TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gücünü gösterecek

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, yılın ikinci yarısını belirleyecek üç ana unsuru açıkladı. Yorgancılar, “Türk ekonomisi gerçek gücünü gösterecektir” dedi

Haber Giriş Tarihi: 27.05.2018 08:44
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Gücünü gösterecek

KENAN YEŞİL

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, yılın ikinci yarısının ana belirleyici unsurları ve atılması gereken adımlar konusunda açıklamalarda bulundu. Yılın ikinci yarısının ana belirleyicilerinin çok önemli olacağını dile getiren Yorgancılar, erken seçim ve sonuçları, jeopolitik riskler ve ekonomik adımların yılın ikinci yarısını belirleyecek olan üç ana unsur olacağını söyledi.

GELİŞEN ÜLKELERİN ALEYHİNE

Küresel konjonktürün gelişmekte olan ülkelerin aleyhine geliştiğini dikkat çeken Yorgancılar, Orta Doğu’daki gelişmeler sadece Türkiye ile ilgili değil özellikle de İran-İsrail-ABD arasındaki gerilim ve bunun petrol fiyatlarına yansımasının önemli olduğunu söyledi. ABD’nin korumacı ekonomi politikalarına karşı AB ve diğer ülkelerin alacağı önlemlerin önemine değinen Yorgancılar, “Türkiye’nin ABD’ye olan ihracatı 1,3-1,4 milyar dolar civarında bunun 1,1 milyar doları demir-çelik ürünleri. ABD, Türkiye’den gelen Demir-çelik ürünlerine fon koydu. 1,1 miyar dolarlık Amerika’ya olan ihracatımızın yüzde 25’i fonlu ihraç edilebilir hale geldi. Biz serbest ticaret anlaşması yapıp ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz ama ABD bizim ürünlerimize fon koyuyor. Serbest Ticaret Anlaşmalarımızın ülkeler bazda artırılmasında büyük fayda var. Gümrük Birliği Anlaşmamızın yeni baştan güncellenmesi gerekiyor. 1996 yılında yapılan bu anlaşmanın bugün artık değişim içerisinde olması gerekiyor. Bizim direk olarak müdahil olduğumuz ve olamadığımız konular var. Amerika’daki faiz ve para politikaları direk olarak bizi de etkiler durumda. Euro-Dolar paritesine baktığımızda 1,27-1,28 seviyelerinde olan parite bugün 1,16-1,17 seviyelerine kadar düştü ve buna çok önemli. İşin en kötü tarafı ise bu gelişmeler hep gelişmekte olan ülkelerin aleyhine işleyen çalışmalar. Son olaylarda Türk Parası yılbaşından bu yana yüzde 25’e yakın değer kaybetti. Ama Arjantin’de bu değer daha yüksek. Çünkü orası da gelişmekte olan ülke. Bu olaylar bizim gibi ülkeleri direk olarak etkileyen olumsuz örneklerdir. Bu açıdan dışa olan bağlılığımızın azalması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

PİYASAYA MÜDAHALE ETMELİ

Ulusal boyutta yapılacak olan çalışmaların yılın ikinci yarısı için belirleyici olacağını belirten Yorgancılar, seçim sonuçları ve seçimlerin ardından ekonominin tekrardan hedeflerinin belirlenmesinin çok önemli olduğunu dile getirerek şöyle konuştu: “Seçim sonuçları ve seçimlerin ardından nasıl bir ekonomi programının hayata geçirileceği, ekonomi ile ilgili yapılacak olan uygulamalar herkesin beklediği, merak ettiği olaylarında başında geliyor. Devasa boyutlara gelen bütçe açığının kontrolü için alınacak önlemlerin neler olacağı önemli. Bu da mutlaka vergi artışları, harcamalardaki azalışın bütçe açığını aşağıya doğru çekeceği gerçeğini biliyoruz. Merkez Bankası’nın faiz ve likidite politikaları ile enflasyonla mücadeledeki başarı düzeyi eltili olacak. Merkez Bankası zamanında piyasaya müdahale etmesi gerekiyor. Genel olarak mevduat ve kredi faizlerinin ne durumda olacağı ve piyasadaki yatırımla ilgili ticari satışlarla ilgili belirleyici olacak. Kredi faizleri yüzde 21.5 olursa bunun üzerine vergi komisyonları koyduğumuzda aylık yüzde 2 olur. Bu da kredi faizi yükselirse enflasyonda otomatik olarak yükselir. Kredi faizlerinin eski düzeye indirilmesi en büyük beklentimiz. Çünkü bu faizlerle zor. Çünkü Türkiye tekli faiz dönemine alıştı. Buna bağlı olarak da mevduat faizleri de yükseldi.”

