TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gençleri geliştirilen projeler tasarlanıyor

Erasmus Plus projesinin Polonya ve İspanya’daki bulunan okullarla ortak yapılan bir etkinlik olduğunu açıklayan Mehmet Ali Lahur Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ali Toprak, hazırlanan projelerin öğrencilerin gelişiminde önemli bir yer tuttuğunu söyledi

Haber Giriş Tarihi: 24.02.2017 07:14
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Gençleri geliştirilen projeler tasarlanıyor

NİLGÜN TAZE-ÖZEL HABER

On altı derslik, 5 bilgisayar laboratuarı, çok amaçlı salon, kantin, kütüphane, idari odalar, arşiv, fotokopi ve depo gibi alanların bulunduğu Mehmet Ali Lahur Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, kömürle ısınan bir sisteme sahip. Hem şehir suyu hem de yeraltı suyundan faydalanmakta olan okulun etrafı duvarla çevrili ve tek girişi bulunuyor. Okulun bugüne kadar hayata geçirdiği projeler ise başta öğrenciler olmak üzere öğretmenlerinde gelişimine katkı sağlıyor.

Okul girişinde güvenlik kontrollerinin yapılmakta olduğunu ve güvenliğe büyük önem verdiklerini açıklayan Mehmet Ali Lahur Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ali Toprak, “2002 yılındaMesleki ve Teknik Eğitim Bölgesi (METEB) projesi kapsamında Dokuz Eylül Üniversitesi İzmir Meslek Yüksek Okuluna bağlı olarak iktisadi ve idari programlara bağlı 2 yıllık muhasebe bölümü açıldı.  Okulumuzun fiziki özellikleri yeterli.  590 öğrencimize 57 öğretmenimiz eğitim vermekte olup 3 personelimizde okulun ihtiyaç duyulan çeşitli birimlerinde hizmet vermektedir” dedi.

FARKINDALIĞIN ÖNEMİ

Bağımlılıkla ilgili özellikle madde ve internet ile ilgili öğrencilere seminerler vermekte olduklarını söyleyen Toprak, zararlı bağımlılıklar geliştirmemek için çocukların bilinçlendirilmesinin son derece önemli olduğunu vurgulayarak, “Verdiğimiz diğer seminerler arasında ergenlik döneminde yaşanılan psikolojik ve fiziksel değişimler yer alıyor. Çocuklarımız kendi vücutlarını ve kişiliklerini ne kadar çabuk ve net tanıyabilirlerse o kadar kendi varlıklarına değer vereceklerinin farkınayız. Bize göre insan da dahil olmak üzere her şey bilinç üzerine şekilleniyor.  Bu nedenle bilginin önemini her fırsatta hatırlayarak öğrencilerimiz üzerinde farkındalık yaratan seminerleri düzenli olarak okulumuzda gerçekleştiriyoruz” açıklamasını yaptı.

ERGENLİK ÇAĞI

Lise eğitiminde velilerin, ilkokul ve ortaokul dönemlerinde olduğu kadar okula ve eğitime karşı ilgilerinin yeteri kadar olmadığını gözlemlediklerini açıklayan Toprak, şunları söyledi: “Ergenlik çağı dönemine denk gelen lise eğitimi boyunca, ailelerin çocukların yaşayabileceği sorunlara karşı yardımcı olmaları gerekiyor. İlk ve ortaokulda devam eden ilgi mutlak suretle nasıl olsa çocuğum büyüdü anlayışlından sıyrılarak lisede de devam ettirilmeli. Lise yıllarına denk gelen ergenlik dönemi göründüğü kadar kolay olmayan, çocuğun kendi bireyselliğini oluşturmaya ve kendini tanımaya çalıştığı zor bir dönemdir. Büyümenin getirdiği bedensel değişimleri ise gençlerin sağlıklı bir bakış açısı ile kabullenmesi iyi bir bilgilendirmeyle mümkün.”

