TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Eskişehir’de heykel tartışması

Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin Porsuk Çayı kenarına, çimler üzerinde oturanların veya çevrede gezenlerin çevreyi kirletmesi sebebi ile uyarı ve dikkat çekmek amacıyla yaptırdığı ‘çekirdek çitleyen eşek’ tartışma konusu oldu

Haber Giriş Tarihi: 16.10.2017 08:08
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Eskişehir’de heykel tartışması

Tüm uyarılara rağmen, Porsuk Çayı’nın kenarında bulunan yeşil alana çekirdek kabukları, sakız, sigara izmaritleri, poşet, kutu gibi atık malzemelerin atmaktan vazgeçilmemesi üzerine Büyükşehir harekete geçti. Daha önceki açıklamalarında, çekirdek çitleyip kabuklarını yere atanlara tepki gösteren Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, “Bir gün çekirdek çitleyen bir eşek heykelini şehir merkezine dikeceğim” sözünü yerine getirerek, Porsuk Çayı’nın kenarında bulunan bir bankın üzerine ‘çekirdek çitleyen eşek’ heykeli dikildi.

MANASI GÜZEL AMA…

Çekirdek çitleyen eşek heykeli ile insanlara ‘çevreyi kirletmeyin’ uyarısı yapılsa da, Eskişehirli vatandaşların bazıları buna tepki gösteriyor. Hayvandan her şekilde yararlanıldığını, hiç bir hayvanın çevreyi kirletmediğini savunan bazı vatandaşlar, eşek figürü yerine çekirdek çitleyen insan konulmasının daha doğru olacağı düşüncesinde. Çevreyi çoğunlukla insanların kirlettiğini söyleyen Eskişehirliler, amaçlanan şeyi beğense de, bunun bir hayvan ile anlatılmasına karşı çıkıyor.

Eşek tabirinin yanlış ama verilen mesajın doğru olduğunu söyleyen Gizem Tayan, “Bence iyi olmuş, çok güzel bir fikir. Kesinlikle kimse yere çöp atmamalı. Çekirdek kabukları değil sadece. Genel olarak çevreyi kirletmemek adına çöp atmamalıyız. Çok güzel bir şey düşünülmüş yapılmış. Umarım herkes mesajı anlar ve ona göre davranır. Herkes anlamını bilirse olumlu bir geri dönüş olacağını düşünüyorum ama anlamını herkesin bilip yorumlanabilmesi lazım. Bence hayvana benzetilmesi de yanlış. Çünkü hayvanlar da doğayı koruyor. Hayvana benzetilmesini, eşek tabiri ile yapılmasını yanlış buluyorum ama genel olarak verilen mesaj güzel” şeklinde konuştu.

“HAYVANA HAKARET EDİLMİŞ OLUYOR”

Bu heykel ile hayvanlara hakaret edildiğini belirten Vildan Çakır ise, “Bence onun yanına bir insan konulması lazım. Çünkü anlamazlar. Hayvana hakaret edilmiş oluyor. Bu heykel olmamış bence. Hiç anlamazlar. Onu da yanına alıp resim çektirirler. Bakın orada yine oturuyorlar. İnsanların kendi yapısında olmaları lazım. Burada eşek insanlara çekirdek çitlemeyin diyor ama o mesaj alınmamış bence. O hayvanı koymamaları lazım. eşek değerli bir hayvan. Daha bir hizmet yapar ama insanlar bunu anlayamaz” diye belirtti.

En güzel mesajın oraya insan heykeli dikmek ile verileceğini ifade eden İnci Çalışkan da, “Güzel Porsuğumuza yazık oluyor. İnsansak eğer, bir hayvanı oraya koymaları bence hayvana hakaret. Bence oraya insan oturtmaları lazımdı. Bir erkek bir bayan. Anlasınlar bunu. En güzel mesaj insanları oturtturmak oraya. Hemen anladım. Yazık yani. eşeğin bile sütünden gücünden yararlanıyoruz. İnsanlar etrafa zarar vermemeleri konusunda bilinçli olmaları gerekir. Buradaki herkes inanıyorum ki üniversite mezunu. Bırak yani hiç okumamış bir insan da çevresini temiz tutar. Bu insanın vicdanen, beynen, kalben uyması gereken bir şey temizlik anlayışı” dedi.

Bu arada, Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamanın bir bölümünde, “Porsuk Çayı ve çevresinin temizliğine dikkat çekmek amacıyla ‘Kovadan balık tutmak zorunda kalan dilenci’ heykelinden sonra yeni bir heykeli daha Porsuk kenarına yerleştirdi. Kabuklu yemişler yiyerek Porsuk ve çevresini kirletenler artık sahil kısmında ‘Çekirdek Çitleyen Eşek’ heykeli ile karşılaşacaklar” denildi. (İHA)

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.