TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Engellerine bir engel daha

Change.org sitesinde başlatılan ‘Görme engellilere ek süre verilsin’ kampanyası binlerce destekçiye ulaştı. Eğitim-Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Bahri Akkan konuya dair açıklamalarda bulundu

Haber Giriş Tarihi: 11.10.2017 08:04
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Engellerine bir engel daha

SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER

“Sınavda herkes eşit olmamalı” diyen vatandaşlar, görme engelli öğrencilerin bir engelle daha karşılaşmasını istemeyerek, ‘Görme engellilere ek süre verilsin’ kampanyasını destekledi.

Görme engeline rağmen TEOG sınavına elektronik büyüteçle girerek 483 puan alan ve fen lisesine yerleştirilen Cem, sınavda ek süre engeline takılmadı. Ancak Cem’i büyük bir engel bekliyor. Ne yazık ki üniversite sınavında kendilerine ek puan imkanı sunulmayacak. Yetkili mercilere dilekçe yazan Cem’in ek süre talebi de geri çevrildi.

BABANIN SON ÇARESİ

Tıpkı Cem gibi görme engelli daha birçok öğrenci aynı sıkıntıyla karşı karşıya. Tıpkı görme engelli oğluna sınavda ek süre tanınmasını isteyen baba Kurtuluş Kaya gibi. Kurtuluş Kaya, sosyal medya üzerinden, ‘Görme engellilere ek süre verilsin’ kampanyası başlatarak binlerce destekçiye ulaştı.

Baba Kurtuluş Kaya’nın kampanyada yer alan ve binlerce insana hitap ettiği paylaşımı ise şöyle: “Önümüzdeki sene üniversite sınavına girecek oğlum ile ilgili özel bir durumum var. Belki bu metni paylaşırsak ilgililer ve ÖSYM üzerinde bir algı oluşturabiliriz. Arkadaşlar bu sene oğlum üniversite sınavına girecek ve kendisi  yüzde 90 görmüyor, fakat ona yüzde 10 yetiyordu. TEOG sınavına da elektronik büyüteçle girmişti ve bu tip engelli çocuklara ek süre hakkı tanınıyordu. Oğlum iyi bir puan alarak, başarılı bir liseye yerleştirildi. Fakat ÖSYM de bu hak tanınmıyor. Topal at ile sağlam atı aynı yarışta, aynı şartlarda koşturuyorlar. Bu yüzden Nisanda yapılacak sınavlarda 60 soruya bakacak süresi olmuyor baştan kaybediyor. Benim oğlumun durumunda olan başka bir öğrenci daha vardı. Kendisi ek süre için dilekçe ile MEB ve YÖK’e başvuruda bulunmuş. Kendisine sadece okutman verilebileceğini söylemişler. Kâğıda hiç bakmazsa süre sıkıntısı olmayacağını açıklamışlar. Bizde dilekçe yazdık ve bize de aynı cevap sunuldu. Fakat Matematik, Fizik, Kimya sorularında görmeden olmuyor dedi oğlum. Deneme sınavlarına girdi olmadı. Bu nedenle elektronik büyüteçle veya başka bir aletle sınava giren tüm engelli çocuklara ek süre verilmesi için kampanya başlatmak istiyorum, bu konuda yardımlarınızı bekliyorum .”

“ONLARIN HARCANMAMASI DİLEĞİYLE”