OKUL PROJELERİ

Okul olarak bugüne kadar gerçekleştirdikleri projeler arasında Avrupa Birliği Projeleri, Kardeş Okul Projesi, Genç Başarı Şirketi Projesi’nin yer aldığını açıklayan Toprak, “2016-2017 eğitim öğretim yılında başlayan Erasmus projemiz devam ediyor. Gerçekleştirdiğimiz bu projeler hem öğrencilerimizin hem de öğretmenlerimizin gelişiminde önemli bir yer tutuyor. Bizler eğitimciler olarak hem öğrencilerimiz hem de kendimiz için en iyi olan hayat deneyimlerini araştırmak ve hayata geçirmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilmeye başlanan ‘Değerler Eğitimi’ni öğrencilerimize vermeye devam ediyoruz.  Değerler eğitimini vermeye başladıktan sonra öğrenciler üzerinde belirtilen değerler ile ilgili etkili ve olumlu dönüşler gözlemledik. Bu pozitif değişimler bu eğitimlerin ne kadar yerinde ve faydalı olduğunun bir göstergesi” ifadelerini kullandı.

SOSYAL ETKİNLİKLER

Sosyal etkinlik olarak sportif faaliyetler düzenlemekte olduklarını ve Zübeyde Hanım Yaşlı ve Bakım Evi’ne belirli aralıklarla ziyaretler gerçekleştirdiklerini ifade eden Toprak, şu açıklamaları yaptı: “Uzun yıllardır olduğu gibi bu yılda da Orman Bölge Müdürlüğünün düzenlemiş olduğu Buca Kozağaç Köyü’nde gerçekleştirilecek olan fidan dikme etkinliğine 11-E sınıfı öğrencilerimiz katılacak. Bilgi yarışmaları ve okul içi spor turnuvaları öğrencilerimiz ile birlikte düzenlediğimiz etkinlikler arasında yer alıyor. Halk oyunları kursu, 12-18 yaş aile eğitimi velilere yönelik verilen eğitimler arasında yer alıyor. Takım rolleri semineri, ihmal-istismar semineri de yine önemle üzerinde durduğumuz başlıklar arasında yer alıyor.”

ERASMUS PLUS

Erasmus Plus Projesi’nin Polonya ve İspanya’da bulunan okullarla ortak yapılan bir etkinlik olduğunu açıklayan Toprak, sınıfların 20 kişi olması ve meslek liselerinde ders saati sayılarının çok uzun olmasından dolayı öğrencilerin derse karşı ilgisinde azalma gözlemlediklerini belirtti. Toprak, “Bu proje, öğrenci stajlarında alınacak uygulamalı eğitimler ve diğer aktiviteler sayesinde uluslararası dostluk ve işbirliği ortamı geliştiriyor. Kültürel yaklaşım sağlamak, öğrencilerin yabancı dil gelişimlerine katkı, daha sosyal olma, farklı kültürleri tanıma konusunda bakış açılarını geliştirerek girişimcilik konusunda öğretmen ve öğrencilerimizin yeni yaklaşımlar kazanmasını sağlanacaktır. Okulumuzda 2 alanında uzman rehber öğretmen bulunuyor. Çocuklarımızın üstesinden gelemediğini hissettiği sıkıntılı durumlarda okul içerisinde bulunan rehberlik servisimiz çocuklarımızla düzenli görüşmeler yaparak, gerekli hallerde profesyonel yardıma yönlendirmeler yapıyor” şeklinde konuştu.

