TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gözünüz için güneşlenin

Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Can Demir, son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalara göre D vitamini yetersizliğinin katarakt ,sarı nokta hastalığı ve glokom riskini arttırabileceğini söyledi

Haber Giriş Tarihi: 24.04.2017 08:27
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Gözünüz için güneşlenin

ASİYE ARSLAN

Diyabetten, kansere, kardiyovasküler rahatsızlıklara kadar pek çok hastalığı tetikleyebilen D vitamini eksiliğinin, göz sağlığı için de son derece önemli olduğunu belirten Aydın Göz Hastanesi doktorlarından Op.Dr. Can Demir ile D vitamini eksikliği ile oluşabilecek göz rahatsızlıklarının öğle saatlerinde bir süre güneşlenerek riskin azaltılabileceğini açıkladı.

TÜM VÜCUT ETKİLENİYOR

Türkiye’de D vitamini eksikliğinin oldukça yaygın olduğunu belirten Dr. Demir, “Aslında D vitamini bir hormon gibi de çalışıyor. Eksiliği halinde tüm vücut etkileniyor. D vitamini eksikliğinin göze yönelik etkisinde sarı nokta ve katarakt hastalıkları üzerinde durulmaktadır. Nasıl ki güneşe fazla maruz kalmak kataraktı tetikliyor ise yeterince güneş almamak da erken katarakta yol açıyor. Geç başlangıç sarı nokta hastalığının da, önemli sebeplerinden birisinin D vitamini eksikliği olduğu belirtilmektedir. Bunun dışında çok düşük D vitamini seviyesinde özellikle kadınlarda göz tansiyonuna (glokom) neden olduğuna dair çalışmalar var fakat bu çalışmalar halen devam ediyor” dedi.

GÜNEŞE ÇIKMAMAK DA SAĞLIĞI BOZABİLİR

Demir, D vitamini eksiliğinin çözümü noktasında muhakkak güneşlenmemiz gerektiğini belirterek şöyle devam etti: “Bu eksiliğin giderilmesi için güneşe bağımlıyız. Besinlerle yeteri miktarda D vitamini almak imkansız, insanlar sıkça tartışılan ultraviyole ve güneş ışınlarının zararlı etkileri sebebiyle güneşten uzak durmayı tercih ediyor. Deri kanseri olmaktan, katarakt olmaktan korkuyorlar. Ultraviyoleyle alakalı ciddi problemler olduğu açık. Fakat hayatınızı gölge de geçirmek de bir o kadar problemli. Oransal olarak bunu tutturabilmeliyiz.”

Güneşe ne zaman çıkmamız ve güneş ışığından ne kadar yararlanmamız gerektiğini anlatan Demir , “Haftada 4-5 gün, 15 ile 30 dakika arası, güneşten faydalanmak, D vitamini kan seviyesini normale çıkartabilmektedir. Güneşlenmek için ise sabah ve akşam yerine öğle saatlerini tercih etmeliyiz, böylece hem daha fazla D vitamini sentezi yapabilir, hem de ultraviyoleye daha az maruz kalırız'' diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.