TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gıda israfı büyüyor

Gıda israfının dünyadaki boyutlarının giderek büyüdüğüne dikkat çeken Prof.Dr. Harun Uysal çözümün, toplumun bilinçlenmesi ve tarımda kooperatifleşmeden geçtiğini söyledi

Haber Giriş Tarihi: 12.10.2017 07:49
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Gıda israfı büyüyor

Her yıl ekim ayının ikinci haftası dünyada ‘’Beslenme ve Gıda İsrafını Önleme’’ haftası olarak kutlanıyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Harun Uysal dünya çapında meydana gelen gıda israfının asıl nedenini gıdanın dünya üzerinde dengesiz dağıtılmasına bağladı.  Prof. Dr. Harun Uysal, “Afrikaya baktığımız zaman 9 milyon insan aç 2,5 milyon insan yetersiz besleniyor ancak Amerika’ya ve Avrupa ülkelerine baktığımız zaman obezitenin artması ve fazla kalori alımı nedeniyle israf gerçekleşiyor” dedi.

Prof.Dr. Harun Reşit Uysal  “Dünyada silahlanmaya ayrılan paydan sadece yüzde 10’luk bir kısım aç insanlar için kullanılsa dünyada ne açlık olur ne israf’’ dedi. Birleşmiş Milletler’e bağlı ülkeler silahlanmaya harcadığı paralardan belli bir kısmı açlık için ayırmış olsaydı dünya üzerinde açlık olmayacağını söyledi. Birleşmiş Milletler’in en önemli görevlerinden birinin açlığı bitirmek olduğunu belirten Prof.Dr. Uysal “Birleşmiş Milletler, ülkelerin silahlanmaya ayırdıkları bütçelere kısıtlama koymalı silahlanma yerine açlık için bir fon oluşturulmalı ve aç insanlara yardım edilmeli” diye konuştu.

ÇÖZÜM KOOPERATİFLEŞME

Prof.Dr. Harun Uysal, gıda israfının önüne geçilebilmesi için toplumun bilinçlenmesi ve tarımda kooperatifleşmenin yaygınlaşması gerektiğini vurguladı. Ülkemizde üretimden tüketime kadar uzanan zincirde tarım ürünlerinin önemli ölçüde israf edildiğine de dikkat çeken Prof.Dr. Uysal, “50 Milyon ton üretimin yaklaşık 18 Milyon tonu israf ediliyor. Böyle devam ederse 10-20 sene sonra ülkemiz tüm ürünleri dışardan ithal eden bir  ülke haline gelecek.. Obezite tedavileri için de yıllık 12 Milyar TL harcama yapılıyor bu hastalar iş yerlerinde çalışamıyor ve zincirleme bir israf oluşuyor” diye konuştu.  Hem ülkemiz için Hem dünya üzerinde gıda israfının çözümünün tek yolunun tarımda kooperatifleşme olduğunu belirten Prof. Dr. Harun Reşit Uysal ‘’Kooperatifler insanların bilinçlenmesini sağlayarak gıda israfında önemli bir yol kat etmemizi sağlar. Çözüm ancak kooperatifleşme sayesinde sağlanabilir’’ dedi. (Ege Ajans)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.