MOTİVASYONUN GÜCÜ

Motive olabilmek için insanın istek ve ihtiyaçlarının farkına varması ve bunları gerçekleştirmek için harekete geçmesi gerektiğini açıklayan Toprak, motivasyonun sağlanmasında aileye büyük iş düştüğünü söyledi. Motivasyonu olumlu ya da olumsuz etkileyen bazı faktörler bulunduğunu söyleyen Toprak, “Aile farkında olarak ya da olmayarak çocuklarının motivasyon düzeyini etkiler. Bu etkileme olumlu yönde olabildiği gibi zaman zaman da olumsuz yönde olabilir. Tabii ki hiçbir anne baba bu kadar önemli bir dönemde çocuğunun motivasyonunu olumsuz etkilemek istemez. Ancak gencin iyiliği adına yapılan bazı davranışlar ya da söylenen bazı sözler onu olumsuz etkiler. Motivasyonunu düşürüp, kaygı düzeyini yükseltebilir. Bu da gencin kaygılı, mutsuz ve verimsiz bir hazırlık süreci geçirmesine neden olur. Eminiz ki hiçbir anne baba çocuğuna böyle bir zarar vermek istemez” diye konuştu.

AİLE FAKTÖRÜ

Toprak, her ailenin ergenlik dönemindeki çocuklarına böylesine önemli bir dönemde olumlu destek olarak motivasyonunun artmasına yardımcı olmak istediğini ifade ederek şunları söyledi: “Kısaca her anne baba çocuğunun başarısının artmasında kendi payına düşeni en iyi şekilde yerine getirmek ister. Motivasyonun sağlanmasında ailenin olumlu rol oynayabilmesinin ilk şartı, genci anlamaktır. Ne denli zor bir dönem yaşadığının farkında olmak ve bunu da gence yansıtmak gerekmektedir. Bunun olabilmesinin yolu da aile içinde ‘olumlu bir iletişim ortamı’ kurulmasıyla olur. Olumlu bir iletişim ortamının olduğu ailelerde, aile üyeleri birbirini zayıf ve güçlü yönleriyle tanır ve olduğu gibi kabul eder. Hiçbir koşula bağlı olmaksızın sever ve birbirine güvenir. Böyle bir ortamda yetişen genç, sevildiğini, kendisine güven duyulduğunu, anlaşıldığını bilir ve bu da ona güç verir.”

GENÇLERLE İLETİŞİM

Kuşak çatışmalarının yetişkinlerle gençler arasındaki iletişim kopukluğundan kaynaklandığını ve sağlıklı iletişim kurabilmek için bazı önemli hususlara dikkat edilmesi gerektiğini açıklayan Toprak, velilere şu tavsiyelerde bulundu: “Siz erişkin ve yetişkin kuşak olarak önce gencin bir insan olduğunu kabul edin. Ona sevgi ve saygı gösterdiğinizi belirtin. Gencin yaşamına , giyinişine, süslenmesine ilişkin karar alırken durumu gençle konuşun ve onun düşünce ve önerilerine anlayış ve saygı gösterin. Aile ve evle ilgili konularda ve sorunlarda gencinde düşünce ve önerilerini alın ve onunla konuşup tartışmaktan kaçınmayın. Gençlerle yapılan tartışmaları onu yıldırarak kesmeyin ve konuşma ve tartışmalarda kırıcı ve sert olmaktan kaçının. Gencin tutum ve davranışlarına biçim ve yön verirken, ‘Benim gençliğimde…’ diye başlayan konuşma ve öğütlerden kaçının. Bütün amaç beklenti ve isteklerinizin hemen o anda tümüyle gerçekleşmeyeceğini bilin. Gence bol bol öğüt vermek yerine, örnek davranışlarla değerlerinizi ortaya koyun. Gence ödül veya ceza verirken tutarlı olun çünkü kimi kez ödül verdiğiniz bir davranışı başka bir zaman kötülemek akıl karışıklığına yol açacaktır.”

