TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gıda alırken dikkat!

İzmir Organik Yaşam Festivali kapsamında, ‘Gıdalarda GDO Doğal ve Organik Algısı' söyleyişi düzenlendi

Haber Giriş Tarihi: 30.04.2017 09:46
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Gıda alırken dikkat!

ONURHAN ALPAGUT-ÖZEL HABER

İzmir Organik Yaşam Festivali kapsamında Gıda Mühendisi Aycan Çolpan tarafından ‘Gıdalarda GDO' söyleşisi düzenlendi. Gerçekleşen etkinlik katılımcılar tarafından yoğun ilgi gördü. Çolpan konuşmasında, “İyi gelecek için hepimizin dengeli ve sağlıklı gıdalar tüketmesi gerekiyor. Birçok hastalığın nedeni dengesiz beslenme ve düşük kaliteli gıdalardan kaynaklanıyor” dedi.

 

DENGELİ VE YETERLİ

Dengeli ve sağlıklı beslenmeye dikkat çeken Çolpan, “İyi gelecek için hepimizin dengeli ve sağlıklı gıdalar tüketmesi gerekiyor. Birçok hastalığın nedeni dengesiz beslenme ve düşük kaliteli gıdalardan kaynaklanıyor. Beslenme ve sağlık için farklı gıda gruplarından yiyecekler tüketmeliyiz. Dengeli ve yeterli beslenmeliyiz. İdeal kilomuzu korumalıyız. Çok fazla doymuş yağlardan uzak durmalıyız. Tahıllı gıdalar ve meyve tüketimini artırmalıyız. Şekerden uzak durmalıyız. Fazla miktarda tuz almamalıyız. Her şeyi tüketmeliyiz ancak belli bir oranda ve dengeli olmalı” diye konuştu.

ALIRKEN KONTROL EDİN

Organik gıdanın tasvirini yapan Çolpan, “Sürekli kontrolü yapılan gıdadır. Ürünün içeriğinde genetiği değiştirilmiş maddeler bulunmamaktadır. Çevreye ve insana duyarlıdır. Sağlıklıdır. Organik gıda bir köy ürünü değildir. Tamamen organik gıda sistemi ile üretilen gıdadır. Sürekli devlet kontrolü altındadır. Sertifikasyon sistemi vardır. Ayrıca sürdürülebilirdir. Tarım sistemidir. Aldığımız ürünlerde ORSER logosuna dikkat etmeliyiz. Bu logoyu görmediğiniz hiçbir gıda organik değildir” dedi.

GÜVENİLİR VE SAĞLIKLI

Organik gıdanın güvenilirliğine dikkat çeken Çolpan, “Organik gıda konveksiyonel gıdaya göre daha güvenlidir. Kimyasal barındırmaz. Kalitelidir. Özellikle hayvancılıkla elde edilen gıdalar daha kalitelidir. Lezzetlidir. Çevre için daha avantajlıdır. Fiyat durumu zahmetli olduğu için biraz daha yüksektir. Tüketiciler organik yaş sebze ve meyveyi tercih etmektedir. Son dönemde insanların organik gıdaya yönelimi son dönemde artmıştır. Bunun temel nedeni sağlık konusundaki endişelerdir” diye konuştu.

ORGANİK VE DOĞAL GIDA FARKI

Doğal gıda ile organik gıda arasında fark olduğunu söyleyen Çolpan, “Doğal gıda; doğada bulunan doğal yöntemlerle yetişmiş ve işlenmiş gıdadır. Organik değillerdir. Organik gıdalar sertifikasyon sistemine dayalıdır. Gıdalarda GDO, ilk kez Amerika'da ortaya çıkmıştır. Bir araştırma türüdür. Hücreler içerisinde DNA'lar değiştirilerek farklı ürünler elde edilmeye çalışılmıştır. İlk uygulamaları mısır ürünlerinde yapılmıştır. Mısırlara, farklı DNA’lar zerk edilmiştir. Değişime uygun bir gıdadır. GDO'nun sağlığımıza olumsuz etkileri vardır. Tamamen üzerinde oynanmış gıdalardır. Vücuda yabancı DNA'lar aldığımız için alerjen tepkiler verir. Sonrasında bağışıklık sistemini zayıflatır. Gıda kalitesinin bozulması sonucu olumsuz sağlık etkileri vardır. GDO'lu gıdalarda risk faktörü yaygındır. Konu üzerine araştırmaları sürmektedir. Bundan dolayı bazı hükümetler izin verme ya da vermeme konumunda değillerdir. İnsan gıdası olarak GDO'yu direkt tüketemiyoruz. Ancak hayvanlar gıdalarına GDO yükledikleri için hayvanlar etkileniyor. Zararlarını bu sebeple doğrudan değil dolaylı yoldan alabiliyoruz” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.