YATIRAMA DÖNÜK YABANCI SERMAYE

Seçimler sonrasında yatırama dönük yabancı sermayeyi Türkiye’ye getirilmesi gerektiğini vurgulayan Ender Yorgancılar, “Küresel spekülatif sermaye hareketlerinin yönü ve bu süreçte ülkemizdeki seçim atmosferinin bitmesinden sonra tekrardan yatırıma dönük yabancı sermayenin ülkemize gelmesi gerekiyor. Sıcak para bizim için geçici bir kaynak oluyor. Sıcak parayla geliyorlar, biraz daha fazlasını, daha iyi bir yer bulduğunda başka ülkeye götürüyor. Ama yatırıma gelen birisi yatırımını ülkemizden alıp götürme imkanı yok. Bu dönemde bizi en fazla sıkıntıya sokan konulardan birisi de petrol fiyatlarında yüzde 20 üzerinde bir artış oldu ve bunun da ekonomiye yansıması olumsuz oldu. Olağanüstü halin devamı veya kaldırılması, her ortamda herkesin konuştuğu adalet sisteminde reform yapılıp yapılmaması, AB ile ilişkilerin görüşülebilir düzeye getirilmesi gibi yapacak çok şey, alınacak çok mesafe var” diye konuştu

NİTELİKSEL SIÇRAMAYA İHTİYAÇ VAR

Yılın ikinci yarısında neler yapılması konusunda açıklamalarda bulunan Yorgancılar, Türkiye’de genel olarak niteliksel bir sıçramaya ihtiyaç olduğuna dikkat çekerek, “Yapılacak iş çok. Yeni bir heyecan lazım, yeni bir sıçrama lazım. Dolayısıyla yeni bir sıçramayla Türkiye, niteliksel büyümeyi, ürünleri yapabilecek kapasiteye sahip. Biz bunu daha önce göstermiş bir ülkeyiz. Bunu başaracak güç de, akıl da var. iyi destekler verildiğinde rekor büyüme yapan bir Türkiye var. Bunu devamlı yapabilecek bilgi birikimi olan genç bir nüfus arkamızdan geliyor. Onların da önünü açtığımız sürece ülkemizin önü açık” dedi.

Dünya gerçekleri ile örtüşen sanayi stratejisi, toplumsal huzurun ve birlikteliğin yeniden sağlanması ile Türk ekonomisinin gerçek gücünü göstereceği vurgulayan Yorgancılar, “Adalet, eğitim, denetim, bürokrasi-liyakat reformu gerekiyor. Ayrıca, bunlarla eşanlı ekonomi reformuna ihtiyaç var. Dolayısıyla ekonomi boyutunda, kısa vadede makro ekonomik istikrarın sağlanması, reformlara odaklanılması gerekiyor. Orta vadede katma değerli üretim ve dijitalleşme yol haritası belirlenmesi ve uzun vadede eğitim sisteminin Sanayi 4.0 sürecine göre kurgulanması önem taşımaktadır. Sanayiciler olarak, ülkemize olan inancımız da, üretim kararlığımız da yeterince güçlüdür. Dünya gerçekleri ile örtüşen sanayi stratejisi, toplumsal huzurun ve birlikteliğin yeniden sağlanması ile Türk ekonomisi gerçek gücünü gösterecektir” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.