YENİ YAKLAŞIMLAR

Eğitim sisteminin yeni yaklaşım, yöntem ve tekniklerle 21. yüzyılda büyük bir dönüşüm yaşamakta olduğunu ifade eden Toprak, “Bizler, Mehmet Ali Lahur Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin yönetici, öğretmen, öğrencileri ve velileri olarak bu değişim sürecinde üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeyi ülkemizin ve toplumun geleceği açısından bir fırsat ve topluma karşı bir borç olarak algılamaktayız. Bu borcun ödenme yeri de eğitim ve öğretim için kurumsallaşmış olan okul ortamıdır. Okulu çağın gereklerine uygun olarak eğitim öğretime hazırlama, okulda Milli Eğitim’in amaçları doğrultusunda eğitim-öğretimi gerçekleştirmek ve bu ortamı tüm paydaşlar için çekici hale getirmek de görevimiz arasındadır. Bu felsefe ile yaptığımız çalışmalarda her zaman bizimle birlikte yürüyen herkese mutluluklar diler, bu çalışmada emeği geçen arkadaşlara teşekkür ederim” açıklamasını yaptı.

STRATEJİK ETKİ

Mehmet Ali Lahur Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin 2015-2019 yıllarını kapsayacak ikinci stratejik planı hazırlık çalışmalarını 2013/26 Sayılı Stratejik Planlama Genelgesi ve Eki Hazırlık Programı ile Kalkınma Bakanlığının Stratejik Planlama Kılavuzu’na uygun olarak başlatıp yürüttüklerini söyleyen Toprak, “Bu plan kapsamında öğretmenler kurulu toplantısında gönüllü olarak bu çalışmada görev almak isteyen öğretmenlerimizden stratejik plan ekibimizi oluşturduk. Üst Kurul, okulumuzun stratejik amaç ve hedefleri doğrultusunda okul aile birliğinde seçilen velilerimizin katılımıyla bir toplantı planladı. Bu toplantıda hedef ve amaçlarımız ortak görüşlerle belirlenerek görev dağılımı yapıldı. ‘İç Paydaş Anketi’, ‘Dış Paydaş Anketi’ ve ‘Öz değerlendirme’ anketleri geliştirilerek kullanıldı” ifadelerini kullandı.

ALİ TOPRAK KİMDİR?

1969 yılında Adana İli Kadirli İlçesi’nde dünyaya gelen Ali Toprak, Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi İşletme Muhasebe ve Ticaret Eğitimi bölümünden 1992 tarihinde mezun olur. Aynı yıl Manisa Demirci Ticaret Meslek Lisesinde öğretmenlik yapmaya başlayan Toprak, halen Karşıyaka Mehmet Ali Lahur Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde okul müdürü olarak görev yapıyor.

OKUL TARİHÇESİ

Zamanında meslek lisesi seviyesinde iktisadi program uygulayan tek lise olan Karşıyaka Ticaret Lisesi gerek binasının kapasitesi ve gerekse sit uygulamasına dahil olan tarihi yapısından genişletilememesinden kaynaklanan sıkışmadan dolayı ihtiyaca yanıt veremez hale geldi. Şimdi okulun bulunduğu yerdeki büyük arsayı Milli Eğitim Bakanlığına bağışlayan hayırsever iş adamı Mehmet Ali Lahur bağışlanan arsa üzerinde bir adet imam hatip lisesi, bir adet ticaret lisesi ve bir adet de ilkokul yapılması konusunda gerekli rızayı göstermişti. Okulun yeri, ulaşım kolaylığı ve şehrin yeni gelişen bölgelerine yakınlığı bu arada üniversiteye girişlerin zorlaşarak üniversiteye giremeyen lise mezunlarının işsiz kalmasının etkisi ile meslek okullarına artan rağbet yüzünden okul sürekli olarak talep görmeye başlamış ve giriş kaydı yılara göre değişiklik göstererek sınav ya da ön kayıta bağlanmıştır. Okulda tam gün tam yıl projesi kapsamında açık lise uygulaması başlatılmış böylelikle cumartesi ve pazar günleri de okul eğitim ve öğretime başlamıştır. 2001-2002 öğretim yılında Anadolu meslek lisesi de açılarak okulun adı ticaret meslek lisesi ve Anadolu ticaret meslek lisesi olarak eğitim ve öğretime devam etmiştir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.