TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hastalıklara karşı kirli ellerden korkun

Ellerde yaşayan 40 bin ile 5 milyon arasındaki mikroorganizmalar, basit bir soğuk algınlığından ciddi hastalıklara kadar birçok istenmeyen duruma neden olurken, doğru el yıkama tekniği ile 20 saniyede bulaşıcı ve salgın birçok hastalığa karşı önlem alınabileceği belirtildi

Haber Giriş Tarihi: 11.10.2017 08:01
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Hastalıklara karşı kirli ellerden korkun

Özellikle kış mevsiminde yaygın olarak görülen grip, ishal, solunum yolu enfeksiyonu gibi hastalıklardan korunmak için doğru el yıkama teknikleri ile korunmak mümkün. Gelişmekte olan ülkelerde, solunum yolu hastalıkları ve ishalli hastalıklara bağlı çocuk ölüm oranlarının sabunla el yıkama gibi basit davranış değişikliği ile azaltılabileceğini belirten Düzen Çayyolu Polikliniği Aile Hekimi Dr. Füsun Ayser, günlük yaşamda ellerin çevre ile sürekli temas halinde olduğu için en fazla mikroorganizma barındıran organ olduğunu kaydetti.

EN UCUZ YÖNTEM

Dr. Ayser, yapılan araştırmalarda ellerde yaşamakta olan mikroorganizmaların sayısının kişinin mesleği ve el temizliğine verdiği öneme göre 40 bin ile 5 milyon arasında değiştiğini ifade etti. Eller yoluyla her yere taşınan mikroorganizmaların basit bir soğuk algınlığından, ciddi hastalıklara kadar birçok istenmeyen duruma neden olabildiğini ve grip, sarılık, ishal yapan etkenlerin eller aracılığı ile ağza, oradan da vücuda yayılabildiğini söyleyen Dr. Füsun Ayser, “Hastalıkların korunmasında en iyi, en etkili ve en ucuz yöntem el yıkamadır. Sadece 20 saniyede uygulanabilecek doğru el yıkama tekniği ile bulaşıcı ve salgın pek çok hastalığa karşı önlem alınabilir” dedi.

“Unutmayın, sağlık ancak doğru el yıkama ve bu güzel alışkanlığın hayat boyu sürdürülmesi ile korunur” diyen Dr. Ayser, ellerin nasıl yıkanması gerektiği konusunda şu bilgileri verdi: “Ellerimizi bol su ve sabun ile yıkamalıyız. Önce ellerimizi ıslatıp ardından da sabun ile ellerimizi köpürtmeliyiz. Avuç içleri, parmaklar, parmak araları, ellerin üstü ve bileklerimizi ovalayarak yıkamalıyız. Ellerimizi bol su ile duruladıktan sonra temiz olduğuna inandığımız kağıt havlu ile ellerimizi kurulayıp, ellerimizi dokundurmadan kağıt havlu ile çeşmeyi kapatmalıyız” ifadelerini kaydetti. (İHA)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.