işi. Bir eserin ortaya çıkması için ciddi bir emek var” dedi.

55 FRANSIZA TÜRKÇE ŞARKI SÖYLETTİ

İzmir Büyükşehir Belediyesine çağrıda bulunan Atıl, “Bir şarkı yarışması düzenlemesi lazım. Ben, yıllar önce İzmir’e bir şarkı yazdım. Parçanın adı : ‘İzmir’e veda’. O zamanda İzmir’den görevim gereği ayrılıyordum. Bu parçayı ben yıllarca kendi kendime çaldım. Bu arada Fransa’da görevliyken, orada ki konservatuvarlarda tenor olarak şarkı söylüyordum. Klasik müzik yapıyordum. Oradaki korolardan bir tanesini aldım İzmir’e getirdim. Dört tane konser verdik. 55 tane Fransız’a yabancı parçalarla beraber ‘İzmir’e veda’ parçasını söylettim. Bana yılın sanat ödülünü verdiler. 55 tane korist hem ülkemizi tanıdı hem konser verdi. Şimdi bunları neden anlatıyorum? Ben bu kişilere Türkçe şarkı öğrettim. Zamanında bu olay gündeme oturdu. Gazetelerde yer aldı. O oldu, bu oldu. Şimdi ilgilenen yok. Bir tane yetkili bana geri dönüş yapmadı. Ülkenin başka dertleri var. Sanat, sanat gibi olması için ülkenin ekonomik feraha ermesi lazım. Sanat tamamı ile lüks ile alakalı. Bütün mevzu bu” şeklinde konuştu.

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.