Eğitim-Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Bahri Akkan, görme engelli öğrencilerin harcanmaması gerektiğini ifade ederek kampanyayı sonuna kadar desteklediğini vurguladı: “Doğuştan ya da sonradan ortaya çıkmış olan engelleri sosyal bir devlet ortadan kaldırmakla hükümlüdür. Bu çerçevede görme engellilerin sınavlarda, hangi tür sınav olursa olsun, ek süre talebi haklı, yerinde, doğru bir taleptir. Sosyal bir devletin bunu karşılamaktan başka bir görevi yoktur. Tüm adaletsizlikleri ortadan kaldırma perspektifine sahip olmalıdır. Burada bir adaletsizlik söz konusudur. Bu adaletsizliği ortadan kaldırma sosyal devletin asli görevlerindendir. Böyle bir kampanyaya ihtiyaç duyulması bile sorunlu bir durumdur. Yani böyle bir kampanyaya ihtiyaç duyulmadan derhal eşitsizliğin ortadan kaldırılması gerekirdi. Bu kampanyayı sonuna kadar destekliyoruz. İzmir’de de bu sıkıntıyla karşılaşan yüzlerce öğrencimiz var. Umarım yetkililerimiz gerekli önlemleri alır ve ülkemize başarı getiren böyle öğrencileri değerlendirir, onlara imkan verir. Onların harcanmaması dileğiyle.

“SINAVDA HERKES EŞİT OLMAMALI” 

“Sınavda herkes eşit olmamalı” diyerek tek ses olan destekçiler, imzaladıkları kampanyanın altına şu yorumlarda bulundu:

Sanem Kayatekin: Bu onun en doğal hakkı. Başarısının devam etmesi için her yardım yapılmalı. Engelsiz bir sürü çocuk onun aldığı TEOG puanını hayal bile edemez.

Ceyhun Yıldız: Görme engelli olup, gören bir insandan daha çok görebilen ve hisseden bu kardeşlerimizin kesinlikle daha çok aktif rol alması gerektiğine inanıyorum. Çünkü görme engelli olmayan birçok insandan daha fazlasını görüyor ve hissedebiliyorlar.

Muhittin Bozoklu: Doğru, adil fakat geç kalınmış bir adım.

Cemile Çakmak: Yıllar önce biz de aynı sıkıntıları yaşadık. Benim de kızım görme engelli. Eğitiminde de kaynaştırma programı kapsamında öğrenim gördü. Ama normal gören çocuklarla aynı standartlar uygulandı. Öğretmenlerin ve okul yöneticilerinin de bu konuda eğitilmesi gerek.

Gülnur Atay: İmzalıyorum çünkü haklı bir talep. Yaşamı etkileyen bu önemli sınavda farklılıklar doğrultusunda farklı koşullar oluşturulması, gerçek performansa ulaşmayı mümkün kılarak adayın hak ettiği sıralamaya yerleşmesinde doğru bir ölçüt oluşturacaktır.

Gazete olarak yaptığımız sokak röportajında ise vatandaşlar, haklı bir kampanya olduğunu ve çözülene kadar üzerine gidilmesi gerektiğini vurguladı. Vatandaşlardan bazıları:

Ömer Kürşat Munzur: Her bireyin okuma hakkı vardır ve engeller her zaman ortadan kaldırılmalıdır. Cem ve Cem gibi diğer engelli kardeşlerimizde bizim arkadaşımızdır, okumaları en doğal haklarıdır, yetkililerin bunu görmezden gelmesi söz konusu olamaz ve gereken ne ise en kısa zamanda yapılmasını talep ediyoruz. Engelli kardeşlerimizin okuma hakları için sessiz kalmayalım.

Leyla Berk: Benimde çocuğum az gören, engelli bir çocuk. Sadece 2 sayfalık bir ödevi neredeyse 3 saatte ancak yapıyor çünkü o kadar zor okuyor ki, okuduğunu anlaması da cabası. Balıktan ağaca tırmanmasını bekleyemeyiz. Herkes adil bir şekilde sınav olmalı. Çocuklarımızın önünden engelleri kaldırın.

Fatma Uzun: Engelli adayların sınav süreçleri farklı olmalı. Pozitif ayrımcılık yapılmalı. Eşit şartlarda yarışamamalarına rağmen çok büyük başarı gösteren kardeşlerimiz var. Pozitif ayrımcılıkla şartları eşitlenmeli. Umarım bir faydamız olur.

İrem Olgun: Görme konusunda sıkıntımız olmamasına rağmen soruları süre sıkıntısı yüzünden yetiştiremediğimiz bir sınavda, görme kusuru olan arkadaşlarımız nasıl yetiştirsin ki? Biraz eşitlik lütfen.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.